Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí
Homenatge a Salvador Seguí al Raval
10 mar 2008
Sindicalistes x la Sobirania han fet avui un homenatge a Salvador Seguí (dit el Noi del Sucre), un gran sindicalista catalanista que la història oficial ha arraconat durant dècades.
segui.gif
Seguí fou víctima de la seva gran capacitat de direcció, del seu coratge i de la seva flexibilitat, segons l'historiador Oriol Junqueras, que ha participat avui en l'homenatge que al carrer de la Cadena del Raval barceloní, on fou abatut a trets per pistolers del Sindicat Lliure de la patronal catalana.
El Noi del Sucre, nascut a Lleida el 1890, fou, alhora, un gran sindicalista i un gran catalanista. Una vegada va declarar davant un auditori de Madrid que els únics que s'oposaven a la independència de Catalunya eren els grans empresaris.

La fascinació i el respecte que despertava es van fer més palesos que mai l'any 1919, durant la vaga de la Canadenca, l'empresa elèctrica més gran del país. Feia mesos que la vaga durava, i s'havia convertit en un referent del moviment obrer europeu, car s'havia estès a uns quants sectors industrials. Els obrers reivindicaven les vuit hores i l'alliberament dels treballadors empresonats a Montjuïc precisament per la vaga.

Quatre mil homes aplegats a la plaça de braus de les Arenes havien de decidir si la vaga es mantenia o no, sota la promesa del govern civil de satisfer les millores reclamades. En prendre la paraula, Seguí féu emmudir l'auditori, i el va convèncer d'aturar la mobilització amb un argument d'una gran sensibilitat: 'Companys, tots sabem l'esforç que ha calgut per arribar fins aquí. Si la continuem, aquesta nit moltes dones dormiran soles perquè els marits continuaran presos. Vosaltres, en canvi, dormireu a casa, al costat de la dona i dels fills. Penseu en les dones i en els fills dels vostres companys, i després decidiu si voleu continuar. I els obrers van optar per posar fi a la vaga.

Layret, García, també ignorats

No és pas solament Seguí, assassinat per la seva capacitat d'arrossegar les masses, que ha estat ignorat per la història oficial. 'El procés de recuperació de la memòria és lent, i aquests últims anys hi ha hagut moltes altres prioritats', explica Oriol Junqueras. Un altre dels oblidats que cal recuperar és, en opinió de Junqueras, Francesc Layret, advocat laboralista, també assassinat per pistolers a sou de la patronal. Layret, tot i ser discapacitat, va esdevenir un mite de l'obrerisme i del catalanisme dels anys vint.

Cipriano García, un immigrant vingut de Manzanares de la Mancha els anys seixanta del segle passat, és també una referència del sindicalisme catalanista, oblidat per la història oficial. García, que era independentista, va fundar la Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CONC), organització sindical catalana de signe nacionalista. La CONC li ha dedicat una fundació.

(Foto: Un moment de l'homenatge a la Rambla del Raval, amb Moisès Rial, de Sindicalistes per la Sobirania i l'historiador Oriol Junqueras.)
Mira també:
http://sindicalistesperlasobirania.blogspot.com/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
10 mar 2008
"Companys, tots sabem l'esforç que ha calgut per arribar fins aquí. Si la continuem, aquesta nit moltes dones dormiran soles perquè els marits continuaran presos. Vosaltres, en canvi, dormireu a casa, al costat de la dona i dels fills. Penseu en les dones i en els fills dels vostres companys, i després decidiu si voleu continuar"

Home, no sé si dir-ne "gran sensibilitat" o xantatge emocional...
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
10 mar 2008
De quina memòria parleu si sou els prtimers a obviar a quin sindicat pertanyia el "noi del sucre" ?

Quina colla de polítics manipuladors ! Us hauria de caure la cara de vergonya (encara que ben pensat no crec que en tingueu) ...
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
10 mar 2008
És increible la de circumloquis que alguns doneu per no escriure o pronunciar les paraules "anarquista", "llibertari", "anarcosindicalista", "CNT" en tot aquest escrit. Són termes tabus a segons quines contrades pel que es veu. No se si a l'homenatge haureu passat també per alt aquests temes que es veu que deuen ser irrellevants per alguns, el que m'estranya és que alguns suposats historiadors i alguns que criden a la memòria ho considerin així i més quan parlen de qui parlen. No se si al costat de l'estelada que lluiu haureu sigut fidels a la bandera roja i negra del noi del sucre o l'haureu escamotejat com heu fet en aquest text amb les paraules que el definien ideologicament.

A mi realment com a historiador em fa vergonya aquesta manipulació, aquesta censura i amnèsia volguda per no reconèixer les arrels llibertàries, anarquistes, de la lluita obrera de la nostra terra, el paper fonamental del noi del sucre en aquesta lluita i en la creació del sindicat més potent i combatiu que hi ha hagut en tota la història del moviment obrer català, serà que us molesta que fos precissament un dels impulsors i figura cabdal de la CNT? serà que us molesta que es digués anarquista? explicat així em sona més a intent de reapropiació que a homenatge i memòria. I que cosnti que per mi el Noi del Sucre pot ser referent per qualsevol que es consideri revolucionari o sindicalista, però intentar amagar la seva ideologia i el seu sindicat fa molta pudor a merda. Sobretot quan apareixen sigles com les de la CONC un parell de vegades com qui no vol la cosa. De vergonya.

Per la veritable memòria del llegat de Salvador Seguí
per continuar la seva lluita per l'anarcosindicalisme
Per tots els pobles lliures
Prou manipulacions, prou amagar els mots
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
10 mar 2008
... que només parlen de la Patria. L´important dels sindicalistes, per ells, els de SxS, no és que siguin revolucionaris, sinó que defensin la patria catalana i la seva independencia. Quin fastic de gent! Visca la lluita obrera! Que morin les fronteres! Visca els pobles lliures per persones lliures, sense patria ni JONS a la catalana!
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
10 mar 2008
Quina vergonya de text. Com podeu obviar la seva vinculació amb la CNT? Manipuladors.
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
10 mar 2008
eh! a mi la falta de rigor històric també m'ofén i crec que teniu tota la raó amb les critiques fetes...

no barrejem.
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
10 mar 2008
pero mal us foti alguns en Segui deia allo de "nosaltres, som mes catalans que en Cambo" o (parafrasejant) la independencia de Catalunya només beneficiaria a nosaltres els obrers (vg. la biografia d'en Huertas Claveria el text de la intervencio a Madrid)

o sigui que visca la classe obrera catalana i la d'arreu

(la mateixa manipulacio que en fan aquests d'en Segui la fan els negres en un altre sentit, sino llegiu que deia La Revista Blanca del Noi del Sucre)
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
10 mar 2008
amb una emotiva entrevista a la seva dona feta als anys 60 o 70
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
10 mar 2008
i evidentment el llibre segur que el trobareu a la millor llibreria llibertària de Bcn i part de l'estranger, la dels desfederats a J. Costa -que son força negres-
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
10 mar 2008
rubricatus estic d'acord -aixo em passa per llegir-ho tot massa depressa-
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
11 mar 2008
I al que fan llegir es a en Juan Tamariz. Malaits nacionalistes, no respecten res...
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
11 mar 2008
Aixo del Nacional sindicalisme no es res de nou. Pero si us plau no manipuleu la historia. Si en Salvador Segui hagues prioritzat el sentiment nacional no hauria militat a una organitzacio internacionalista i apatrida. Tenint altres organitzacions independentistes i d'esquerres on fer-ho. I en la seva militancia, apart de uns quants comentaris trets de context, mai va intentar impulsar una estrategia que defenses la lluita per la idependencia de Catalunya dintre del sindicat que liderava.
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
11 mar 2008
Potser les dues coses. Defensava la CNT i també va fer aquell discurs a Madrid on deia que els qui miraven en por la independència eren els burgesos, no els obrers. Ara mateix això no estaria tan clar perquè els discurs nacionalista -d'aquí i d'allí- està servint força per ocultar els vertaders responsables de la situación en què es troba la classe obrera
Re: Homenatge a Salvador Seguí al Raval
21 mar 2008
Encara que us sapiga greu a aquest mon una de les coses mes antigues que hi ha son les fronteres, l'home es territorial. Anarquistes a pendre pel cul, bueno de fet no necessiteu ningu tot el mal us ho feu vosaltres mateixos.
Colera camping CNT