Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí
El Fòrum Social Català ja és aquí
24 gen 2008
A finals d’aquest mes de gener es celebrarà el Fòrum Social Català (FSCat), una iniciativa que respon a la crida feta pel Fòrum Social Mundial d’organitzar el 26 de gener del 2008 una jornada d’acció global arreu del món. Més de 150 entitats, que engloben un ampli ventall de col.lectius i moviments socials (grups de dones, ecologistes, de solidaritat internacional, de consum, d’immigrants, de joves, de l’esquerra anticapitalista, de cristians de base...) estan treballant conjuntament en aquest esdeveniment.
IMG_2640.JPG
El procés del FSCat està sent un punt de trobada dâun gran nombre dâorganitzacions catalanes contribuint al treball en xarxa, a lâintercanvi dâidees i a lâenfortiment mutu. Del 25 al 27 de gener és quan es portaran a terme la majoria dâactivitats: desenes de seminaris i tallers, assemblees de moviments socials... que tindran lloc a la Universitat de Barcelona (Pl. Universitat). Els dies abans, però, ja sâestan celebrant accions descentralitzades per tal de donar a conèixer el FSCat en municipis com Sabadell, Castelldefels, Tarragona, Ripollet, Girona, Manresa.

Les activitats que cal destacar en els dies centrals del Fòrum, del 25 al 27, són els més de cinquanta seminaris i tallers organitzats sobre quatre eixos temàtics: defensa del territori, a favor dels drets socials i econòmics, contra la globalització neoliberal i la guerra, i per una societat democràtica. A banda, cal prendre nota de les assemblees de dones i de fòrums socials locals, així com de lâassemblea de moviments socials (lâespai més activista del FSCat) on es discutiran les accions més importants a portar a terme en els propers mesos i sâelaborarà un calendari comú de mobilització. Per a més informació de les activitats en marxa podeu visitar la web http://www.forumsocialcatala.cat .

Ara caldrà veure lâimpacte del FSCat tant a nivell intern (al si de les organitzacions i moviments que hi participen, en la creació de xarxes i de marcs de treball conjunt i dâintercanvi) i a nivell extern (en la societat, a través dels mitjans de comunicació...). De totes maneres, el que ja sâha demostrat és la capacitat dels moviments socials catalans per tal de treballar conjuntament, proposar alternatives i crear sinergies.

El FSCat forma part del fil altermundialista que va aixecar-se a Seattle el novembre de 1999, que va despuntar a casa nostra amb la Consulta Social per lâAbolició del Deute Extern lâany 2000 i que es va estendre per tot el territori amb les campanyes contra el Banc Mundial lâany 2001 i contra lâEuropa del Capital i la Guerra del 2002 (coincidint amb al presidència espanyola de la Unió Europea). Un moviment âantiglobalitzacióâ? que va tenir el seu punt àlgid amb les mobilitzacions contra la guerra dels anys 2003 i 2004.

En els darrers temps, després de la victòria de Zapatero en el govern, hem viscut un període de reflux de la mobilització amb iniciatives dinàmiques i arrelades al territori però fragmentades i disperses, amb dificultats per transcendir el seu nucli promotor, lluny de les campanyes de masses del període anterior. Tot i així és important senyalar les protestes en defensa del territori (contra la Molt Alta Tensió a Girona, el Quart Cinturó al Vallès, el Túnel de Bracons a Vic/Olot...) i les manifestacions a favor dâuna vivenda digna que han aconseguit sumar a un nombre significatiu de persones i tenir un cert impacte en els mitjans.

El FSCat és una de les primeres iniciatives que en aquest context aconsegueix sumar de nou a desenes dâorganitzacions en una campanya àmplia i unitària que sota el lema âUn altre món és possibleâ? planteja canviar el sistema dâarrel, partint de lâàmbit local com un primer pas per canviar el món. El fil del moviment âantiglobalitzacióâ? continua i el FSCat nâés un bon exemple.

ÃArticle publicat a El Punt, 25.01.08

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El Fòrum Social Català ja és aquí
25 gen 2008
Me cago!!
Sindicat