Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia : sanitat : pobles i cultures vs poder i estats
Catalunya Nord es manifestarà contra la MAT el proper 1 de març
15 feb 2008
El col·lectius han decidit convocar una gran manifestació el dissabte 1 de març a Perpinyà contra la construcció de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) i pel desenvolupament de les energies renovables i ecològiques a Catalunya Nord. El president de 'No a la THT', Laurent Belmas, reconeix que convocar aquesta manifestació abans de les eleccions municipals i cantonals és 'arriscat' però considera que fer-ho desprès podria ser 'massa tard' perquè d'aquesta manera 'tant els alcaldes sortint com els candidats s'hauran de posicionar i mobilitzar la seva gent'. 'No és gaire bon signe que el ministre Borloo no hagi volgut rebre'ns abans de les eleccions. Pensem que té noticies no gaire bones per dir-nos i és per això que cal fer pressió per evitar el pas de la MAT i que tothom es mobilitzi i es manifesti l'1 de març', afirma Belmas. Desprès de les últimes visites del polític europeu Mario Monti, i posteriorment, del ministre d'ecologia, Jean-Louis Borloo, els col·lectius antilínia han multiplicat les reunions públiques en diferents pobles de la zona per informar i mobilitzar la població catalana. Segons 'No a la THT', una quinzena de seccions s'han creat en els pobles visitats on encara no n'hi havia com Bages, Tuïr, Pontellà, i altres reunions són programades, el 18 de febrer a Corberes de les Cabanes, el 20 de febrer a la sala de les 'Llibertats' de Perpinyà, i el 25 de febrer al Soler.
La MAT, MÉS DE 20 ANYS D´UN PROJECTE QUE S´HAURIA D´ENTERRAR ARA!!
escrit per Hervé Pi Albertí, http://www.catnord.cat


Hervé Pi Albertí

Inicialment, a final dels anys 1980 el projecte havia de passar pel País Basc. El 1996, l'Alain Juppé, aleshores nou primer ministre francès el va descartar de la part oest del Pirineu, és casa seua. Durant 5 anys el projecte va ser refusar sobre tota la cadena pirinenca abans d'arribar finalment el 2001 a Catalunya Nord.

Des de les hores el mateix rebuig anima els elegits i la població nord-catalana.
El rebuig de la MAT no és un rebuig del progrés, ben al contrari. Catalunya Nord aposta per un futur amb energies renovables, un futur ecològic. El 2015 l'aglomeració de Perpinyà produirà més electricitat que el que necessita. Perpinyà serà una ciutat a energia positiva.

Ciutadans i elegits demanen des del 2001 la justificació d'aquest projecte, i aquesta justificació no arriba mai.

L'única justificació és comercial, la imposició donaria a uns quants accionistes de grans empreses beneficis més importants. Aquesta línia seria una autopista elèctrica. Però per què? Sabem que la línia actual Baixàs-Bescanó serveix a 17%, per què voler fer-ne una suplementària? Sabem que l'ideal és de fabricar l'electricitat el més aprop possible dels llocs de consum ja que la deperdició en el transport és enorme per què voler transportar sempre més energies nuclears?

La pol·lució mediàtica, l'allau de falses informacions té com a objectiu de posar el dubte. L'estat francès vol fer creure que la línia serà soterrada i que serà una realització ecològicament perfecta, l'estat espanyol multiplica els efectes d'anunci de traçats i va fins a implantar pilones sense cap autorització prèvia (maneres de fer que deuen tenir relació amb restes del franquisme).

No m'allargaré sobre els actes de l'estat espanyol, són antidemocràtics.

L'estat francès se trapa d'avant d'un cas de consciència. Aquest que se vol donar una imatge de “Pays des Droits de l'Homme� se trapa enfrontat a una oposició unida i transversal. De dreta o d'esquerra, ciutadans i elegits, de la plana o de les valls, els catalans del nord refusen una línia jutjada com a inútil, per no ser justificada, injusta ja que nos cau a sobre desprès d'haver estat refusada de Bordeus fins a Perpinyà. Llavors l'estat francès avança l'argument d'una línia soterrada, avui diuen parcialment soterrada. El parcialment és molt important ja que la part part soterrada seria de 1km800... quasi bé res!

El combat contra la MAT és el combat per un país net, per a les energies renovables.
El combat contra la MAT ha conegut 3 presidents de la república francesa, molts (avui ex-ministres) han portat el projecte però tots han topat a una població que no vol hipotecar el seu esdevenir a una política liberal!


L'1 de març milers de catalans es manifestaran a Perpinyà per un país net.

Publicat a http://www.catnord.cat,

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Catalunya Nord es manifestarà contra la MAT el proper 1 de març
15 feb 2008
Aviam si pugem forces sudcatalans a Perpinyà aquest 1. No permetem les agressions al territori!

defensem Països Catalans, defensem el territori!
Re: Catalunya Nord es manifestarà contra la MAT el proper 1 de març
16 feb 2008
doncs si!! ELS PA�SOS CATALANS EN LLUITA CONTRA L' ESPCULACIÓ I LES AGRESSIONS AL TERRITORI!!
no a la mat!
20 feb 2008
NO PASSARAN! VISCA EL POBLE SOBIRà!
presos politics al carrer!
Mira també:
http://youtube.com/watch?v=-Kn917hcuW8
Sindicat Terrassa