Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[Mani 26 abr 18h Alacant] Ni frança, ni Espanya, ni Estat català. Degenera't i participa al bloc raret
22 abr 2008
cartell25abr.jpg
Degenera't i participa al bloc raret, no cal tindre carnet!

    Algunes folclòriques de l'àmbit autònom i antiautoritari de les comarques del sud del País Valencià hem decidit, de manera informal, eixir a la manifestació que s'ha convocat el 26 d'abril. Som poques però diverses: alacantines, falleres, llauraores, mores i cristianes, diversitat d'identitats mutants que volen recuperar experiències antiautoriàries a diades independentistes de col·lectius dels anys 90 com les exfalleres Recerca Autònoma o les actuals bastoneres de Negres Tempestes i alguns CSO's de Polònia. Volem mostrar obertament el nostre interés i complicitat cap a lluites independentistes des d'una òptica rareta i no estatista, exemples com el dels Comandos Autònoms a Euskal Herria als anys 70, els indis Maputxes a l'actualitat o la tasca feta pel col·lectiu Icària als Països Catalans dels 80. Ens identifiquem amb totes aquestes experiències desviades que també tenen com a eixos principals l'exgènere, l'autogestió, l'autonomia, l'ecologisme radical, la defensa de les llengües minoritzades com la nostra i, per suposat, l'autodeterminació com a eina per trencar amb qualsevol estat, en cap cas per crear-ne' un de nou. En definitiva, la destrucció de la realitat per recuperar les nostres vides.
   
    Som conscients de les contradiccions que poden aparéixer pel fet de ser folclòriques i, a més, participar a una manifestació on hi seran presents opcions sompes de l'àmbit demòcrata. Assumim les contradiccions que puguen aparéixer ja que estem boges i la situació lingüística del català al País Valencià és realment greu i preocupant i, en especial, la de la ciutat d'Alacant, on en dues generacions quasi ha desaparegut el valencià al carrer, mentre a l'àmbit familiar sols el parlen pràcticament les generacions més majors, que són, a la vegada, les que han deixat de transmetre la llengua a la gent jove per qüestions d'autoodi. El genocidi cultural en estat accelerat que porta a escoltar coses tan aberrants des de qualsevol àmbit (siga anticapitalista i/o antiaoutoritari siga demòcrata) com que a Alacant no s'ha parlat mai valencià, ai per l'amor de Déu!! quina poca memòria i mal gust. Ja se sap, lâoblit és lâacció dâoblidar, és el fet de perdre la memòria (dâalguna cosa) o de no tenir-la present. Ãs, exactament, el que succeeix amb els milers de llengües i cultures amb pocs parlants (com el català) que es troben minortitzades i perseguides pels estats i les seues corresponents llengües oficials, amb la complicitat ingènua de bona part dels moviments socials sompos i antagonistes.

    Volem superar el mer ús anecdòtic de la llengua que no passa dels quatre cartellets de torn. De la teoria a la pràctica hi ha un oceà, del dir que es fa i el realment fer un altre, i és així, com igual que al gènere, es repeteix lâeterna història del dir que es fa i el no fer res realment, és la història de molts segles de dominació i de creació dâuna realitat fastigosa i cruel, interioritzada i assumida disciplinadament en uns miserables rols (lingüístics) que marquen la nostra vida quotidiana. Aquests hàbits (lingüístics) són aquells que marcaran, realment i sense adonar-nos-en, la conservació o desaparició de les llengües i cultures minoritzades com la nostra. Desentendreâns del seu ús és delegar en el poder, assumir jerarquies i relacions de poder, acceptar la precarietat de la vida de gairebé tot el patrimoni lingüístic i recolzar la nostra llarga agonia, com a folclòriques i com a parlants de llengües minnoritzades.

