Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Neix la Guitza, l'assemblea independentista d'Esplugues de Llobregat
02 feb 2008
A la darrera edició de la revista Entrebastidors, s'ha pesentat la Guitza, una assemblea independentista amb l'objectiu de treballar aquest projecte dins de la realitat d'Esplugues de Llobregat. El naixement d'aquest nou col·lectiu, genera una retrospectiva històrica de l'independentsime a la xarxa. Des del bloc Caldeplugues es diu, que d'ençà els anys 70, l'Esquerra Independentista ha tingut una forta presència a Esplugues de Llobregat. D'altres fonts, en aquesta direcció també es parla de Sant Just Desven, ja que en aquella època les dues localitats veïnes anven molt lligades en nombroses lluites en defensa del territori i en defensa de la llengua.
El PSAN-provisional, que apareix lâany 1974 i esdevé lâIPC lâany 1979, compta amb figures importants del nostre poble (Marcel Casellas, Maria Rosa Andreu, Carme Porta i dâaltres). La seva implicació és tan forta i el seu activisme tan important que el desembre de 1981 es produeixen unes detencions massives de militants de lâIPC, entre els quals es troba Marcel Casellas. A Sant Just Desvern, l'any 1982 es produeixen les detencions de Xavier Montón i Carles Benítez a Sant Just Desvern.

La mobilització popular en contra dâaquestes detencions és espectacular. Els Consells Populars de Cultura Catalana (un altre element clau, durant els anys 70 i 80 a Esplugues i Sant just Desvern, en la lluita per la llengua i en la recuperació dels elements propis de la cultura tradicional i popular catalana, sempre des de posicions clarament independentistes) engeguen conjuntament amb els Comités de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (molt actius a Esplugues durant l'època) el que després sâanomenaria: âEsplugues: 10 dies de lluitaâ?. Mobilitzacions, tancament de botigues, assemblees populars... fins arribar a aconseguir lâalliberament de tots els detinguts. El mateix passa a Sant Just, les botigues tanquen per demanar la llibertat de Xavier i Carles, mentre es troben detinguts a les dependències policials de Via Laietana sota l'aplicació de la llei antiterrorista, al novembre de 1982.

En aquella dècada presenten les Candidatures d'Unitat Popular a les dues localitats. A Sant Just, l'any 1983 es configura una candidatura municipalista amb aquesta idea, i es presenta a les eleccions de 1983 sota el nom l'Esquerra Nacionalista Desvern, Xavier Montón i Carles Benítez hi són present a les llistes, tot i que estaven empresonats a Carabanchel.

Com diu, el bloc Caldeplugues "Em deixo moltes coses... molts noms... moltes activitats, molta feina... i bona part dâella feta en un temps en què el simple fet de proclamar-se independentista i demanar la independència podia ser objecte de delicte"

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Neix la Guitza, l'assemblea independentista d'Esplugues de Llobregat
02 feb 2008
Doncs felicitats per aquesta nova inicativa a Esplugues i a continuar enfortint l'Esquerra Independentista arreu dels Països Catalans!

Fins a la victòria sempre!
Colera camping CNT