Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Catalunya lidera "La Tortura"
06 feb 2008
Les denúncies contra els Mossos augmenten un 132%
CATALUNYA LIDERA "LA TORTURA"
Les denúncies contra els Mossos augmenten un 132%

El responsable de la Coordinadora contra la Tortura, Jorge del Cura, el president del Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa, Mauro Palma, i l 'ex relator de l'ONU sobre Tortura, Theo Van Boven, han avançat les dades provisionals d'un informe sobre la tortura a Espanya, que reflexa que Catalunya segueix liderant una any més el nombre de denúncies presentades a Espanya per aquesta qüestió, al concentrar 173 de les 720 queixes per maltractaments formalitzades el 2007. A més, els suposats casos d'abusos policials per part dels Mossos d'Esquadra van créixer un 132% durant l'any passat.

A més de Catalunya, les altres comunitats amb major quantitat de denúncies presentades en 2007 van ser Madrid (116), Andalusia (109) i Euskadi (84), el que segons Del Cura s'explica perquè habitualment les denúncies es presenten en aquelles autonomies amb un entramat social de defensa dels drets humans "més desenvolupat".

Mauro Palma ha qualificat de "alarmants" les dades recollides tant a Catalunya com en el conjunt d'Espanya, si bé ha afirmat que es troben "dintre de la mitjana europea". A Catalunya, l'any 2007 es van presentar un total de 173 denúncies, de les quals 128 corresponen a suposats abusos comesos pels Mossos d'Esquadra. D'aquesta forma, la policia catalana ha passat de ser objecte de 55 denúncies per tortures en 2006 a 128 en l'any 2007, el que suposa un augment del 132 per cent, coincidint amb l'augment de la seva implantació territorial en la fase final del seu desplegament, que culminarà el proper novembre .

Sobre l'anunci del departament d'Interior d'instal·lar durant aquest any càmeres de vídeo-vigilància en totes les comissaries dels Mossos d'Esquadra, tant Del Cura com Palma han donat suport aquesta mesura si bé han subratllat que "l'important és saber qui controla les càmeres". Segons Palma, els principals problemes a Espanya respecte a maltractaments a detinguts i presos són la "impunitat de les autoritats, la massificació a les presons i l'inusual mecanisme jurídic que permet aplicar la incomunicació fins als tretze dies".


Els Mossos d'Esquadra, per la seva banda, han emès un comunicat "en relació a les informacions aparegudes en premsa relatives a un informe de la Coordinadora contra la tortura en el que s'afirma que les denúncies presentades contra agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra per suposades tortures van augmentar l'any passat un 132% respecte l'any 2006, la Direcció General de la Policia (DGP) vol manifestar: Les xifres facilitades per la Coordinadora contra la Tortura no es corresponen en cap cas amb la realitat. El número de diligències prèvies obertes l'any 2007 per algun jutjat contra algun agent dels Mossos d'Esquadra per qualsevol motiu penal suma un total de 65, amb un descens considerable -sobretot a partir del mes d'abril de 2007- respecte el 2006, quan se'n van obrir 109, tot i que en el primer trimestre d'enguany encara es pot obrir alguna diligència derivada d'algun cas del 2007. Això, malgrat que la plantilla policial era de més d'11.000 efectius i va augmentar posteriorment en més de 1.300 mossos".

"De fet, del total de 235 resolucions judicials emeses el 2007 -de processos iniciats en diferents anys anteriors- que afecten a algun agent de Mossos d'Esquadra en tot el territori de Catalunya i per qualsevol tipus d'imputació, només n'hi ha 5 de condemnatòries. Desconeixem quin és l'origen de la informació que fa pública la Coordinadora segons la qual l'any passat es van presentar 173 denúncies per tortures a Catalunya "de les quals 128 corresponen a suposats abusos comesos pels Mossos d'Esquadra", però en tot cas, no és compatible amb les dades de que disposen els tribunals de justicia ni tampoc els serveis jurídics del departament d'Interior. De fet, no hi ha cap expedient disciplinari obert per tortures tal com es tipifica aquest tipus delictiu al Codi Penal i a la legislació internacional".

"Del total de denúncies penals -per qualsevol motiu- contra agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra només un 1% acaben en sentències condemnatories i la resta, un 99%, o son arxivades o bé acaben amb sentència absolutòria. En tot cas, la Direcció General de la Policia vol recordar que, per garantir la bona pràctica policial i fer-la transparent, així com per evitar possibles denúncies falses contra els policies, la Conselleria d'Interior ha creat aquest any un Comitè d'Ètica i ha iniciat la instal·lació de càmeres al centre de detenció de Les Corts dins d'un pla que preveu la seva ubicació en tots els edificis policials. Igualment, s'ha reforçat la Divisió d'Afers Interns amb més efectius. Finalment, ens veiem obligats a recordar la presumpció d'innocència que ampara a qualsevol ciutadà, inclosos els agents de la policia", conclouen.
Mira també:
http://www.e-noticies.com/actualitat/les-den%fancies-contra-els-mossos-augmenten-un-132%25-34647.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Catalunya lidera "La Tortura"
06 feb 2008
El que interessa saber és si aquest increment al territori 'catalunya' és sumant mossos, nacionals i civils. (segurates? o sia polis frustrats...)

El que importa és si la policia, en general, tortura o no tortura.

Discutir per si són els del Saura, els de Pérez Rubalcaba o els de Mayor Oreja, és després de la vulneració dels Drets Humans.

Només que es torturi una vegada a l'any la indignitat de l'Estat(de-Dret o de-dretes?)-Democràcia se'n va a la MERDA.

autonomia i sorpreses cada dia.

ah! la referència a Mayor Oreja, la trec d'aquí però hi ha més i millors fonts http://clubjacobino.blogspot.com/2007/04/clan-mayor-oreja-el-liberalismo
Re: Catalunya lidera "La Tortura"
06 feb 2008
Totalmente de acuerdo; el problema de fondo es que la administración tolera, la burguesía fomenta, la prensa omite y la policía ejecuta la tortura de forma sistemática en todo el estado, especialmente en temas político-sociales.
Sindicato Sindicat