Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
L鈥檈xposici贸 鈥淟a Revoluci贸 Llibert脿ria鈥? a Sallent i despr茅s a Berga
24 gen 2008
SALLENT

La CGT de Sallent presenta lâ檈xposició a la Sala Vila Valentí al carrer Ãngel Guimerà número 5 (horari dâ11 a 14 h i de 17 a 21 h) de dijous 24 a diumenge 27 de gener.

A més, dissabte 26 de gener a les 18 h a la mateixa sala hi haurà una xerrada amb Emili Cortavitarte sobre â淟â檈ducació i lâ檈scola al 1936â?.

BERGA

El Centre dâ橢studis Josep Ester Borràs i lâ橝teneu Anarquista Columna Terra i Llibertat de Berga presenten lâ檈xposició:

La Revolució Llibertària

Exposició elaborada per la Confederació General del Treball (CGT) i la Fundació Salvador Seguí.

Vestíbul del Teatre Municipal de Berga del dilluns 28 de gener al diumenge 3 de febrer.

Ronda de Queralt s/n
expoxica.jpg
PRESENTACIÃ DE Lâ橢XPOSICIÃ

La Revolució espanyola va ser una realitat. Lâ檋an explicat els seus protagonistes, els militants de la Confederació, els homes i dones que la van fer possible.

Lâ檈xposició La Revolució Llibertària, 70 aniversari del 19 de juliol de 1936, neix amb la intenció de posar en relleu, amb imatges i amb documentació de lâèpoca, els moments històrics referents a la seva existència. El propòsit és donar a conèixer a les noves generacions alguns dels fets que van viure els seus avis, al mateix temps que recordar a aquestes persones, que de manera molt sentida, van mantenir la flama viva de la Revolució en lâ檈xili interior i exterior, i una vegada desapareguts van deixar constància de les seves vivències en enregistraments orals i testimoniatges escrits perquè la seva experiència ajudi a comprendre millor â渁quest curt estiu de la anarquíaâ?, aquest moment únic on la il·lusió dâ檜n món nou es va fer realitat. El nostre reconeixement sâ檈stén als llibertaris anònims i al poble vençut.

El 19 de juliol de 1936, va ser la culminació dâ檜n procés de maduració revolucionari que va trobar, després del cop dâ檈stat feixista del 18 de juliol, les condicions objectives necessàries per a eliminar els obstacles que sâ檕posaven al seu desenvolupament.

Lâ檈xposició, que consta de 26 panells i un muntatge audiovisual, inicia el seu recorregut mostrant els antecedents ètics i filosòfics de lâ檃narquisme i acaba plantejant el debat pendent de la Revolució. De forma descriptiva presenta cronològicament des de la Primera Internacional a les organitzacions que, com la Confederació Nacional del Treball, la Federació Anarquista Ibèrica, les Joventuts Llibertàries i Dones Lliures, conformen el Moviment Llibertari. Des del Naturisme a lâ橢speranto, la Cultura Ã?crata i la seva Filosofia, la Pedagogia Llibertària, els Ateneus, fins al procés produït el 19 de juliol, quan el poble en armes, frena el cop feixista en bona part del país i el proletariat entra en escena com principal actor, representant amb la pèrdua de la guerra el final del drama històric.

Lâ檈closió de la Revolució Llibertària, es va plasmar en infinitat de realitzacions. El nou ordre social, autogestionari, organitzat de baix a dalt, va tenir en les col·lectivitats el seu principal exponent. Els treballadors per primera vegada van viure tot allò que havien somiat, experimentant la llibertat, la solidaritat humana, el suport mutu i la igualtat entre homes i dones; amb una filosofia dâ檃cord als requisits que demandava la nova societat i unes pràctiques compromeses amb la naturalesa i la fraternitat universal. Dècades de cultura llibertària i dâ檈nsenyament racionalista, a través dels ateneus i els sindicats, van fer possible la preparació intel·lectual del poble.

La nostra intenció és actualitzar uns esdeveniments que van ocórrer i dels quals hem dâ檃prendre per a assimilar, recollint la part positiva dâ檈lls, forjant així un pensament que inciti a lâ檃cció. Per a finalitzar, ens agradaria haver pogut transmetre amb el recorregut de lâ檈xposició, la veritat de la història de la Revolució espanyola i provocar un sentiment dâ檌ndignació contra la injustícia del que vam perdre en mans del feixisme, despertant la idea en les ments que un altre món va ser possible, amb la seguretat que si aconseguim introduir en el pensament la llavor llibertària, el futur serà millor.

Cristina Escrivà i Rafael Maestre, Comissaris de lâ檈xposició

PANELLS DE Lâ橢XPOSICIÃ

* Pòrtic
* Ã坱ica llibertària
* Associació Internacional de Treballadors AIT i Moviment Llibertari Espanyol MLE
* Cultura llibertària
* Esperanto, llengua auxiliar internacional
* Naturisme llibertari
* Pedagogia llibertària, educar per a la vida
* Ateneus llibertaris
* En marxa companys!
* Milicies confederals
* Confederació Nacional del Treball CNT
* Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries, FIJL i Federació Anarquista Ibèrica FAI
* Dones Lliures
* Definir la utopia, comunisme llibertari
* Lâ檃utogestió, Ciutat
* Lâ檃utogestió, Camp
* Lâ檃utogestió, Indústria
* Pedagogia de la revolució
* Salut i anarquíia. Solidaritat Internacional Antifeixista SIA
* Publicacions, ànima de la Revolució
* Llibres â Fulletons
* Cinema â Teatre
* Ràdio â Música
* Homes i dones del Moviment Llibertari Espanyol
* Exili
* Debats de la revolució
Mira també:
http://www.memorialibertaria.org
http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article776

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L鈥檈xposici贸 鈥淟a Revoluci贸 Llibert脿ria鈥? a Sallent i despr茅s a Berga
25 gen 2008
no participaven al comites de empresa els anarquistes del 36, que us heu oblidat de comentar-ho
Re: L鈥檈xposici贸 鈥淟a Revoluci贸 Llibert脿ria鈥? a Sallent i despr茅s a Berga
25 gen 2008
També ens oblidem de recordar-vos a alguns que en altres èpoques els anarquistes ni bevien ni fumaven, i en els sindicats ho tenien prohibit, perquè el tabac i l'alcohol denigraven l'obrer. I els comités d'empresa llavors no existien, però l'alcohol i el tabac existien i existixen, així que a veure si donem exemples fantasmetes.
Re: L鈥檈xposici贸 鈥淟a Revoluci贸 Llibert脿ria鈥? a Sallent i despr茅s a Berga
25 gen 2008
mireu-vos bé el panell d'Ètica Llibertària, us fa falta.
Re: L鈥檈xposici贸 鈥淟a Revoluci贸 Llibert脿ria鈥? al Baix Llobregat
25 gen 2008
Del 5 al 10 de febrer

CORNELLÀ DE LLOBREGAT

Lloc: Local de la Federació Comarcal de CGT del Baix Llobregat

Ctra. D’Esplugues 46, 08940 – Cornellà

Horari exposició: de Dimarts a Divendres de
17 a 20h

Dimarts 5 de febrer 18h
Xerrada-Debat amb l'historiadora Mº Àngels Rodríguez de la Fundació Salvador Seguí
sobre les Les Milícies Llibertaries

Divendres 8 de febrer 18h
Passi del Documental -Vivir la Utopia-
D
Sindicat