Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat : especulació i okupació
Jornades KRAX ::: Autonomia a la ciutat
23 abr 2008
Per segona vegada City Mine(d) organitza les Jornades KRAX, l'encontre d'iniciatives creatives de Barcelona i d'altres ciutats, del 23 fins al 26 d'abril de 2008.
Aquest any ens enfoquem en els espais culturals autònoms, com espais públics que donen suport a la creativitat del ciutadà i on es generen debats sobre la gestió de la ciutat. Són iniciatives autònomes de producció cultural, amb nous models dâ (auto)gestió i amb un discurs coherent davant dels canvis urbans. Cal que les institucions polítiques coneguin i reconeguin aquests espais, el seu valor i riquesa a la ciutat.

Aquest any, les Jornades KRAX agrupen experiències d'espais autònoms que produeixen cultura i ciutadania. Volem marcar la importància d'aquests espais com a espais de veritable participació, alternatives i intervenció ciutadana.

El programa de les Jornades KRAX consisteix a debats, tallers, presentacions de les iniciatives convidades, visites guiades, trobades amb iniciatives locals i un Centre de Documentació (KRAX Cargo) amb el material compilat durant la investigació.

*: KRAX ve del concepte cracks in the city, âesquerdes a la ciutatâ?: espais on es generen tensions sorgides per la transformació urbana en relació amb necessitats socials i culturals. Aquestes esquerdes són el punt d'atracció per a nous interessos i creacions.
banner1.jpg
/// PROGRAMA
»» VISITES GUIADES
Espais autònoms de producció cultural i la seva relació amb el barri.

Dijous 24 Abril - 12h: Poble Nou: L' Escocesa, http://laescocesa.org/
Una antiga fàbrica funcionant com a laboratori artístic, actualment en perill de desallotjament. Un exemple més de les reformes especulatives al barri, que ja han tret desenes de tallers creatius. Els artistes consideren L'Escocesa com una eina pública i no com un negoci. Actualment estan en procés de negociació amb l'Ajuntament per definir el seu futur.

Divendres 25 Abril - 12h: Nou Barris: Ateneu Nou Barris, http://ateneu9b.net/
Una planta asfàltica recuperada fa 30 anys pels veïns com a un espai cultural, l'Ateneu ha aconseguit el reconeixement de l'Ajuntament. Actualment, és referent (¿únic?) de la ciutat com a iniciativa cultural de gestió ciutadana.

Dissabte 26 Abril - 12h: Visita Especial!: La Barceloneta, http://labarcelonetaambelaiguaalcoll.blogspot.com/
Per a KRAX-City Mine(d), la Barceloneta és la zona d'acció: un barri en ple procés de transformació urbanística que necessita una millor reflexió, implicació i atenció. A més de visitar el barri i conèixer als veïns, farem una intervenció/encontre per proposar i intercanviar idees i experiències que potenciïn la lluita veïnal.

- Reserva:
Les visites són gratis, és clar, però amb quota limitada. Per participar a les visites guiades, inscriu-te enviant un correu electrònic a krax(a)citymined.org o truca al 93 301 5873 abans del 20 d'Abril.


»» DEBATS
KRAX vol aprofitar tot el coneixement i experiència present en les Jornades des de diferents contextos urbans per debatre les forces, debilitats i legitimitat dels espais autònoms com a eines de debat i creació urbana.
Moderen: Pablo Carmona Pascual aka Panzer, Observatorio Metropolitano/Centro Social Seco (Madrid) i Jorge Dragón, Rizoma/La Casa Invisible (Màlaga).

Dijous 24 de Abril, 16.30hs:
âEspais autònoms i la seva relació amb les institucions: pactar, col·laborar o habitar el marge?â?

Divendres 25 de Abril, 16.30hs:
âProducció cultural autònoma i construcció del barri: comunicació, legitimitat i responsabilitat socialâ?


»» PRESENTACIONS
Convidem iniciatives d'altres ciutats per presentar el seu treball i les seves pràctiques, compartint idees i dinàmiques a nivell d'organització, comunicació i diàleg.

» El Faro de Oriente, Districte Federal, Mèxic, http://farodeoriente.org
Un espai d'inusual exercici de llibertat creadora, El Faro és del millor que s'ha realitzat en termes socials-culturals a la ciutat de Mèxic. Compleix un paper molt important en una de les zones més grans i marginades de la ciutat, contribuint a la reconstrucció del teixit social. Aquesta comunitat cultural és recolzada financerament per la Secretaria de Cultura del Districte Federal però lluita per mantenir la seva autogestió i autodesenvolupament.

» Parque Cultural Ex-Cárcel, Valparaíso, Xile, http://redcultural.cl
L'edifici de la Presó es troba en ple centre de la ciutat. Des de que es va tancar el 1994, els veïns demanen que s'obri com a espai cultural per al públic, respectuós amb el patrimoni i la història del recinte. Com el govern no responia a aquestes demandes, grups d'artistes i veïns comencen a ocupar les dependències de la presó, i creen la Corporación de Amigos de l'Ex-Cárcel. El 2001 s'aprova un nou Pla Urbanístic. Els veïns defensen la creació de l'espai cultural com a espai de desenvolupament comunitari, amb activitats decidides i gestionades per la pròpia Corporación de Amigos.

» PUKAR / URBAN TYPHOON, Mumbai, India, http://pukar.org.in , http://urbantyphoon.com
PUKAR (Partners for Urban Knowledge, Action and Research) presa com a punt de partida el debat sobre urbanització i globalització. Mumbai és la seva base conceptual i el seu laboratori: l'objectiu és fomentar un coneixement urbà crític que sorgeixi des dels mateixos ciutadans a través de tallers, projeccions, seminaris i debats. El mes de març del 2008, PUKAR organitza l'Urban Typhoon Workshop a Dharavi, un dels barris més pobres de Mumbai, perquè els seus habitants proposin idees i decideixin sobre el futur pla urbanístic de la zona.

» ROG, Ljubljana, Eslovènia, http://tovarna.org
âNo és una ocupació clàssica de lloc, però sí una alteració temporal dels seus propòsits. La gran fàbrica de 7000 metres quadrats, que pertany a la ciutat de Ljubljana, ja fa 15 anys que s'ha deixat en decadència. Mentre el govern no desenvolupi i no estableixi una clara estratègia per resoldre el problema d'aquests locals buits, nosaltres amb la nostra pròpia iniciativa desitgem obrir-los a tots els grups o individuals relacionats al sector sense ánim de lucre, per a la realització de produccions independents de contingut social i cultural.â?

» IMDP, Istanbul, Turquia, http://imdp.blogcu.com
La Plataforma d'Associacions de Veïns d'Istanbul està composta per 24 barris. Davant els plans de transformació de la ciutat sota el discurs de âmodernitzacióâ? i âestetitzacióâ?, IMDP recull peticions i organitza manifestacions i accions públiques. Els veïns lluiten per ser reconeguts com un dels principals actors en el procés de presa de decisions sobre el futur de la ciutat. Independent de tota institució pública, IMDP rep suport d'ONG, grups ciutadans i activistes.

» Oranssi, Hèlsinki, Finlàndia,http://oranssi.net
Oranssi va sorgir fa 15 anys. Després de diverses ocupacions/desallotjaments, van crear âLa Companyia de l'Habitatgeâ? (Housing Company), per poder negociar amb més força amb l'Ajuntament i poder accedir a préstecs bancaris lleugers. Després de llargues negociacions, l'Ajuntament els va llogar algunes velles cases de fusta. Des d'aquest moment, els membres dâOranssi van començar a treballar en la rehabilitació d'aquestes cases per emprar-les com grans habitatges compartits. Llavors, d'una banda, âcommunity livingâ?... D'altra banda, un centre cultural autogestionat amb una interessant filosofia darrere: engage, inspire, educate...

» La Casa Invisible, Málaga, Espanya, http://lainvisible.net
Es tracta d'una aposta per obrir un espai destinat a fomentar l'auto-organització ciutadana, el pensament crític i la creació col·lectiva. âCreiem fermament en la necessitat i el desig d'engegar a Màlaga espais públics que no estiguin condicionats per regulacions estatals o mercantils, sinó que puguin obrir-se a la creativitat i capacitat organitzativa que neix de les xarxes socials que habiten i modelen la nostra ciutat.â?

» Piso3, Bogotá, Colombia, http://pisotr3s.org
Piso3 és una idea, un espai i una acció. Establert per diferents grups i col·lectius de joves que han aplegat els seus esforços per fer-se un lloc propi i independent (per als joves i des dels joves) amb la finalitat de desenvolupar allà el seu treball i acció, la concepció de l'espai ha estat marcada per l'associació voluntària i horitzontal, respectant les autonomies i invitant al debat i a lâassemblea. Dins de la seva especificitat, organitzacions i iniciatives innombrables van continuar nodrint aquesta atmosfera, gràcies a l'espontaneïtat de joves preocupats per actuar i autogestionar el seu futur.

» El Patio Maravillas, Madrid, Espanya, http://patiomaravillas.net
Un projecte d'autogestió que vol âfer Madrid a peu de carrerâ?, oferint al barri de Malasaña un espai de trobada que fins ara no tenia, i donar la possibilitat d'utilitzar l'espai a diferents grups que ho necessiten. Ja hi ha 50 col·lectius que estan treballant per rehabilitar les aules, entre altres, BiciCrítica, cooperatives ecològiques, grups de música rap del barri, veïns...

» ABC No Rio, Nova York, EUA, http://abcnorio.org
ABC No Rio va ser fundat el 1980: fa uns anys, va comprar l'edifici a l'Ajuntament de Nova York per $1. âCreiem que l'art i l'activisme han de ser per a tots, no només els professionals, experts i entesos. El nostre somni són cadres d'artistes amb consciència activista i activistes amb consciència artística.â? La comunitat d'ABC No Rio es defineix per valors compartits: justícia social, igualtat, anti-autoritarisme, acció autònoma i processos col·lectius.

» Ateneu Candela, Terrassa, Catalunya, http://communia.org/candela
L'Ateneu vol ser una actualització dels ateneus que van formar part de les fisonomies urbanes de principis del segle XX. L'enorme vitalitat del proletariat de l'època s'explica en part per l'existència d'espais propis dels moviments -una classe d'illes de llibertat-, des de les quals s'interpel·lava constantment el poder. Gairebé un segle després, es reprèn aquest compromís, adequant-lo a les societats postmodernes, on la lògica del capital vol inundar el conjunt de la vida social. Per invertir aquesta tendència, l'aportació és l'Ateneu Candela, la creació d'un espai social i d'intervenció política dins del territori metropolità.


»» KRAX Cargo -http://kraxcargo.citymined.org/-
KRAX Cargo és l'arxiu i la visualització de tota la informació recopilada en la investigació KRAX, especialment de les pràctiques/grups amb les quals estem en contacte. Durant les Jornades, KRAX Cargo estarà disponible per poder consultar, afegir i copiar material.


»» STREAM
http://krax-jornadas.citymined.org/#streaming
Mira també:
http://krax-jornadas.citymined.org/index-cat.html

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa