Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
l'ètica del PSOE-GAL: Més tortura a Euskal Herria,
26 abr 2008
Hospitalitzat un dels últims detinguts després d'autolesionar-se després de cinc dies d'incomunicació. Relaten tortures, vexacions sexuals i amenaces a detinguts i detingudes. AQUESTA ÉS L'ÈTICA DEL PSOE-GAL. El jutge espanyol Grande-Marlaska encobreix i empara la Tortura
tat.jpg
5f.gif
Després de la cadena de denúncies de maltractaments que han realitzat els joves de Oarsoaldea detinguts per la Policia espanyola, GARA ha pogut saber que un d'ells, el oreretarra Aitor Alberdi, es va autolesionar en els calabossos de l'Audiència Nacional el dimarts. Va Haver de ser operat i va romandre ingressat fins al dimecres.


DONOSTIA-. El oreretarra Aitor Alberdi, empresonat en la presó madrilenya de Valdemoro per ordre del jutge Fernando Gran-Marlaska, va intentar tallar-se les venes del canell mossegant-se-les amb les seves pròpies dents en els calabossos de l'Audiència Nacional espanyola. Va actuar així com conseqüència de les contínues tortures *sicológicas que va dir haver patit a les mans de la Policia espanyola durant els cinc dies d'incomunicació, i després que el jove atestés el que se li reclamava. Segons ha pogut saber GARA, l'autolesió d'Alberdi va derivar en hospitalització i intervenció quirúrgica.

GARA ha confirmat l'extrem que Alberdi, que ahir mateix va poder parlar amb la seva família, "es va enfonsar" per complet després de les tortures *sicológicas que va afirmar haver patit durant la incomunicació i que el seu *culmen, per al jove, va suposar el fet que els policies espanyols li mostressin una ordre de detenció, signada, contra la seva companya sentimental, amb la qual ho van pressionar durant tots els dies. El sentiment de culpabilitat que es va apoderar del jove en els calabossos del tribunal especial, sumat a la claustrofòbia, va anar el detonant que va forçar a Alberdi a autolesionar-se, segons ha relatat als seus afins.


Xantatge psicológic

El oreretarra, que es troba fora de perill i recolzat en tot moment per tres presoners polítics de *Donostia en la presó de Valdemoro, va passar la nit del dimarts al dimecres ingressat en un centre hospitalari de la capital espanyola.

Segons ha comunicat a les seves familiars, Alberdi "de seguida es va adonar que havia de plantar cara a la situació" i que l'acció d'autolesionar-se la va realitzar en un moment en el qual el sentiment de culpabilitat li va superar del tot; "es va enfonsar". No obstant això, el jove de *Errenteria ja ha comunicat al seu advocat la determinació de comparèixer de nou davant el magistrat espanyol i retractar-se del seu *testificación, que va afirmar haver fet sota la coacció i pressió de policies espanyols.


Unes amenaces i maltractaments que semblen no haver estat solament contra aquest oreretarra. Tots els joves de Oarsoaldea que la Policia espanyola va detenir en la matinada del divendres 18, així com els dos del dimarts passat, han denunciat haver estat objecte de maltractaments en les dependències de la Policia.

Cinc d'ells, els quals van recuperar la llibertat el dimecres a la tarda després d'abonar les fiances econòmiques que els va imposar el jutge Grande-Marlaska, van comparèixer ahir davant els mitjans de comunicació per a adonar del ja anunciat el mateix dia en el qual van ingressar en la presó de Soto del Real, el dimarts: tots els joves van ser maltractats pels agents de la Policia espanyola.

Cops, amenaces i més cops

Els oreretarras Haizea Iriarte, Beñat Burlata, Gorka Etxeberria i els oiartzuarras Jon Mikel Otxoa i Alex Etxeberria van participar en la roda de premsa convocada per Torturaren Aurkako Taldea (TAT).