    La llengua, igual que les folclòriques, és arqueologia, és un tresor de signes que amaga tota la saviesa popular, és la forma dâentendre el món dâuna determinada col·lectivitat, davant dâunes determinades situacions i factors. Renunciar a les folclòriques i a les llengües amb pocs parlants en pro de la âcomunicacióâ?, en lloc dâexperimentar i buscar noves solucions que respecten lâús dâaquestes és dâuna inconsciència quasi naïf, és la consecució de lâhomogeneïtzació cultural actual, és la interiorització de les misèries del poder a la nostra vida quotidiana i que ens fa creure que hi ha folclòriques i llengües més importants que dâaltres i que serveixen per a funcions més importants (com comunicar a més gent). Ara i ací, si no uses tu el català en tots els àmbits possibles de la teua vida, no ho farà ningú.
   
FOLCLÃRIQUES PER LA INDEPENDÃNCIA TOTAL I L'ANARQUIA SENSE LÃ?MITS!

    Desviat al bloc raret el 26 d'abril a les 18h a les escales del Jorge Juan d'Alacant.

PORTA'T EL VESTIT DE FOLCLÃRICA I QUE LA FIGA MOS FAÃA PALMES.

per insultar, suggerir, xarrar...
folcloriques ARROBA gmail.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Mani 26 abr 18h Alacant] Ni frança, ni Espanya, ni Estat català. Degenera't i participa al bloc raret
22 abr 2008
Molt bé per la iniciativa i pel manifest. Que hi hagi sort i que cundeixi el precedent.

L'estat és dependència.
Independència total, anarquia sense límits
Re: [Mani 26 abr 18h Alacant] Ni frança, ni Espanya, ni Estat català. Degenera't i participa al bloc raret
22 abr 2008
visca la lluita antiautoritaria i autonoma

visca els pp.cc. lliures i llibertaris.

nacionalisme es feixisme, independencia es revolucio social.
Re: [Mani 26 abr 18h Alacant] Ni frança, ni Espanya, ni Estat català. Degenera't i participa al bloc raret
22 abr 2008
mare de deu com esta el pati
Re: [Mani 26 abr 18h Alacant] Ni frança, ni Espanya, ni Estat català. Degenera't i participa al bloc raret
22 abr 2008
mai hagues esperat que fossin els llibertaris els que concentressin tot el seu discurs en la llengua i el folklore.

No obstant trobo positiva la aventura.

El que ja no tinc tan clar és com salvar la llengua (que realment es troba en la situació assenyalada)sense una construcció estatal que la blindi, almenys, fins que aconseguim superar els marcs estatals opressors arreu.
Sembla escusa de mal guanyador, però...realment, quina alternativa científica proposeu?

ml
Independència sense límits
22 abr 2008
jaume1er.jpg
Pobles lliures en una terra lliure!
Per uns Països Catalans lliures i llibertaris!
Re: [Mani 26 abr 18h Alacant] Ni frança, ni Espanya, ni Estat català. Degenera't i participa al bloc raret
22 abr 2008
olé

trobo genial la iniciativa, ja és hora que des l'àmbit llibertari i autònom es comenci a replantejar la qüestió i a esser conscients de la epoca que ens ha tocat viure amb la maquina capitalista i tecnoindustrial devorant les nostres cultures.

100% d'acord amb el text però hem de donar més imaginació a la cosa per a que no ens centrem sempre el discurs en la llengua. son mes coses les que conformen un poble


PD: perdoneu per les errades ortografiques
Re: [Mani 26 abr 18h Alacant] Ni frança, ni Espanya, ni Estat català. Degenera't i participa al bloc raret
22 abr 2008
Penseu que si el discurs està més centrat en la llengua és pel context concret de la ciutat d'Alacant on és quasi impossible poder viure en valencià i, per tant, és una realitat opressiva molt palpable.

Al primer paràgraf ja s'expliquen un poc els eixos que també ens preocupen, però vista la situació d'Alacant i el tipus de manifestació, era preferible centrar-se amb la llengua sempre contextualitzat amb les llengües minoritzades en general. De fet, el procés de substitució no s'ha de vore sols com un problema nostre amb els estats frabcés i espanyol, si no am el que també es coneix com a Estat-Mon i que és el que està provocant que desapareguen el 90% de les llengües del planeta en els pròxims 100 o 200 anys.

Amb lo de les folclòriques hi ha molta ironia i conya però que cadascuna ho interprete com vulga

Vos deixe unes dades molt interessants extretes de l'àmibit de l'ecologia lingüítica:

- Al món hi ha unes 5000 llengües. 4500 (90%) estan en procès de desaparició i s’espera que entre el segles XXI i XXII, desapareguen la gran majoria o entren en estat terminal, inclosa el valencià. 500 llengües ja tenen menys de 100 parlants, unes altres 600 uns 100.000 parlants.

- El 90% de les llengües les parla tan sols un 5%, és a dir, el 95% de la població del planeta usa sols un 10% de les llengües.

- L’anglès, el castellà, el francès, l’àrab o el portuguès són les llengües oficials de la majoria dels estats del món.

- Per desgràcia,si no canvien molt les coses, sols les llengües amb estat s’espera que puguen sobreviure.
Re: [Mani 26 abr 18h Alacant] Ni frança, ni Espanya, ni Estat català. Degenera't i participa al bloc raret
22 abr 2008
ALACANT CIUTAT MUTANT!!
Re: [Mani 26 abr 18h Alacant] Ni frança, ni Espanya, ni Estat català. Degenera't i participa al bloc raret
23 abr 2008
Vorem com recull la gent el tema del folclore. Cadascú tindrà la seua opinió pero jo em declare obertament folclòric, des de la més tendra infancia, i no em dona vergonya ni pense que es tinga que amagar. El que crec es que deuriem de lliurar-nos del folclore sompo i ranci per a transformar-ho en una eina més en la lluita contra l'homogenitzacio i mercantilitzacio cultural. Transformant les festes populars (segrestades pel consumisme mes salvatje i totalment despolititzades) en focus de lluita per la cultura, contra l'alienacio i l'oci superficial i simplista, per la recuperacio de la memoria històrica (sense limitar-se a un periode en concret) i tradicional, però des d'una posició crítica.


"El que ja no tinc tan clar és com salvar la llengua (que realment es troba en la situació assenyalada)sense una construcció estatal que la blindi, almenys, fins que aconseguim superar els marcs estatals opressors arreu.
Sembla escusa de mal guanyador, però...realment, quina alternativa científica proposeu?"

Respecte a aquest comentari de "ml":
Front a les construccions estatals que puguin blindar la supervivència de la llengua crec en l'importancia de blindar la llengua des de cada barri i des de cada poble autonomament, fomentant l'ús de la llengua i combatent l'autoodi cultural que patim, casa per casa, així com facilitant tot el possible l'integració dels inmigrants. I crec que deu de ser autonomament perque a cada ciutat, a cada barri i a cada poble els factors son diferents i s'ha d'asegurar que les messures i solucions presses a cada lloc, on hi hajan assemblees lluitant, no sofriscan imposicions exteriors de cap mena.
Ara be, sempre creuré en la gran importància de la solidaritat i la cooperació entre territoris, cultures, assemblees... sempre d'igual a igual.
No crec que haja sigut massa científic, però crec que son els millors principis per a la creació de futures i transformadores societats.

Disculpeu les faltes ortogràfiques.

Salut!
A.M.M.
Re: [Mani 26 abr 18h Alacant] Ni frança, ni Espanya, ni Estat català. Degenera't i participa al bloc raret
23 abr 2008
hi si pasem d`estatuts i d´estats, recuperem l'idea
dels municipis lliures.

endavant i molts petons, folcloriques.
una altra
23 abr 2008
Sin título-1.jpg
les folclóriques ens rebel.lem!!
Sindicat Terrassa