Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
"Declaració de Barcelona" contra Bolonya
07 abr 2008
Aquest és text llegit al final de la manifestació contra la reunió de rectors a la UB i contra el procés de Bolonya del dissabte 29 de març.
Actualment el model de universitat pública, un dels pilars de la nostra societat, està patint un procés de transformació impulsat per certs sectors minoritaris, excloent i d’esquenes a la majoria de la comunitat universitària en particular i dels agents socials en general.

Entre els dies 26 i 29de març s’han reunit 350 rectors de Universitats europees amb representants del món empresarial en el marc de la conferència de Primavera de la EUA (European University Association), escenificant així la manca de voluntat d’incloure dins d’aquest marc de debat, discussió i decisió a la resta de sectors socials i universitaris.

En resposta a aquesta realitat, estudiants, professors i membres del teixit social hem dut a terme el Fòrum social per la Universitat Pública (FSUP) per crear un espai obert de trobada, participació i debat per construir i expressar de forma conjunta i col·lectiva el model de universitat sorgit de la societat i que beneficiï a aquesta en el seu conjunt. Fruit dels debats i les reflexions que s’han produït en el FSUP presentem aquesta declaració que com a tal ha de servir com a punt de partida d’un debat ampli, participatiu i real que el món universitari necessita i reclama-

DECLARACIÓ DE BARCELONA

L’ensenyament superior públic està patint un brutal atac per part dels poders al servei de les politiques neoliberals. El Procés de Bolonya, que arrencà l’any 1999 no és més que un dels enèsims episodis que volen subjugar els serveis públics als interessos mercantils de les grans corporacions multinacionals. Aquesta tendència que sorgeix de les estratègies privatitzadores i de desmantellament progressiu de l’Estat del Benestar definides per organitzacions com l’Organització Mundial del Comerç (OMC), el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional (FMI), que han anat perfilant, des del Consens de Washington, passant per la Declaració de Bolonya i l’Estratègia de Lisboa fins la recent Conferència de Primavera de la EUA a Barcelona, amb la complicitat dels poders politics i les elits universitàries, per supeditar l’esfera pública als interessos dels capital privat.

El procés de implementació del EEES que arrencà amb la Declaració de Bol0onya s’ha intentat presentar per part dels seus impulsors a la comunitat universitària i a la societat com una renovació pedagògica i un procés de convergència dels diversos sistemes universitaris europeus cosa que no només és fals, ja que no es dotarà a la universitat dels recursos econòmics i humans necessaris, sinó que a més incorpora mesures de privatització encoberta com l’entrada de capital privat en el finançament de la universitat, l’augment progressiu de les taxes i la introducció de criteris mercantilistes en la configuració dels ensenyaments. Pel què fa l’homologació de les titulacions a nivell europeu, el suposat principal benefici d’aquesta reforma, l’únic canvi que s’ha produït ha estat en la unificació del sistema de comptabilització de crèdits i dels mapes de titulació, establint aquesta com una moneda de canvi buida de continguts que nomes contempla la durada dels estudis, continuant així el mateix desajust pel què fa els continguts entre les diferents universitats europees.

Mitjançant aquesta esmentada homogeneïtzació dels estudis es produeix alhora un procés d’uniformisme cultural en detriment de les diferents realitats culturals de cada territori.

Amb aquesta reforma tampoc es solucionen els dèficits estructurals que arrosseguen de forma crònica els sistemes de representació, govern i participació de les universitats, sinó que suposa un retrocés en la participació de la comunitat universitària pel què les preses de decisions i el govern de les universitats, obrint la porta als interessos privats per aconseguir cada vegada més poder dins dels òrgans de govern universitaris.