L'aspecte dels joves deixava clar el que, tot seguit, van confirmar mitjançant les denúncies que ahir mateix van interposar en el Jutjat d'Instrucció n2 de Donostia. Però en aquesta ocasió, els mitjans de comunicació que van acudir a la convocatòria del TAT gairebé no arribava a la xifra que va respondre a la filtració de les FSE per a cobrir in situ les detencions d'aquests joves.

Amb veu entretallada i evidents seqüeles del calvari patit, Haizea Iriarte va relatar que els interrogatoris policials van ser incessants durant el període d'incomunicació, així com "les amenaces, els crits, els cops, les humiliacions; han jugat amb nosaltres com han volgut i hem rebut un tracte que ni imaginàvem i que no l'hi desitgem a ningú".

Jutgessa de Donostia ni els atén

Iriarte va relatar com, entre altres mètodes de maltractament, la van col·locar enfront del seu company sentimental -també detingut i a data d'avui empresonat-, en cambres separades però comunicats mitjançant un cristall. Una *luneta per la qual ell sí podia veure-la, però ella no a ell. El jove, contemplava com ella era obligada a desprendre's de les seves robes per cada resposta que ell donava i que als policies "no els agradava". Mentre, segons va denunciar *Iriarte, també pegaven i maltractaven al seu company.

L'advocat del TAT Aiert Larrarte, a més de denunciar de nou que "la incomunicació possibilita i empara la tortura", va insistir que la tortura es traduïx en tot un sistema "en el qual també participen de forma activa, emparant-la, els tribunals i els seus jutges". I com botó de mostra, amb un to de gran empipament i indignació, *Larrarte va denunciar la "increïble" actitud que va mantenir ahir amb aquests joves la titular del Jutjat nombre 2 de Donostia.

Segons va relatar el lletrat, la jutgessa de Donostia ni tan sols va voler prendre declaració als joves en persona. Malgrat les denúncies dels membres del TAT, la jutgessa va rebutjar la petició i es va limitar a llegir, en una cambra contigua, les declaracions que recollia una secretària als cinc joves. Larrarte va alertar que, encara que en la denúncia judicial es recull com si la declaració l'hagués pres en persona la magistrada, no va ser així. També va anunciar que denunciaran aquesta conducta en altres instàncies.

Però lluny de ser aquesta l'única crítica contra la conducta de la jutgessa, el lletrat va destacar que va negar als joves el dret de nomenar als seus advocats de defensa, pel que va impossibilitar que el TAT participés com acusació particular i exigís el desenvolupament d'altres mesures. Per si no fos poc, TAT va denunciar que la magistrada també va negar als joves la petició que els examinés, tot seguit, un mèdic forense del Jutjat.

Una mesura que impossibilita demostrar, ara com ara, les marques de cops que té en el cap Alex Etxeberria; o que el oreretarra Gorka Etxeberria hagi perdut 9 quilos de pes durant la incomunicació. Totes aquestes denúncies podrien resultar demostrades tenint en compte que després de la seva detenció van ser també atesos per facultatius forenses del mateix Jutjat de la capital guipuscoana.

"És increïble! I, més encara, quan en casos com aquests les úniques proves de tortures són els propis testimoniatges dels joves. I ni tan sols ha volgut atendre'ls!", va denunciar amb gran empipament el representant de Torturaren Aurkako Taldea.

Els cinc joves van voler exercir en va el seu dret a declarar en la seva llengua, en euskara. Però després de la petició que cridessin a un traductor, la resposta va arribar quan es va personar una persona que traduïa del castellà a l'italià. Davant el cúmul d'excessos, finalment, van haver d'atestar en castellà, en contra del seu desig.

L'associació contra la tortura va posar especial èmfasi que la tortura comença amb la impunitat que atorga el període d'incomunicació de les persones detingudes, però que es tracta de tot un sistema "bé greixat", en el qual també, i de forma evident, "és part activa el sistema judicial i les lleis que aproven els partits polítics".
Mira també:
http://www.askatu.org/
http://www.stoptortura.com/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La veritable tortura sou vosaltres!
29 abr 2008
conyazo de penya nazional-sozialistoak
Sindicat Terrassa