Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació : guerra
Dalai Lama: 'El terrorisme necessita una resposta violenta'
31 mar 2008
Tenzin Gyatso va dir en una entrevista el 17-09-2003 que pot ser necessari combatre els terroristes amb violència i que encara era 'massa d'hora per dir' que la guerra contra l'Iraq és un error.
EL DALAI LAMA DIU QUE EL TERROR POT NECESSITAR UNA RESPOSTA VIOLENTA
per LAURIE GOODSTEIN
Publicat: 18 de Setembre del 2003

El Dalai Lama, un guanyador del Premi Nobel de la Pau i un dels més prominents defensors de la noviolència, va dir en una entrevista ahir que pot ser necessari combatre terroristes amb violència, i que era "massa d'hora per a dir" que la guerra a l'Iraq fou un error.

"Em sembla que només la història explicarà," va dir "que el terrorisme és la pitjor forma de violència, doncs ens ho hem de plantejar, hem de prendre contramesures."

El Dalai Lama parlava a la seva primera visita a la ciutat de New York des dels atacs terroristes del 2001. Ell és a la darrera parada d'un viatge pels Estats Units amb què ha estat destacant els seus dos papers com a mestre budista i com a cap d'estat.

Durant els passats 13 dies, s'ha trobat amb exiliats tibetans en força ciutats, dedicat un temple interreligiós a Bloomington (Indiana), i ha difós la causa tibetana a Washington.

En el moment en què molts líders polítics i religiosos estan dient que la campanya antiterrorista dels USA i la guerra a l'Iraq només estan alimentant més terrorisme, el Dalai Lama va refusar fer-ne un judici.

Però ell va emfatitzar que "l'antídot de veritat" al terrorisme a llarg termini és "la compassió i diàleg" volent dir la pau sempre amb terroristes. "Hem de fer front als seus motius," va dir. "El terrorisme vé amb l'odi, i també per falta de visió."

Segons ell Osama Bin Laden s'assembla a un carnisser que ens va portar a acostumar-nos al sacrifici dels animals. Amb terroristes, va dir el Dalai Lama, aplicant l'anàlisi budista, ""
He likened Osama bin Laden to a butcher who had grown inured to slaughtering animals. With terrorists, the Dalai Lama said, applying a Buddhist analysis, "tota la seva ment està dominada per emocions negatives".

Ell va rebutjar la predicció popularitzada per alguns intel·lectuals de què el món està ficat en un "xoc de civilitzacions" entre nacions cristianes i musulmanes. Va citar la gent de la Unió Soviètica que tal vegada va expressar hostilitat cap als Estats Units i Occident i ara han canviat de pensament. El Món Àrab pot fer el mateix, va dir.

El Dalai Lama, de 68 anys, fou entrevistat en una habitació d'hotel de Manhattan ja que es preparava pel primer de quatre dies de conferències sobre filosofia budista al Beacon Theater. En una taula al costat de la seva butaca hi havia una pila de gruixudes tires de paper amb textos escrits a mà que contenien les lliçons d'un erudit tibetà del segle XVII. Tenia previst utilitzar els textos per la conferència del dia.

Ell seia amb les cames creuades a la butaca, amb les celles somrients rera les ulleres. Parlava en anglès amb ajudes puntuals del seu traductor, Thupten Jinpa i el seu representant als Estats Units, Nawang Rabgyal. Va posar per a ser fotografiat amb un famós visitant, el cantant Ricky Martin, que portava un llarg mocador blanc anomenat Kata que s'atorga tradicionalment com una benedicció.

Des que el Dalai Lama fou expulsat del Tibet 44 anys enrera
----------------------
La resta de l'entrevista parla de la seva sortida del Tibet per l'annexió a Xina, no ha tornat mai. Però digué que "certament" esperava que la Xina en algun moment li permetés tornar a ell i d'altres tibetans que viuen a l'exili. Ell ja fa molt temps que va abandonar l'objectiu de la independència respecte la Xina. En comptes d'això, diu, busca l'autonomia.

El govern xinès ha traslladat molts xinesos al Tibet dins la seva estratègia per assimilar la regió. El Dalai Lama va dir que estava preocupat per aquesta "migració de població", i ha apretat en aquest punt a les seves trobades amb el president George W. Bush i membres del congrés [USA].

Els xinesos ara estan construint una línia ferroviària a través del Tibet que facilitarà l'assentament xinès allà. Però el Dalai Lama va dir que la línia era "sobretot benvinguda" perquè podria ajudar el desenvolupament econòmic.

Va esmentar que una raó per a defensar que el Tibet permaneixi com a part de la Xina és que "nosaltres estem materialment molt endarrerits".

Com a sèquit vam deixar l'hotel, el Dalai Lama fou rebut per molts tibetans, algunes mares empenyent cotxets, moltes plorant.

"Estem molt contents i molt tristos, també" va dir Pasang Keyray, un tibetà nascut a l'�ndia que va arribar als Estats Units fa dos anys. "Ho l'haviem vist durant molt temps. Som afortunats de tenir un bon lider. Assenyalant la bandera tibetana onejant amb els tendals de l'hotel, va dir "Espero posar aquesta bandera al Tibet algun dia".

Al Beacon Theater, dues fileres s'estenien al llarg de més d'un bloc i en ambdues direccions, i la policia havia tancat el carrer 74 als cotxes. A dins, el Dalai Lama va saludar més d'un centenar de monjos vestits de groc i carmesí i s'ajuntaren a l'escenari, i es van situar sobre un cadafal. Es va passar la resta del dia predicant en tibetà, llegint de les tires d'un antic text al seu faldó.

---------------------------------
Llicència copyleft de la traducció.
Mira també:
http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9C02E2DB153AF93BA2575AC0A9659C8B63

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Fe de ratas
31 mar 2008
Perdoneu perquè hi ha un error al paràgraf "Des que el Dalai Lama fou expulsat...", doncs les línies sobren i també sobra la frase "La resta de l'entrevista parla de la seva sortida del Tibet".

És que en aquell moment pretenia fer un extracte, però després m'he decidit a fer una traducció completa (uf!).
Re: Dalai Lama: 'El terrorisme necessita una resposta violenta'
31 mar 2008
si el tibet vol ser independent i lliure algun dia, el que tenen que fer es treures del mig al seu propi lider i tota la jerarquia eclesial/religiosa. el dalai lama és pitjor que en tarradellas, que per una miqueta es ven qui faci falta, que per tornar al seu país com si fos un governant seria capaç de vendres el pais al xinesos o a la burgeisa tibetana pro xinesa que és el mateix.
Sense comentar el sentiment antiislàmic que és el que el porta a dir que "és d'hora per dir que iraq va ser un error, no et fot?
Re: Dalai Lama: 'El terrorisme necessita una resposta violenta'
31 mar 2008
article d'opinió aparegut al Gara fa uns dies:
"Que el Dalai me la Lama"
http://www.gara.net/paperezkoa/20080323/68975/es/Que-Dalai-------Lama
Que el Dalai me la Lama
31 mar 2008
Fede de los Ríos, 23-03-2008

Mucho se habla en estos días del Tíbet y de la revuelta de los monjes naranjitos, pareciera que todo el mundo se ha vuelto experto analista de política internacional. Hasta Penélope Cruz, el epiléptico de los Mecano y Richard Gere, budistas profundos tras de leer «Tintín en el Tíbet», alzan su voz en la defensa del paraíso perdido del Himalaya. Denuncian violaciones de los derechos humanos por parte de las autoridades chinas así como el genocidio de su ancestral cultura. El Dalai Lama, XIV reencarnación de una emanación de Buda, Nobel de la Paz y medalla de Oro de Bush, que desde 1959 vive exiliado en la India, va dando conferencias por el mundo pidiendo solidaridad para con su pueblo.

Vaya pues mi solidaridad hacia los tibetanos que soportan un gobierno chino defensor de un capitalismo salvaje, si es que hay alguno que no lo sea. Pero con relación a la parroquia del Dalai, no me solidarizo en absoluto y eso que en mi familia somos muy solidarios. Mi padre ya lo hizo con el Ejército Rojo chino que en 1951 abolió el sistema social de servidumbre en el Tíbet y lo volvió a hacer cuando el mismo ejército aplastó en 1959 una revuelta armada promovida por el actual Dalai y EEUU para volver al anterior sistema.

La espiritualidad de su ancestral cultura del Tíbet estaba basada en una sociedad formada por unos pocos terratenientes, dueños de las tierras, de hombres y de mujeres. Los monjes pasaban el tiempo rascándose las pelotas, tocando la flauta y explicando a los siervos que ahora les toca sufrir sin protestar pero en la próxima reencarnación se lo iban a pasar de miedo. Y entre tarea y tarea se lo pensaban haciendo «ommmh». La gran mayoría de la población eran los siervos, su vida transcurría trabajando obligatoriamente para el señor sin cobrar nada a cambio, para sí y para pagar los onerosos diezmos a los del «ommmh» y al estado. Se contabilizaban más de doscientos tipos de impuestos. Los castigos por no hacerlo, o por intentar escaparse, eran pedagógicos: latigazos, mutilación de ojos, piernas y manos... Buen karma.

Ahora dice el Dalai que se han vuelto demócratas. Ummh... no sé, cuando me aclare de qué vive usted y su séquito, por qué la invasión de Irak puede ser positiva, era malo juzgar a Pinochet y su amistad con Bush, entonces me podré solidarizar con ustedes. De momento mi tercer ojo permanecerá cerrado, por si acaso.
Re: Dalai Lama: 'El terrorisme necessita una resposta violenta'
31 mar 2008
JAJAJAJA, LA MAJORIA DELS SUPER INDEPES I INTERNACIONALISTES DE INDYMEDIA SE US VEU LA VENA REACCIONARIA I JACOBINA QUE TENIU. CATALUNYA I EUSKADI INDEPENDENTS, QUAN SON DOS NACIONS INVENTADES I QUAN HO DIEU VALTRUS, PERO QUAN LA NACIÓ INVENTADA LA DIUEN UNS FEIXISTES COM LA LEGA NORD SOBRE LA PADANIA LLAVORS EN CONTRA.
TOTS A FAVOR DE LA INDEPENDENCIA DE UN PAIS QUE NO EXISTEIX COM KOSOVO( SERIA COM DEMANAR LA INDEPENDENCIA DE CASTELLA-LA MANXA DE CASTELLA MATEIXA) EN CONTRA DE SERBIA I DE LA MANETA DELS AMERICANS, PERO QUAN UN PAIS QUE EXISTEIX DE VERITAT, QUE ES ANCESTRAL I ES EL TIBET PERO ELS ENEMICS D´AQUEST PAIS SON ELS PUTOS COMUNISTES XINESOS, LLAVORS JA NO HI HA INDEPENDENCIA.
LLAVORS SON EL PAIS FEUDAL TIRANIC I DE MONJOS, I CALLEU DAVANT DE UN MILIÓ DE MORTS QUE HA PROVOCAT EL COMUNISME ALLI, I CALLEU DAVANT DEL GENOCIDI DIARI.
SI SOU TANT INTERNACIONALISTES I TANT EN FAVOR DE LA LLIBERTAT " DELS POBLES OPRIMITS" DONARIEU SUPORT AL TIBET. PERO AIXO SERIA SI FOSSEU COHERENTS, SI TINGUÉS ALGUNA LLOGICA EL QUE DEFENSEU I SI NO FOSSEU UNS PORCS SECTARIS.
RECORDEU: CATALUNYA ES ESPANYA.
Re: Dalai Lama: 'El terrorisme necessita una resposta violenta'
31 mar 2008
Jo sí dono suport als tibetans, siguin budistes o no, perquè detesto qualsevol forma d'opressió, però això no significa que defensi al Dali Lama ni els seus. Tothom té dret a autodeterminar-se: persones, comunitas, pobles... Qualsevol estat és enemic del dret a autodeterminar-se.
Re: Dalai Lama: 'El terrorisme necessita una resposta violenta'
31 mar 2008
Haurem d'agrair que estiguis tant interessat per llegir indymedia, malgrat que el teu pensament està tan lluny d'aquesta pàgina. Segurament forma part de la teva feina no perdre ni una de les nostres valuoses opinions. Sobre si Catalunya i Euzkadi son nacions només cal que et miressis els llibres d'Història i veure que al segle XVIII aquests països independents van ser ocupats per Castella, al igual que el segle passat la Xina ho va fer al Tibet. Segurament la teva cultura no arriba tan lluny. De tota manera penso que abans d'opinar sobre qualsevol tema s'ha d'estar informat. Jo de moment no opino sobre medicina perque em falta la formació. Si la teva feina es seguir les noticies d'indymedia suposo que el millor que pots fer es limitar-te a llegir i qui sap si algun dia això servirà per obrir-te a nous horitzons. Sobre la "nació española" jo n'aprenia a l'època franquista quan tota informació sobre el meu país estava prohibida. Si ets del 56, veig que encara no t'has posat al dia.
Re: Dalai Lama: 'El terrorisme necessita una resposta violenta'
31 mar 2008
no és tant difícil fer un anàlisis del que ha passat al tibet des d'una perspectiva independentista i revolucionària.

el règim del dalai lama era un règim monarquic i dictatorial i la txina els va treure de la situació en que estaven, el problema és que la txina els va voler suprimir culturalment i per colmo amb el temps ha esdevingut un estat reformista i stalinista que s'ha aliat amb el capital (com sembla que farà cuba). al final és molt fàcil posar l'eix: en si t'atreveixes o no a fotre mà del capital i buscar una fórmula per a que estigui sota control del treballador.

per altre banda que jo sàpiga el Dalai lama i companyia han cridat a favor del pacifisme i només defensen una autonomia, consell que els joves del país no están acatan, els quals criden a favor de la independència. si li expropien a la txina el que els hi ha construit els pot sortir bé la jugada. així que estratègicament una òptica leninista als tibetans (al marge de que la coneguin, que això ja no ho crec) els interessa més que mai.

de la teoria a la pràctica hi ha molta distància, però des del moment en que la teoria parla sobre els recursos materials i no sobre el sexe dels angels simplement és qüestió de posar's-hi com ho feren els anarquistes del 36 a Barcelona o els Russos el 17 o a Veneçuela més recenment. Els últims experiments estàn sortint millor.

salut.
Sindicat Terrassa