Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Detecten noves fuites radioactives a la central nuclear d'Asco
16 abr 2008
http://www.ecodiari.cat/?seccio=noticies&accio=veure&id=2373


El Ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va ser informat ahir pel titular de la Central Nuclear d'Ascó, ANAV, que s'havien detectat noves partícules radioactives dins l'emplaçament en les mateixes àrees on es van trobar les anteriors, el contingut radioactiu de les quals està sent avaluat. Encara que el CSN manté el Nivell de 2 de l'escala INES (accident qualificat d'«incident»), diverses fonts assenyalen la possibilitat que es pugui elevar a Nivell 3 (accident qualificat d«incident important»), el mateix que va fer que es tanqués la central nuclear de Vandellòs 2, el 19 d'octubre de 1989. D'una altra banda, la junta directiva de la central nuclear d'Ascó va destituïr, també ahir, el cap del Servei de Protecció Radiològica de la central, Francesc González Tardiu.

El Ple del CSN es va reunir ahir, 15 d'abril, en sessió especial per analitzar l'última informació disponible sobre el succés de detecció de partícules radioactives a la central nuclear d'Ascó I (Ribera d'Ebre), i va acordar les principals línies d'actuació dels serveis tècnics de l'organisme per aclarir els fets, estimar les seves conseqüències i determinar les accions correctores i sancionadores que se'n derivin.
El Ple va acordar per unanimitat les següents actuacions:

1) Que per les Direccions Tècniques es doni prioritat a la realització de la campanya especial de vigilància radiològica a l'exterior de la central, a la formalització de l'Acta de inspecció realitzada en la central del 5 al 7 d'abril de 2008, i a les actuacions posteriors necessàries per a la proposta de sanció al titular.

2) Que es designi un Grup de treball específic presidit per un conseller per a estudiar en detall, modelitzar els escenaris i analitzar els supòsits retrospectius aplicables a l'estimació radiològica del succés, així com per seguir aprofundint en els diferents aspectes tècnics i radiològics del mateix.

3) Que per la Inspecció Resident del CSN en la central s'efectuï un seguiment dels controls de contaminació a les persones que està realitzant el titular.

4) Que per part de la Direcció Tècnica de Protecció Radiològica (DPR) es realitzi un control independent de les mesures de contaminació a persones ja realitzades pel titular, d'acord amb la metodologia específica que l'esmentada direcció determini. Així mateix s'informa que, d'acord amb el programa de vigilància supervisat pel CSN, el titular ha comunicat aquest mateix matí la detecció de noves partícules dins de l'emplaçament, en les mateixes àrees on es van trobar les anteriors, el contingut radioactiu de les quals està sent avaluat. Aquest programa de vigilància es mantindrà fins que es permeti descartar la presència de més partícules. El CSN no varia la classificació 2 en la escala INES que ja ha estat assignada.

Complint les instruccions del Ple els inspectors del CSN ja han iniciat el seguiment dels controls personals que està efectuant el titular. Les dades obtingudes no han revelat cap indici de contaminació personal.

D'una altra banda, la Junta Directiva de la central (ANAV-Iberdrola/Endesa) va destituïr ahir el cap del Servei de Protecció Radiològica de la central, Francesc González Tardiu, i ha nomenat César Candás, fins ara director a Vandellòs, com a nou director de la CN d'Ascó, el qual, a més, s'encarregarà d'investigar el succés d'emissió de partícules detectat a la central. En la mateixa reunió, la Junta d'Administradors de l'Associació Ascó Vandellòs ha nomenat Genís Rubio responsable de l'Equip de Protecció Radiològica que du a terme la investigació i anàlisi del succés d'emissió de partícules radioactives esmentat. Pel que fa a Vandellòs, el nou director serà Manuel Campoy Gurrea.
Mira també:
http://www.cadenaser.com/espana/articulo/cesado-director-asco-accidente-libero/csrcsrpor/20080416csrcsrnac_9/Tes
http://www.cadenaser.com/espana/articulo/sustraen-maleta-material-radiactivo-interior/csrcsrpor/20080416csrcsrnac_1/Tes

Copyright by the author. All rights reserved.
Sindicat Terrassa