Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Manifest de la FEL a les assemblees d'estudiants
25 abr 2008
PER UN MOVIMENT ESTUDIANTIL HORITZONTAL I ASSEMBLEISTA

Comunicat de les seccions catalanes de la Federació d’Estudiants Llibertàries davant la situació actual de les lluites estudiantils.



Com s’ha pogut visualitzar durant les darreres setmanes, el moviment estudiantil es troba en un moment de debat intern respecte a la seva organització i coordinació. Això coincideix alhora, amb un moment de creixement considerable de la participació dels i les estudiants en la confrontació a la imposició de l’anomenat Pla Bolonya. Els i les estudiants, hem vist la necessitat de organitzar-nos i fer front a aquest nou pas cap al control de les nostres vides, cap a la nostra mercantilització i rentabilització.



Nosaltres, com a llibertàries, no ens oposem frontalment a la implantació d’aquest pla per defensar una Universitat Pública que vol formar treballadors qualificats destinats a ser un nou objecte per a la societat de consum-espectacle. Ens oposem a Bolonya perquè trobem que es tracta d’un pas més en la carrera cap a la destrucció i comercialització de les nostres vides.



Ara bé, malgrat aquest augment de la participació en les lluites i les ànsies de canviar aquesta situació i aturar immediatament el Pla Bolonya, el desgavell en l’organització d’aquesta lluita ha estat considerable, cosa que totes podem constatar. L’anomenat marc unitari que havia portat les lluites des del 1995, la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), ha demostrat la seva incapacitat per assolir les noves dinàmiques que es demanen des de la base de les assemblees, degut a una manca d’horitzontalitat i a la continua contradicció entre les organitzacions sindicals que hi participaven (SEPC i AEP). El comunicat del SEPC dirigit a les assemblees que participen a la PMDUP i la proposta llençada des de la Facultat del Raval de la UB, són només una mostra del canvi que està donant al moviment estudiantil.



Des de les seccions de Catalunya de la FEL, i amb totes les millors intencions de construir una lluita unitària i seria contra Bolonya, així com animar al debat, creiem que el marc anterior ha quedat obsolet i proposem la coordinació de les renovades forces estudiantils en un altre marc, el qual, hauria de seguir uns mínims per no cometre els errors de l’esmentada PMDUP.



- Des de el nostre punt de vista, el nou marc d’acció estudiantil hauria de demostrar una única postura enfront la conjuntura actual: el no absolut a l’aplicació del Pla Bolonya a les nostres universitats.



- Aquest mitjà de lluita hauria de tenir una funció merament de coordinació entre les assemblees de facultat, evitant d’aquesta manera que es prenguin decisions d’esquenes als i les estudiants organitzades a les assemblees. L’organització hauria de vigilar la legitimitat dels representats de cada assemblea per assegurar un desenvolupament correcte de la coordinadora, tot impedint la presència de forces coercitives, com en alguns casos hem hagut de veure.



- Emplacem a les organitzacions sindicals i de tota mena a que demostrin estar a l’alçada de la situació i comprometre’s a animar els seus membres a les assemblees des de la base i adaptant-se a les decisions d’aquestes. Per tant, aquest nou òrgan no hauria d’acceptar la presència, ni tan sols simbòlica, de cap organització o sindicat, que pogués alterar l’autonomia estudiantil.



Creiem amb tota sinceritat, que aquests punts bàsics són necessaris per la correcta reconducció del moviment estudiantil català i per fer front a l’actual necessitat d’acció contra Bolonya. La proposta que us enviem no està feta des d’un to de superioritat. No som cap mena d’avantguardistes il·luminats que volem imposar les nostres decisions. Aquest text surt simplement de la necessitat de debat que creiem que ha d’haver entre nosaltres per millorar la situació que actualment patim. Esperem que us pugui servir per continuar amb la construcció d’una oposició forta a Bolonya.



L’última paraula la teniu les assemblees de facultat, que per nosaltres a dia d’avui, són els únics òrgans veritablement legítims de decisió.



CONTRA LA IMPOSICIÓ DEL PLA BOLONYA,

PER L’AUTOORGANITZACIÓ ESTUDIANTIL,

PER UN MOVIMENT ASSEMBLEISTA, HORITZONTAL I DE BASE



Seccions de Catalunya de la Federació d’estudiants Llibertàries

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat