Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
contra la mercantilització de l'aigua i l'especulació, no als transvasaments!
11 abr 2008
comunicat de maulets davant els nous projectes transvasistes del govern del principat.
contra la mercantilització de l'aigua i l'especulació,
no als transvasaments!

Tot i que ja sabíem que la classe política catalana té la memòria curta i el criteri molt flexible en el temps – normalment coincidint amb cicles electorals – esta vegada el tripartit d’esquerres i catalanista, àlies Entesa Catalana de Progrés, format pel PSC-PSOE, ERC i ICV-EUiA, ens ha aconseguit sorprendre. Només tres setmanes després de les eleccions estatals espanyoles, el tripartit ha guardat el discurs de la moderació i l’antitransvasisme a la mateixa cambra fosca de la MAT, del TGV, de Bracons, del forat del Carmel, de les fuites nuclears, del 4t cinturó i de la vergonyosa reforma estatutària.

La gestió de recursos del tripartit, malgrat les promeses i la propaganda, no ha servit per avançar cap a un futur sostenible, sinó que ha continuat amb les polítiques de terra cremada: venent el territori als especuladors i esgotant els recursos naturals de manera irresponsable, i servint els interessos de les empreses constructores, donant via lliure a l’especulació i al malbaratament dels recursos naturals. Un creixement urbanístic sense límits - amb més camps de golf, urbanitzacions, noves concessions d’aigua per a la fabricació de neu artificial a les pistes d’esquí – i unes polítiques agràries que ofeguen la pagesia i només beneficien els agro-business de grans empreses multinacionals. Ens han abocat a un model que genera greus conseqüències socials (terciarització, temporalitat, precarietat laboral, especulació...) i ambientals, amb unes necessitats hídriques inassumibles, impossibles de pal·liar, ni amb transvasaments ni amb dessaladores.

Continuar amb el discurs transvasista ens està duent a una greu confrontació territorial i les solucions que proposen no serviran per a acabar amb la sequera, transvasaments i dessaladores només serviran per a fer créixer la demanda d’aigua i generar unes expectatives que es veuran frustrades en pocs anys, ja que els rius des d’on es vol transvasar l’aigua són ara mateix cadàvers hidrològics que no poden aguantar més detraccions i els aqüífers estan al límit de les seues possibilitats. Per això, els transvasaments que es proposen causarien greus conseqüències ambientals i socials, tan a les conques receptores com a les conques transvasades. Cal denunciar també la utilització cínica de les amenaces de restriccions a les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona, generant més confrontació territorial i criminalitzant les persones i col·lectius que s’oposen a esta política hidràulica mercantilista. També és simptomàtic que mentre es vol fer pagar a la societat civil la incompetència d’una classe política totalment lligada als interessos especulatius, les concessions a noves urbanitzacions, complexes turístics, camps de golf, pistes d’esquí... no s’han vist afectades per greu sequera que patim.


Això evidencia, una vegada més, que la Generalitat s’ha doblegat davant els interessos mercantilistes d’empreses com AGBAR - que intenten fer-se amb el monopoli de la gestió de l’aigua - condicionant d’una manera preocupant les polítiques hidràuliques, tractant l’aigua com una mercaderia més què ha entrat de ple dins la lògica del mercat i les lleis de l’oferta i la demanda.


Així des de Maulets, el jovent independentista revolucionari, ens oposem frontalment al transvasament del Segre, als transvasaments de l’Ebre (Interconnexió de Xarxes CAT-ATLL, Transvasament al Camp de Tarragona, Canal Xerta-Sénia), a les propostes surrealistes de transvasar aigua amb vaixells o trens i a la construcció de noves dessaladores, alhora que exigim una moratòria en les concessions de nous regadius fins que no hi haja una planificació lògica i no mercantilista dels recursos hídrics existents.


L’aigua i la terra de què disposem són recursos limitats, que segles i mil·lennis de convivència entre humans i natura no havien aconseguit alterar. Ara, en pocs anys, una sola generació dirigida pels nous vells cacics de la política, les finances i la rajola ha aconseguit posar en perill tot el bagatge empenyent-nos cap al buit. La generació següent, els joves dels Països Catalans, dels quals Maulets, el jovent independentista i jevolucionari formem part, no podem consentir que tot el nostre futur penge d’un fil i que estiga permanentment en venda. Per això ens hem d’oposar, ara i sempre, als macroprojectes i als plans, que des de la patronal i la classe política amenacen tot allò que som i allò que serem el dia de demà, que en cap cas no és el balneari d’Europa. Perquè som joves i el futur és, més que mai, nostre.

les joves i els joves dels Països Catalans volem els nostres rius vius,
per l’Ebre, pel Xúquer, pel Segre i pel Ter:
ni un pam de terra, ni una gota d’aigua!
PROU ESPECULACIÓ!

Maulets, el jovent independentista i revolucionari
Països Catalans, abril de 2008
Mira també:
http://www.maulets.org
http://www.maulets.org/ebre

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat