Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
S'ha trobat nova contaminació en un transport d'Ascó amb destinació a Reus
22 abr 2008
Madrid.- El Consell de Seguretat Nuclear ha anunciat aquest dimarts als 13 alcaldes de la zona de la central nuclear d'Ascó que a la tarda de dilluns va detectar contaminació en la càrrega d'un transport de ferralla procedent de la central nuclear d'Ascó I amb destinació a Reus. Segons ha informat la directora tècnica de Seguretat Nuclear de l'òrgan regulador, Isabel Mellado, la ferralla no estava contaminada sinó que es tractava de partícules en material de terra procedent de l'incident ja conegut d'Ascó I. La presidenta del CSN, Carmen Martínez Ten ha apuntat que segons les dades de què disposa el CSN, la la fuita no ha afectat cap persona i que no ha comportat risc radiològic.

Roger Pi // ACN // 22.04.2008 15.08 hores

EL CSN COMUNICA ALS ALCALDES DE LA ZONA D'ASCÓ QUE S'HA TROBAT NOVA CONTAMINACIÓ EN UN TRANSPORT D'ASCÓ AMB DESTINACIÓ A REUS

Segons el director tècnic de Protecció Radiològica del CSN, Juan Carlos Lentejo, la contaminació radioactiva es va detectar a un ferroveller de Reus en un camió procedent d'Ascó. Es tractava de partícules que es trobaven barrejades amb la terra que portava la caixa del camió que són cobalt 60, un fet que fa 'molt ptobable que tinguin relació directa' amb l'incident conegut.

L'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, ha demanat que es resolgui 'tan aviat com sigui possible' la incidència i la situació de manca d'informació a què han estat sotmesos els alcaldes de la zona i els seus municipis. Segons Vidal, aquest tipus de situacions perjudiquen seriosament la zona, i per aquest motiu ha demanat 'tots els mitjans' per netejar la situació i 'restablir la confiança'.

El nou episodi s'ha conegut aquest dimarts en què la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Carmen Martínez Ten, ha mantingut una reunió a Madrid amb els alcaldes de 13 municipis catalans pròxims a Ascó que s'integren en l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) per informar-los de les últimes novetats en relació a la fuita radioactiva de la central nuclear Ascó I que va tenir lloc al mes de novembre.

Martínez Ten ha apuntat que segons les dades de què disposa el CSN, la central va cometre 'errors operatius' però que les anàlisis demostren que la fuita no ha afectat cap persona i que no ha comportat risc radiològic.

La presidenta del CSN ha assegurat que després de les anàlisis que s'han fet a Ascó I el CSN 'pot garantir que el risc radiològic a la població i al Medi Ambient és irrellevant' i que els controls a treballadors i persones que van estar a la central demostren 'l'absència de contaminació'.

Martínez Ten també s'ha mostrat 'satisfeta' de la tasca de control del CSN i de la seva 'autonomia' respecte al govern, els titulars de les centrals i les organitzacions en defensa del Medi Ambient, i ha apuntat que l'òrgan regulador 'està analitzant amb tot rigor el comportament de la central des del 26 de novembre passat des de tots els enfocaments possibles'.

En aquest sentit, ha assegurat que un cop tancat l'expedient corresponent, el CSN 'actuarà amb la força que li confereix la Llei' i tot i que 'és prematur fer valoracions' sí que s'està en condicions d'afirmar que la central va cometre 'errors operatius' i 'insuficiències' a l'hora d'informar el CSN.

Inicialment la reunió d'aquest dimarts ha tingut per objectiu facilitar als alcaldes informació addicional a la que van rebre el passat 9 d'abril, quan els representants de l'AMAC i del CSN van mantenir a Ascó una primera trobada sobre l'incident a la central nuclear d'aquest municipi. Cinc dies abans, el 4 d'abril, s'havia detectat la fuita, i no va ser fins 7 dies després, el 16 d'abril en què es va comunicar que la fuita era superior a l'anunciada i que s'havien detectat noves partícules radioactives a la central.

En la trobada d'aquest dimarts els alcaldes han rebut dades de les medicions de les partícules a l'exterior i de les tasques del grup de treball que es va crear el dia 15 d'abril per aprofundir en els aspectes tècnics i radiològics de l'incident. També de la marxa de la campanya especial de vigilància que es va posar en marxa.

La presidenta del CSN té pendent compareixences al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats per informar sobre l'abast de l'incident i les mesures que s'han posat en marxa per evitar que es torni a repetir.

Martínez Ten haurà d'analitzar, entre d'altres aspectes, els motius pels que la fuita del mes de novembre no es va fer pública, fins al 4 d'abril de 2008 en què el titular d'Ascó I va comunicar l'incident al CSN, una vegada Greenpeace ho va denunciar. Aleshores el CSN va anunciar que s'estaven retirant les partícules radioactives a mesura que les anaven localitzant, i va apuntar que segons el titular, procedien del sistema d'extracció i filtració d'aire de l'edifici, que s'havia contaminat en les operacions de neteja al novembre.

En aquell moment, el CSN va descartar que existís risc radiològic a Tarragona, però el 14 d'abril aquesta mateixa institució va reclassificar el succés a Nivell 2 després de rebre més informació per part de la central. Els documents recollien que la fuita real era superior a la que la central havia comunicat en un primer moment, i per tant que Ascó I havia amagat informació a l'òrgan regulador. Dos dies més, tard, el 16 d'abril, la central va comunicar la troballa de noves partícules dins de l'emplaçament de la central, i Endesa va cessar el director de la Central, Rafael Gasca, i el responsable de protecció radiològica, Francesc González, per haver ocultat informació al Consell de Seguretat Nuclear.

A la reunió hi ha estat convocats l'alcalde d'Ascó i vicepresident d'AMAC, Rafael Vidal Ibars; l'alcalde de Corbera d'Ebre, Sebastià Frixach; l'alcalde de Flix, Pere Muñoz Hernández; l'alcalde de Garcia, Francisco Acero Piñol; l'alcalde del Molar, Joan Jaume Salvadó; l'alcalde de La Palma d'Ebre, Gil Martí Jové; l'alcaldessa de La Figuera, Cristina Ghiorghiu Lorente; l'alcaldessa de La Fatarella, Carme Pelejà; l'alcalde de Mora d'Ebre, Joan Josep Duran; el tinent d'alcalde de Mora d'Ebre, Josep Solé Biosca; l'alcalde de Mora la Nova, Joan Manuel Sabanza; l'alcalde de Riba Roja d'Ebre, Josep Lluís Aparicio; l'alcalde de La Torre de l'Espanyol, Javier Borrás Perelló; i l'alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim Gironés.

Mira també:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/338432/index.php
http://www.tanquemlesnuclears.org/

Copyright by the author. All rights reserved.

Comentaris

Re: S'ha trobat nova contaminació en un transport d'Ascó amb destinació a Reus
22 abr 2008
També a l'EcoDiari: http://www.ecodiari.cat/?seccio=noticies&accio=veure&id=2414
Re: S'ha trobat nova contaminació en un transport d'Ascó amb destinació a Reus
22 abr 2008
També a l'EcoDiari: http://www.ecodiari.cat/?seccio=noticies&accio=veure&id=2414

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more