Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Els Mossos segresten durant 26h. un professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona
26 abr 2008
La jutgessa va prorrogar la detenció de Sanromà sabent que no tenia res pendent

El jutjat de Lleida va confirmar el mateix diumenge que no hi havia cap requisitòria vigent contra ell

La jutgessa d'instrucció número 1 de Cornellà de Llobregat va decidir prorrogar la detenció del professor de la URV Manel Sanromà arrestat per error pels Mossos tot i tenir per escrit un comunicat del jutjat de guàrdia de Lleida que li confirmava que no existia cap requisitòria vigent contra aquesta persona. El fax amb aquesta comunicació va arribar al jutjat a les 12.25 del migdia de diumenge, però la jutgessa va preferir esperar fins l'endemà per tenir la certesa que es tractava d'un error. Sanromà va passar la nit als calabossos. Ara el professor ha posat el cas en mans d'advocats per demanar responsabilitats als Mossos i a la jutgessa.
El suplici que va haver de viure el cap de setmana passat el professor de matemàtica aplicada a la Universitat Rovira i Virgili, Manel Sanromà, va ser fruit d'un cúmul d'errors dels Mossos d'Esquadra, primer, i de la jutgessa, després. El primer error el va cometre l'any 2001 l'àrea d'elaboració de dades policials dels Mossos, que va assignar a Manel Sanromà una ordre de detenció i ingrés a presó per una condemna pendent dictada pel jutjat penal número 2 de Lleida. El cas és que aquesta requisitòria corresponia en realitat a una altra persona que el mateix 2001 va ingressar voluntàriament a la presó per complir la pena. El jutjat penal número 2 de Lleida no va comunicar als Mossos que l'ordre de detenció ja havia quedat sense efecte perquè el condemnat ja havia ingressat a la presó i llavors va ser quan els Mossos per error la van assignar a Sanromà. La policia de la Generalitat disposa d'una base de dades informàtiques en què consten totes les persones que en algun moment han tingut relació amb la policia, ja sigui per haver denunciat algun fet, per haver-ne estat testimoni o bé per haver estat detingut o denunciat. Per evitar confusions d'identitat, quan el nom d'alguna persona passa a formar part de la base de dades de Mossos, passa automàticament a tenir un número de fitxa. La persona contra la qual pesava l'ordre de detenció té el número de fitxa SIP-232552 i Sanromà, el SIP-238552. El funcionari que l'any 2001 va entrar l'ordre de detenció a la base de dades es va equivocar d'un número –va picar un 8 en comptes d'un 2– i així va ser com va convertir Sanromà en un fugitiu de la justícia. El professor de la URV consta als arxius policials i té assignat el número de fitxa SIP-238552 des del novembre del 1999, quan va denunciar que havia estat víctima del robatori d'un ordinador a la mateixa universitat.