Davant aquesta agressió a la universitat pública des del FSUP proposem:

- Una universitat pública realment democràtica i que fomenti la participació de la comunitat universitària en la seva presa de decisions.
- Una universitat que serveixi als interessos i les necessitats del conjunt de la societat i no només a les demandes del mercat.
- Una universitat que garanteixi l’accés universal als estudis superiors independentment de la situació socioeconòmica dels i les estudiants.
- Una universitat que respecti i defensi les identitats culturals de cada territori.
- Com a resposta a la competitivitat entre universitats europees que implica aquest procés, proposem la cooperació dels centres universitaris fomentant així un autèntica mobilitats dels estudiants per tot el continent europeu.
- Que no s’excloguin amplis sectors de la comunitat universitària ni dels moviments socials i la resta de la societat civil dels debats al voltant de com ha de ser la universitat pública del segle XXI, com està demostrar que passa a les conferències de la EUA.


Amb aquestes reivindicacions realistes i pragmàtiques les i els participants al FSUP seguim en peu, plantem cara sabent que tot aquest el Procés de Bolonya es pot aturar. Per aquest motiu com a primera mesura exigim que es paralitzi el procés de implementació del EEES i que es realitzi un estudi independent i vinculant sobre el impacte social i econòmic que representa el Procés de Bolonya. També considerem que és del tot necessari que participin de les mobilitzacions contra Bolonya el conjunt dels moviments socials del país i Europa.

JUNTES I JUNTS ATURAREM EL PROCÉS DE BOLONYA!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: "Declaració de Barcelona" contra Bolonya
07 abr 2008
Quina comissió ha decidit que es penjava a indymedia? Diria que encara s'han de fer esmenes per part de les assemblees... ha de quedar ben clar que aquest text és el primer, però no pas el definitiu.
Re: "Declaració de Barcelona" contra Bolonya
07 abr 2008
Però aquest és el text que es va llegir fa setmanes o no? Si es va llegir és que ja estava esmenat i analitzat, no?
Re: "Declaració de Barcelona" contra Bolonya
07 abr 2008
No vull fotre mes llenya al foc

pero la meva assemblea no te ni tan sols constancia de que existeixi una "declaració de Barcelona" (i mira que es de les mes actives)

una cosa es un text llegit al final d'una manifestació (per tant es pot entendre una certa precipitació) i una altre cosa una "declaració".
Re: "Declaració de Barcelona" contra Bolonya
07 abr 2008
Diria, i remarco, diria, que en cap moment es va donar per tancada la declaració...
Re: "Declaració de Barcelona" contra Bolonya
07 abr 2008
Si dieu que la declaració no està tancada que hi fa penjada a indymedia?
Si ara se'n ha de publicar un altra embolicareu a la gent amb diverses declaracions...
Re: "Declaració de Barcelona" contra Bolonya
07 abr 2008
dons com sempre, els de l´aep, liant-la.
Re: "Declaració de Barcelona" contra Bolonya
08 abr 2008
Sóc qui ha penjat això. Fa poc que estic per la PMDUP i em va arribar això per correu. Com que és el text que es va llegir, no he vist perquè no fer-ho públic com es va fer el dia 29 al mig del carrer de Barcelona.
Demano disculpes si això ha estat un error. (No sóc de cap organització).
Re: "Declaració de Barcelona" contra Bolonya
08 abr 2008
Jo crec que aquesta entrada s'hauria d'ocultar fins que les assemblees esmenin i debateixin aquest document i es reculli tot a una PMDUP.
Re: "Declaració de Barcelona" contra Bolonya
08 abr 2008
Totalment d'acord, seria un detall per part dels admin indymedia... a les seves mans queda!
Re: "Declaració de Barcelona" contra Bolonya
08 abr 2008
abans de fer difusió s'ha de debatre en les assemblees pertinents, en algun bloc ja esta fins i tot publica...

Hem de ajuntar postures
Re: "Declaració de Barcelona" contra Bolonya
08 abr 2008
Sembla que a indy no ens fan gaire cas...

Repetimos: si us plau, serieu tan amables d'esborrar aquesta entrada, ja que s'ha publicat per error un document de treball que no ha estat ratificat per qui ho ha de fer?

Mooooltes gràcies
Re: "Declaració de Barcelona" contra Bolonya
12 abr 2008
Encara recordo quan l'estàvem escrivint amb la olor dels calçots jejeje
Sindicat Terrassa