Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
Setanta anys del "Catalunya", ara de la CGT
23 feb 2008
Ahir, 22 de febrer, va fer 70 anys que va sortir al carrer el primer número del "Catalunya", primer com a diari de la CNT i ara com a revista mensual de la CGT de Catalunya. Actualment, la pubicació treu 10.000 exemplars cada mes i inclou articles tant sobre les lluites sindicals de CGT com sobre sindicalisme, món llibertari, lluites socials i cultura, amb un amplia ventall de columnistes i d'autors i autores diversos. Està totalment escrit en català i és la publicació de l'esquerra anticapitalista, llibertària en aqust cas, en aquesta llengua amb més difusió als Països Catalans. Nou mil exemplars s'envien a afiliats i afliades de CGT els sindicats dels quals han decidit en assemblea comprar la revista i la resta arriben a ateneus, casals i locals, així com a totes les biblioteques públiques del Països Catalans i a tota la gent que hi col·labora. Des de fa set anys, la revista es fa des del Camp de Tarragona i l'edita el Col·lectiu Catalunya. La revista està preparant la campnaya "70/100" per recordar tant el setantè aniversari com per celebrar el número cent de la vuitena època que sortirà el proper mes de setembre.

www.revistacatalunya.cat.
Catalunya1.JPG
cartell Catalunya.jpg
Catalunya3.JPG
Una mica d'història

Josep Estivill, historiadro i membrdel Col·lectiu Catalunya

La revista Catalunya va néixer en el marc conflictiu de la Guerra Civil, ara fa setanta anys, i la seva història no pot ser més desgraciada.
Els dirigents de la CNT la van crear més aviat a disgust als tallers que havien estat incautats el setembre de 1936 a l'Editorial Catalana i en els quals sâhi havia imprès âLa Veu de Catalunyaâ?, el conegut diari proper a la Lliga Regionalista que havia acollit les firmes de Carles Sentís i Ignasi Agustí, entre dâaltres. Amb aquestes màquines i uns treballadors amb poca o cap consciència llibertària -cap dâells no estava afiliat a la CNT- es va iniciar el 22 de febrer de 1937 la singladura del que suposava en aquell moment la segona gran publicació del sindicat, després de la âSolidaridad Obreraâ?. La âSoliâ? estava escrita en castellà i ara seân volia una altra en català.
En realitat, però, no hi havia cap interès especial perquè fos en català -cap consciència de país- sinó que sâho plantejaren com una mera estratègia política per apropar-se a Esquerra Republicana de Catalunya, el partit que governava la Generalitat, amb la voluntat de contrarestar la influència creixent del PSUC.
Es tractava dâaparentar un cert catalanisme sense haver-lo de tenir realment; la CNT més aviat estava en contra de tot això. El títol de la nova publicació havia de ser, en un primer moment, âCatalunya Lliureâ?, a imitació de lâhomònima âCastilla Libreâ?, però lâadjectiu es va eliminar perquè ningú no ho interpretés com un gest de simpatia cap a la causa nacionalista. No es volia deixar cap mena de marge a lâambigüitat ideològica. A més a més, els dirigents anarquistes volien deixar clara la seva postura sobre el fet dâemprar la llengua catalana; ho justificaven com una manera dâarribar als afiliats que no dominaven prou bé el castellà. Una mena de publicació per als ignorants, afegiríem nosaltres.
Els dirigents sindicals no van tenir massa estima per la nova publicació del âCatalunyaâ? i, de fet, poques vegades li passaven els comunicats oficials perquè els difonguessin. Molt del que sâhi publicava estava mancat de pretensions ideològiques. Així, per exemple, va sortir un article sobre els supervivents del Titànic precisament quan tenia lloc lâocupació feixista dâAstúries, un altre de com fer una dieta dâaprimament quan la gent ja començava a passar gana i algun més sobre la vida glamourosa de les estrelles de Hollywood. Els continguts eren tan frívols que alguns lectors seân queixaven, però els dirigents sindicals replicaven que un diari no podia estar tota lâestona parlant sobre lâanarquisme. Fins i tot, els treballadors es queixaven de la pèssima qualitat de la revista.
La revista mai no té gaire vitalitat: el sindicat nâedita pocs exemplars, molt per sota de la âSoliâ?, i la difusió i penetració social són encara menors. Els comunistes ironitzen sobre els pocs lectors que té el âCatalunyaâ? i la redacció ho reconeix explícitament quan contesta que això no els importa perquè no tenen res de comerciants ni de botiguers. A partir de desembre de 1937, la revista deixa de distribuirse a les comarques de Girona, Lleida i Tarragona.
Durant uns mesos, Joan Peiró dirigeix el âCatalunyaâ? i el millora, en part, però mai no arriba a superar les llacunes que el convertien en una publicació poc atractiva de llegir i, amb aquest panorama, es va esllanguint sense assolir gaire ressò fins que el 28 de maig de 1938, amb el pretext de la necessitat dâestalviar el paper, deixa de publicar-se.
Una prova de la indiferència amb què fou acollit el âCatalunyaâ? en aquesta seva primera època és que els llibertaris ben poques vegades en parlen, i quan ho fan és de manera imprecisa, equivocant dades i redactors.
Les reaparicions de la publicació des dâaleshores han estat constants. A lâoctubre de 1977, el "Catalunya" tornava a ser al carrer travessant diverses etapes fins a arribar a lâactual època, la vuitena en la seva segona part.
Més informació al llibre de Jordi Sabater âAnarquisme i catalanisme. La CNT i el fet nacional català durant la Guerra Civilâ?, Edicions 62 (Llibres a lâAbast, 216), Barcelona 1986.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Setanta anys del "Catalunya", ara de la CGT
23 feb 2008
Amb aquest precedents, sort que no li heu posat Titanic.
Re: Setanta anys del "Catalunya", ara de la CGT
23 feb 2008
home de Catalunya a Titànic no hi ha massa diferència, hehehe
Re: Setanta anys del "Catalunya", ara de la CGT
23 feb 2008
podeu repetir una mentida mil vegades: continuarà essent mentida... ara, de la CGT.
Re: Setanta anys del "Catalunya", ara de la CGT
23 feb 2008
I Quina és la mentida Goebbels?
Re: Setanta anys del "Catalunya", ara de la CGT
24 feb 2008
Alguien le ha regalado la cabecera "catalunya" a la cgt? o se lo ha apropiado porque sí?
Re: Setanta anys del "Catalunya", ara de la CGT
24 feb 2008
Se la ha apropiado porque sí, sin pedir permiso ni a Ramoncín ni a la CNT-ait QUE PARA SEGÚN QUE COSAS VIENEN A SER LO MISMO.
Re: Setanta anys del "Catalunya", ara de la CGT
25 feb 2008
Per una banda la CGT el fa perquè la CNT va deixar de fer-lo. Per altra banda, hi ha una sentència judicial que diu que els pertany, hehehe, igual que n'hi ha una altra que va donar als actuals "de la CNT" les sigles que eren de totes i tots. De totes maneres, felicitats a la gent que fa el "Catalunya", perquè la feina que fan situa CGT molt amunt en el rànquing d'organitzacions llibertàries. I ja sé que no competim i tal però mira, a vegades cal dir el que és veritat.
Sindicat Terrassa