Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
El Suprem espanyol descarta retirar la Creu de les Víctimes del Terrorisme al torturador Manzanas
04 feb 2008
El Tribunal Suprem espanyol ha rebutjat retirar la Creu de les Víctimes del Terrorisme a l'antic cap de la brigada politicosocial franquista de Guipúscoa, Melitón Manzanas.
(racocatala.cat)
La concessió d'aquest guardó a Manzanas, un conegut comissari torturador durant la dictadura franquista, va ser recorreguda en un recurs per l'Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans, que van criticar que hagi rebut la Gran Creu de les Víctimes del Terrorisme.

L'alt tribunal espanyol ha afirmat que no pot retirar la concessió a Manzanas, qui també va col·laborar amb la Gestapo nazi, perquè "compleix tots els requisits", a pesar de que tots els presos que van passar per les seves mans van denunciar-ne pràctiques i tortures brutals. El comissari Manzanas va ser distingit pel govern del PP amb aquesta Creu de les Víctimes del Terrorisme, com a "primera víctima política" d'una acció d'ETA. A la sentència del Suprem espanyol rebutja els arguments del recurs, que afirmaven que el comissari mort en un acció d'ETA el 1968 "dista molt dels valors i el model que preveu la norma a l'empara de la qual se li atorga la distinció".

Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans argumentava també que l'any 2003 es va modificar la llei espanyola 32/1999 que especifica que "en cap cas podran ser concedides [les creus] a qui en la seva trajectòria personal o professional hagi mostrat comportaments contraris als valors representats a la Constitució i en la present llei i als drets humans". El Suprem espanyol argumenta en aquest cas que la modificació "no és retroactiva" i que només s'aplica a les concessions a partir d'aquella data. Aquest és ja el tercer recurs que es presenta contra aquesta concessió.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat