Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Reedició de Los invisibles, de Nanni Balestrini
11 feb 2008
Los invisibles
Nanni Balestrini
Traficantes de Sueños, 2008
los_invisibles_portada_completa.png
Atenció, que arriba la bona nova editorial del mes. La reedició, a càrrec de Traficantes de Sueños, de la quasi mítica i exhauridíssima novelâ¢la Los Invisibles, de Nanni Balestrini. Passada de mà en mà en una desgastada edició dâAnagrama (publicada el 1988 i traduïda pel Joaquim Jordà) o en un plec rebregat de fulls fotocopiats, sâhavia convertit en un dels relats secrets de successives generacions de militants dels moviments socials autònoms.

De Los Invisibles sâha dit que és una novelâ¢la didàctica. Toni Negri, al prefaci de la present edició, es pregunta: âQui aprèn de qui? La novelâ¢la de la realitat, o la realitat de la novelâ¢la?â?.

Efectivament, Los Invisibles beu de les pràctiques desbordants del moviment del 77 italià. Beu dâuna realitat històrica: lâemergència del proletariat social metropolità de finals dels setanta, aquell que sâinsubordinà al capitalisme i al patriarcat, no ja des dâuna fàbrica reestructurada, sinó reapropiant-se de la ciutat. Okupant i obrint centres socials, creant ràdios lliures, realitzant âautoreduccionsâ? del preu de la vida -colant-se al cine, punxant la llum o lâaigua, forçant lloguers justosâ¦- , enfrontant-se a la policia o al sindicat. En definitiva, reinventant la revolució, experimentant lâalegria i la plenitud de la colâ¢lectivitat i també, malauradament, el dolor i lâoblit de la presó.

No obstant, el viatge entre la realitat i Los Invisibles no va ser unidireccional. Fou dâanada i tornada. Pels qui la llegirem en els primers noranta, la lectura compartida del text de Balestrini, amb el seu llenguatge directe i brutal, amb el relat vivencial dâuns possibles protagonistes del 77, va ser tot un aprenentatge. Ens ensenyà que algunes intuïcions que ens cremaven per dins ja havien estat experimentades, i ens motivà a reexplorar-les amb avidesa i alhora amb certa cautela, per ser coneixedors de quines podien ser les conseqüències no buscades de les nostres accions.
Mira també:
http://www.laciutatinvisiblellibres.blogspot
http://www.traficantesde sueños.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Reedició de Los invisibles, de Nanni Balestrini
11 feb 2008
www.laciutatinvisiblellibres.blogspot.com
www.traficantesdesueñ;os.net
Sindicat Terrassa