Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Alfons López Tena vs Jordi Martí Font a Molins de Rei
29 feb 2008
I què farem quan siguem independents?
Al voltant del model econòmic i polític de la futura República Catalana
lopez tena.jpg
“Sincerament, jo no vull un estat català del Principat que deixi de banda la resta de la nació, la resta de Països Catalans, que exerceixi una política econòmica ultraliberal i que estigui al servei dels de sempre, amb exèrcit i amb una policia «que torturi en català». Gairebé tot això ja ho tinc ara...�
Jordi Martí i Font, coordinador de la revista "Catalunya", membre de la CGT

“Només guanyarem la llibertat si som nosaltres capaços de dir "abans ... que sotmesa", i cadascú que ompli els punts suspensius amb allò que menys li plagui: monàrquica, socialista, capitalista, liberal, autoritària, corrupta, principatina, amb o sense exèrcit, amb o sense tortura. Qui proclama que Catalunya, per ser independent, ha de ser simultàniament o prèvia una altra cosa, és que no vol la independència, vol l'altra cosa�.
Alfons Lopez Tena, vocal del Consell General del Poder Judicial espanyol i impulsor del Cercle d’Estudis Sobiranistes

El clam independentista cada dia creix més... i es diversifica. Ja són moltes les veus que pensen que Catalunya o els Països Catalans no avancen si es troben dominats per Espanya (i França). I entre totes aquestes veus trobem motius ben diversos per sumar-se a la lluita per la independència. L’espoli fiscal és un dels motius més esgrimits darrerament, als quals s’hi afegeixen el de la supervivència cultural i lingüística, la qüestió identitària, el planejament autocentrat i la inversió necessària per a les infraestructures, l’aprofundiment democràtic o la defensa d’un model de desenvolupament respectuós amb el medi ambient. Per altra banda, les organitzacions que a finals dels seixanta van fer néixer l’independentisme contemporani van assumir aquesta lluita com a part de la lluita de molts pobles del món per un sistema econòmic mundial més just, el socialisme. Què ha passat en aquests anys que s’ha produït aquesta diversificació? I, el que és veritablement important: com podem fer que aquesta diversitat de tendències sumi, enlloc de restar, en la lluita per la independència?

És indubtable que l’independentisme, en un sentit ampli, és el sector polític amb més energia i vitalitat del panorama actual. La idea que el poble català pot conquerir la llibertat per a construir un país nou i millor és capaç d’engrescar un ampli sector social, tot i que pot encabir interessos polítics diferents. Ara bé, l’èxit de la lluita per la independència dependrà de com sapiguem organitzar aquesta pluralitat. I aquesta articulació de l’independentisme amb voluntat unitària és un dels objectius de l’Ateneu Mulei.

No dependrà del que puguem ara discutir entre nosaltres, sinó que la preeminència d’unes opcions independentistes sobre les altres serà marcada per l’esdevenir del propi procés de ruptura amb els estats espanyol i francès. Però l’Ateneu Mulei, que s’esforça per traslladar a Molins de Rei els debats de l’àmbit independentista a nivell nacional, vol introduir la qüestió sobre els models econòmics i polítics que volem donar a la República Catalana per la qual lluitem.

Per això hem convidat dos independentistes que ja es van expressar al voltant d’aquesta temàtica, tot intercanviant articles a través d’internet. L’un, Jordi Martí i Font, és militant de la CGT i es considera un independentista llibertari, partidari d’acabar amb el capitalisme i de construir uns Països Catalans sense classes i antiautoritaris. L’altre, Alfons López Tena, és vocal del Consell General del Poder Judicial espanyol, i pensa que és preeminent la conquesta d’un poder polític propi sense que això comporti un trencament dels esquemes socials i econòmics imperants a Europa occidental.

Tots dos els asseurem al voltant d’un arròs el diumenge 2 de març a Molins de Rei. I després de dinar donarem pas a les seves exposicions i a l’opinió dels assistents.

Us hi esperem!
Ateneu Mulei
Carrer Església, núm. 10
08750 Molins de Rei (Baix Llobregat)
Contacte: mulei ARROBA racocatala.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat