Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí
"Al darrere del mileurisme i de l’especulació hi ha la globalització"
28 gen 2008
Entrevista Esther Vivas, Fòrum Social Català

El Fòrum Social Català, que aplega unes 200 entitats socials dels països catalans, va néixer l’any passat amb un objectiu doble: generar un espai de sinergies entre els moviments del tercer sector i respondre a la crida realitzada pel Fòrum Social Mundial de celebrar una jornada descentralitzada de mobilitzacions contra la globalització neoliberal. Un fenomen que, segons Esther Vivas, coautora d’El futur del Fòrum Social Mundial, és «al darrere del mileurisme i de l’especulació immobiliària». No hi ha una fórmula única per posar fi a aquest model. Ara, diu, l’imprescindible és conscienciar la gent que aquest camí és inviable per a l’home i per al medi ambient.
780_008_1573209_2008_01_13.jpg
-Quines són les repercussions d’aquest model de globalització en la vida diària dels catalans?
«Moltes més de les que la gent creu. El mileurisme, la falta d’habitatge digne, l’especulació immobiliària, la pujada dels preus dels transports públics, l’escalfament global, etc. La globalització neoliberal respon als interessos de les elits polítiques i econòmiques, com ara les de les grans multinacionals, mentre que passa per alt les necessitats de la gent i la cura del medi ambient.»

-Però com es pot canviar aquesta realitat?
«Nosaltres creiem que per canviar les coses és necessari convèncer la gent que aquesta no és la millor via i que hi ha un munt d’alternatives que han sorgit de la mateixes entitats socials i que poden funcionar.»

-Com ara quina?
«No es tracta d’una fórmula única perquè cada moviment analitza la realitat a la seva manera i existeix una gran diversitat d’estratègies que podrien fer possible el canvi. Les entitats del Fòrum Social Català treballen en camps diferents i en el si de la plataforma hi conviu un ampli ventall d’ideologies.»

-I quines són les reivindicacions que defenseu?
«A Catalunya lluitem per aconseguir coses com ara un habitatge i un sou dignes i per posar fi a les deslocalitzacions d’empreses i, en l’àmbit internacional, volem que s’aboleixi el deute extern, responsable de la pobresa de moltíssimes persones, i que els productors i les comunitats puguin accedir als recursos naturals. Cal tenir en compte que, en molts països del sud, l’aigua és un bé privat i les terres se les reparteixen entre uns pocs latifundistes. Cal redistribuir aquests béns. Pel que fa al model alimentari, defensem la sobirania.»

-–I això què significa?
«Si et fixes en el model d’alimentació actual, t’adonaràs que la major part dels productes que consumim provenen de l’altra punta del món. Fins a quin punt té sentit que nosaltres, quan anem al supermercat, comprem peres de Sud-àfrica i raïm de Xile? Són productes que es podrien elaborar aquí i, en canvi, s’opta per importar-los. Aquest és un model insostenible en els àmbits mediambiental i econòmic, i per això nosaltres defensem el dret a la sobirania alimentària, poder menjar productes de qualitat i que siguin accessibles, és a dir, que es puguin cultivar aquí.»

-Malgrat tot, creu que la globalització ha aportat algun benefici a la societat?
«Bé, la veritat és que crec que hi ha aportat ben poca cosa. Si filo prim diria que aquest fenomen ha permès un increment dels moviments transfronterers. La gran paradoxa és que el món s’ha fet petit per a les mercaderies però gran per a les persones. Els països més rics tanquen les portes a la immigració i les obren per deixar entrar productes que vénen d’arreu del món.»

-Quines han sigut fins ara les victòries d’aquest moviment social?
«En general, jo crec que s’ha aconseguit desacreditar els seus artífex i s’ha pogut demostrar que, a llarg termini, és inviable.»

-I més concretament?
«La retirada de les tropes de l’Iraq, per exemple, va ser un dels grans èxits d’aquest moviment social.»

-La celebració del Fòrum Social Català finalitza avui. Quina serà la continuïtat d’aquesta plataforma?
«De moment, el Fòrum Social Català ha confeccionat una agenda de mobilitzacions per tal de donar una resposta unitària a les reivindicacions del col·lectiu. Però encara és massa d’hora per avançar res més.»

Per Maria Altimira, entrevista publicada al diari El Punt, 27/01/2008.
Mira també:
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/entrevistes/index.html?p_idcmp=2714780

This work is in the public domain

Comentaris

Re: "Al darrere del mileurisme i de l’especulació hi ha la globalització"
28 gen 2008
ja m'agradaria a mi cobrar mil euros
Sindicato Sindicat