Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Antoni Solà i Rechè a sou del candidat a president de l´estat de la dreta
29 feb 2008
R. T. - Redacció

Mariano Rajoy utilitza el mateix lema electoral que la dreta de Guatemala i un material de campanya molt semblant al que va servir per portar Felipe Calderón a la presidència de Mèxic. No és una casualitat, ja que el responsable de totes aquestes campanyes és el terrassenc Antoni Sola Reche, de 35 anys, catalanoparlant, que ha assessorat desenes de dirigents polítics de tot el món i que, des del juliol passat, és el principal consultor en estratègia electoral del candidat del PP a la presidència del Govern espanyol.


Costa trobar bons lemes de campanya, però Antoni Sola sembla que no s’hi ha trencat gaire el cap amb el que figura en els cartells de Rajoy: «Con cabeza y corazón», ja que l’any passat havia llançat el de «Mano dura, cabeza y corazón» per a l’exgeneral Otto Pérez Molina, candidat a la presidència de Guatemala per l’ultradretà Partit Patriòtic (PP), que, tot i el bon assessorament del terrassenc, va resultar derrotat en la segona volta. El superassessor de Rajoy ha reciclat l’eslògan del PP guatemalenc per al PP espanyol, si bé ha eliminat l’expressió «mano dura» perquè aquí faria butllofes.



Antoni Sola també va dirigir la campanya que el 2006 va portar Felipe Calderón, candicat del PAN, a la presidència de Mèxic. La campanya dels panistes va ser tan agressiva que els opositors del PRD, liderats per Andrés Manuel López Obrador, van demanar l’expulsió de Sola del país en aplicació de la seva llei d’estrangeria. El PRD va denunciar la «condició migratòria» del consultor electoral, si bé les autoritats mexicanes van indicar que no estava en situació de «turista» sinó com a «visitant remunerat/professional», motiu pel qual podia seguir treballant en aquell país. Posteriorment, a Sola se li va concedir la nacionalitat mexicana.


El terrassenc va esdevenir una figura mediàtica a Mèxic per les seves polèmiques als mitjans de comunicació i pel fet de convertir-se en l’ase dels cops del PRD, ja que els seus seguidors li atribueixen l’autoria dels espots televisius en els quals es desacreditava López Obrador i que, segons la seva opinió, fomentaven una «campanya d’odi». Alguns membres del PRD van comparar els seus mètodes amb la propaganda de Franco, de Hitler o de Pinochet.




Guerra d’espots polítics


El Periódico de México publicava, en l’edició del 28 d’abril de 2007, que Sola, al qual qualifiquen de «consultor polític estel·lar de Felipe Calderón», estava «enterbolint» la campanya electoral de Yucatán arran d’una delirant guerra d’espots polítics. El rotatiu destavaca que l’ús intensiu d’Internet per «difondre rumors o alterar la campanya de l’adversari és una de les seves característiques».


El periodista mexicà �lvaro Delgado recorda que, en les presidencials de 2006, uns universitaris van increpar Calderón mitjançant pancartes i que aquest últim els va respondre amb una altra pancarta en la qual es llegia «Respecte a la pluralitat». Tot havia estat preparat per Sola. Els lemes utilitzats contra López Obrador –«Un perill per a Mèxic»– recorden algunes de les frases més utilitzades pels dirigents populars: «Zapatero és un perill per a l’economia»... Segons la revista mexicana Proceso, pels cursos de consultoria política que va impartir a Mérida (estat de Yucatán), Sola va cobrar prop de 4.000 dòlars diaris.

Sola porta anys vinculat al PP, ja que es va formar en la seva àrea de telegènia al principi dels anys noranta, coincidint amb l’arribada de José María Aznar. És militant del partit. També ha estat un dels impulsors del portal Hazteoir.org. L’agitació, les tàctiques confrontatives i provocadores, la desqualificació del contrari i les tàctiques socials mobilitzadores són algunes de les estratègies.






Vinculacions catòliques


La sòcia de Sola, Gloria Ostos, ha estat al darrere de l’organització d’un bon nombre de les manifestacions convocades contra el president Zapatero. La consultoria Osto & Sola assessora la Confederació Catòlica d’Associacions de Pares de Família i Pares d’Alumnes, al mateix temps que va preparar el VI Congrés Catòlics i Vida Pública. I per Mèxic es comenta la suposada proximitat d’Antonio Sola a l’organització «secreta» El Yunque, el refugi militant de l’ultracatolicisme. L’expresident mexicà Vicente Fox i l’anterior secretari de Governació Carlos Abascal són dos dels seus representants.


La consultoria comandada per Sola i Ostos té un altre col·laborador destacat: Gabriel Cortina, el qual també està afiliat al PP, va coordinar la campanya contra la LOE i, segons informacions de la SER, exerceix com a portaveu de l’organització ultracatòlica Tiempos Más Nuevos i d’un col·legi de Pozuelo (Madrid) que fomenta la «segregació per sexes a l’escola i l’homofòbia».



La gestió de Sola comença a generar intranquil·litat a la seu popular del carrer Génova. En butlletins digitals pròxims al PP es critica que s’aprofiti de la condició d’assessor de Rajoy per promocionar la seva empresa. La revista Tiempo va publicar un reportatge elogiós de Sola al gener passat que no va agradar gens ni mica a les altes esferes populars.
L’oposició mexicana l’acusa de fomentar l’odi amb espots agressius contra López Obrador


Antoni Sola, superassessor.




Més informació al setmanari EL TRIANGLE
Mira també:
http://www.eltriangle.info/ct/Cos/EdicioPortada:TerceraNoticiaPortad#14063
http://www.eltriangle.info

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Antoni Solà i Rechè a sou del candidat a president de l´estat de la dreta
21 mar 2008
Només vull fer constar que no em lliga cap parentiu amb aquest individu amb qui tinc la desgràcia de compartir nom i cognom.
Vergonya que un tipus com ell que, com dieu, parla català pugui ser tan carpetovetònic espanyolista.
Si us plau no ens confongueuessiu pas.
Sindicato Sindicat