Diumenge passat, quan estava allotjat amb la seva dona i una altra parella en un hotel de Sant Joan Despí, els Mossos el van anar a buscar a les cinc de la matinada per detenir-lo per la requisitòria que tenia pendent. Ell els va dir una vegada i una altra que es devia tractar d'un error, però els agents van procedir amb el protocol, se'l va endur a comissaria i a primera hora del matí el van portar al jutjat de Cornellà. La titular del jutjat d'instrucció número 1, Mercedes Arbós Marín, va prendre-li declaració i Sanromà va tornar a insistir un cop i un altre que tot plegat era un error. La jutgessa va posar-se en contacte amb el jutjat de guàrdia de Lleida per comprovar si la requisitòria del penal número 2 que constava als Mossos era vigent. A les 12.25 del migdia, el jutjat de guàrdia de Lleida va trametre un fax al de Cornellà en què manifestava que aquesta requisitòria no constava, però tot i això la jutgessa no se'n va refiar i va decidir prorrogar la detenció de Manel Sanromà fins l'endemà, dilluns, a l'espera que fos el mateix jutjat penal número 2 el que confirmés la vigència de l'ordre. Per això, la jutgessa de Cornellà va dictar aleshores la pròrroga de la detenció i Manel Sanromà va ser emmanillat i conduït als calabossos de la comissaria dels Mossos, on va passar tota la nit. Durant les primeres quatre hores de la detenció, Sanromà no va estar en cap calabós, però un cop la jutgessa va prorrogar l'arrest els Mossos l'hi van tancar. El mateix Manel Sanromà recordava ahir la humiliació que va sentir en veure's tractat com un delinqüent. Durant el seu arrest, Sanromà va tenir una crisi d'ansietat i va haver de ser traslladat a l'ambulatori de Cornellà. «Em van portar emmanillat i vaig haver de passar emmanillat davant de diverses persones sense haver fet res», explicava ahir el professor de la URV. Sanromà recorda que només un dels agents dels Mossos es va compadir d'ell: durant tota la nit se'n va preocupar, li va dur aigua i li va donar conversa per tranquil·litzar-lo. «Vull saber qui és aquest agent perquè ara el considera com un germà», va relatar. A primera hora del matí de dilluns, quan Sanromà ja feia 26 hores que estava detingut, el jutjat penal de Lleida va confirmar a la jutgessa de Cornellà que no hi havia cap requisitòria vigent contra Sanromà. Simultàniament, els Mossos van comprovar que l'ordre que els constava a ells també era errònia. Però, tot i això, Sanromà encara va haver d'esperar tres hores per sortir en llibertat. La jutgessa el va fer traslladar al jutjat per comunicar-li que la detenció quedava sense efecte perquè havia estat fruit d'un error, però Sanromà va ser traslladat als jutjats com a detingut i emmanillat.

Manel Sanromà ha posat el cas a mans d'un bufet d'advocats de Barcelona que estudia denunciar tant els Mossos com la jutgessa. Segons Sanromà, els Mossos hauran d'explicar per què el tenien fitxat quan ell no ha comès mai cap delicte. «És evident el desgavell administratiu i informàtic dels Mossos i per això recorrerem a l'Agència de Protecció de Dades perquè els demani explicacions.» Quant a la jutgessa, Sanromà creu que la responsabilitat és major perquè va allargar innecessàriament l'error sabent que no hi havia cap base. «Ja ens trobarem als tribunals», va sentenciar ahir Manel Sanromà.
Mira també:
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2832869

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els Mossos segresten durant 26h. un professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona
26 abr 2008
Que pasa, que porque sea profesor de matematicas avanzadas es mas grave el hecho de la detención? Nose, por un momento me ha dado la impresión de que el hecho de que fuera profesor de una universidad otorgava importancia y notoriedad a la noticia...No es por hechar mierda como se suele hacer en muchos comentarios, simplemente es para que se de cuenta la gente que el grado de una persona respecto a su situacion profesional no le otorga mas o menos importancia a el hecho de la detención erronea, porque anda que no habrá currelas de la obra por poner un ejemplo que hayan sido detenidos erroneamente...
Re: Els Mossos segresten durant 26h. un professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona
27 abr 2008
tens raó... però no es tracta d'aixó, sinó de fotre canya als mossos, qe són un penques.
Re: Els Mossos segresten durant 26h. un professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona
27 abr 2008
No només és un emerit professor universitari de matemàtiques i creador del portal Tinet molt conegut aqui. Resulta que aquest senyor estava de cap de setmana amb un bon amic seu i les respectives, aquest amic es diu Joan Aregio i a banda de ser l'ultim aspirant a Alcalde de Tarragona es president de la diputació de tarragona. I no anaven aquestes parelles? A veure la corrida de toros del dimuenge a Barcelona. Tot això està explicat al periodico de catalunya d'ahir, vamos que no és premsa alternativa. A mí m'es igual si va als toros o no, el que si em sembla bé es que si els errors com aquests passen (i passen molt sovint) iles actituds judicials i policials son les que són, doncs bé, que ho siguin per tothom: pobres, rics, estudiants, professors...Però passa que el que ha succeit és un accident, no que algú hagi pringat un cap de setmana pel morro, sinó que ho hagi fet algú rellevant i que és molt amic dels que manen fer aquestes coses. Aquesta és la noticia, si fós l'altre els diaris anirien plens i ja sabem que lluny d'això, tothom calla quasi sempre. Un deu pel zel policial i judicial per una vegada...
Sindicato Sindicat