Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
[Fabra i Coats - Sant Andreu] Fàbrica cultural o fàbrica de vots?
05 feb 2008
La setmana passada es presentaven els usos de l'antiga fàbrica Fabra i Coats. Què hi ha més enllà del projecte d'equipaments culturals que ens han mostrat?
El passat 29 de gener, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, sorprenia la gran majoria de veïns i veïnes de Sant Andreu amb una presentació dels usos de l'antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats destinada als mitjans de comunicació, després de la polèmica compra a Renta Corporación el 2005.

Justament el dia abans, dilluns 28, es feia una de les presentacions Pla d'Actuació del Districte que està duent a terme l'Ajuntament, en aquest cas al Centre Cívic de Sant Andreu, amb la presència de la regidora del Districte Gemma Mumbrú. Allà hi assistiren nombroses entitats i veïnes andreuenques, a les qui no s'informaria en cap moment. Un dels assistents, per més inri, era el president de la recent constituïda Federació d'Entitats per l'Harmonia, que treballa per aconseguir un Ateneu Cultural i Popular autogestionat a la nau central de la fàbrica gairebé des que aquesta va ser adquirida per l'Ajuntament.

Segurament no ens hauria d'estranyar, ja el passat mes de desembre la Federació de Veïns de Barcelona (FAVB) va denunciar l'intent de l'Ajuntament de desactivar l'oposició veïnal amb mecanismes de participació opacs i individuals, fent referència a la campanya 'I tu, què faries?', sobre la suposada participació ciutadana al Pla d'Actuació de Districte o Municipal. També en l'entrevista a un membre de la Comissió per l'Educació i la Sanitat Públiques de l'EIXIDA de febrer en podíem llegir una denúncia, en aquest cas per la qüestió dels barracons del CEIP Eulàlia Bota.

En aquesta presentació pràcticament només es va parlar de la nau central, destinada a l'Escola de les Arts (que pretén acollir uns 4.000 alumnes), els estudis musicals, sales de concerts, espais d'assaig, etc. Així, al dossier de premsa de l'Ajuntament o a la majoria de mitjans de comunicació tan sols podíem llegir meravelles sobre la gran fàbrica destinada a la "creativitat jove", el nou "laboratori cultural" i aquest nou projecte de les Fàbriques per a la Creació. En cap lloc s'esmenta, però, que Sant Andreu, a més a més de tot això, també necessita aquest espai per a un Centre d'Atenció Primària, per a una escola bressol, per a un CEIP, una residència per a la gent gran... com han reclamat diverses entitats veïnals. Enlloc sentim (de nou) la veu de les veïnes o les entitats.

A més de veure que no es cobreixen aquestes mancances, el que es pot veure amb aquest projecte és que la major part de la nau del carrer Parellada està destinada a pisos, mentre que una part està encara per definir, igual que la nau paral·lela al carrer Gran. Si bé cal dir que la nau contigua a aquesta està previst fer-hi una sala polivalent i a les properes al carrer Sant Adrià un IES, un Casal i locals per a entitats.

Més enllà d'això, encara que en general s'ha vist de bons ulls els usos de la nau central de la fàbrica i molts d'aquests van ser reivindicats per entitats del poble, cal tenir en compte que, pel pressupost i per la presentació que se n'ha fet, sembla que s'ha concebut com un equipament de ciutat, destinat als "joves emprenedors culturals que vulguin desenvolupar projectes web, de multimèdia o de disseny", etc etc. És a dir, que si bé es necessiten espais de projecció cultural, locals d'assaig i per a la creació, caldrà veure els usos que després realment s'hi donaran. Ens podem trobar amb què la Barcelona del disseny, underground (o popularment coneguda com "gafapasta") aterri a Sant Andreu. I aquesta no és la cultura que es reclamava, una cultura on hi puguem tenir accés totes les veïnes de Sant Andreu (o qui ho necessiti), sinó que és una cultura de papers, permisos, projectes per escrit, amb pressupostos, diners i restriccions o censura per part de l'Ajuntament de Barcelona (com ja ha passat amb actes previstos a la Biblioteca de Can Fabra).

Una gran mostra i lliçó que la cultura popular s'aconsegueix d'una altra manera la tenim ben aprop. Ens l'ha donat l'Ateneu Popular de Nou Barris, autogestionat econòmicament en un 50% per les entitats del barri i en un 100% pel que fa la programació d'activitats. D'aquesta manera, és com ha aconseguit fer créixer l'escola de circ que ha revolucionat i reinventat aquesta disciplina, com ha aconseguit fer espectacles amb una gran acceptació i èxit (i perquè no dir-ho, premis), i sobretot, com ha aconseguit una cultura popular i crítica, sense ingerències per part de polítics o interessos econòmics.

És per tot això que se'ns plantegen diverses preguntes. Per què ara aquest anunci? Va a canvi de l'adjudicació de les obres del túnel del TAV per part del govern central? Cal intentar esgarrapar el major nombre de vots per al PSOE i per això és fa una presentació destinada a Barcelona i no al poble andreuenc? És per això que encara no estan definits els usos d'una part de la fàbrica, o és perquè no ens agradaran i millor que no els sabem? Perquè el 2005 ens van dir que la fàbrica no aniria a terra i ara resulta que hi ha una part que si, i que a més anirà destinada a pisos? Per què ens parlen de participació ciutadana, ens pregunten què volem que es faci a la Fabra i Coats, si després no se'ns fa cas?

Recordem que el dia 9 de febrer l'Harmonia ha organitzat la segona calçotada per a l'Ateneu Cultural i Popular als jardinets de Can Fabra. Us animem, més que mai, a participar-hi.
Mira també:
http://stapinfo.bloc.cat
http://ateneuharmonia.blogspot.com/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat