Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Jornada de lluita el 6 de març: Surt al carrer i aturarem Bolònia! Derogació de la LOU i del Reial Decret, ja!
22 gen 2008
A la Universitat, la mercantilització s’està portant a terme mitjançant l’aplicació de la LOU –complementada amb la LUC (Llei d’Universitats de Catalunya)- i el Reial Decret que pretenen implantar l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES). El procés de Bolonya suposa un canvi radical en el model universitari: privatitza, mercantilitza i elititza l’ensenyament superior.
cartellestudiantes6marçpmud.JPG
SURT AL CARRER I ATURAREM BOLONYA!

DEROGACIÃ DE LA LOU I DEL REIAL DECRET, JA!

Han passat 6 anys des de lâaprovació de la LOU, desenvolupada i retocada al 2007. Com ja es va denunciar unitàriament pels estudiants, professors, rectors i treballadors des de el 2001, molts dels efectes de la seva aplicació es van fent realitat. Lâúltim pas del Ministeri representa un salt qualitatiu: lâaprovació del Reial Decret sobre lâOrdenació dels Ensenyaments Universitaris que elimina les actuals llicenciatures i diplomatures, i instaura el model de divisió âGrau-Màster-Doctoratâ?. Aquest RD estableix el Grau com a formació general bàsica amb continguts devaluats, sense gairebé atribucions i especialitzacions, que queden reservats pels Postgraus.

Any rere any, la comunitat estudiantil ha persistit en denunciar lâatac sense precedents a lâensenyament públic que suposa lâaplicació de les lleis educatives (LOU i LOE), com a eines de la mercantilització de lâensenyament, es a dir, tractant lâeducació com una mercaderia més i no com un dret social. I com una mercaderia qualsevol ha estat negociada en el si de la Organització Mundial del Comerç (OMC), mitjançant lâAcord General de Comerç i Serveis, i la patronal europea.

A la Universitat, la mercantilització sâestà portant a terme mitjançant lâaplicació de la LOU (Llei Orgànica dâUniversitats) âcomplementada amb la LUC (Llei dâUniversitats de Catalunya)- i el Reial Decret que pretenen implantar lâEspai Europeu dâEducació Superior (EEES). El procés de Bolonya suposa un canvi radical en el model universitari: privatitza, mercantilitza i elititza lâensenyament superior. Aquesta profunda transformació clarament neoliberal es concreta en:

1. El finançament públic es substitueix gradualment per la inversió privada.

2. Les grans empreses entren als organismes de direcció de les universitats.

3. Lâensenyament crític-científic és reemplaçat per programes dâestudi i dâinvestigació al servei dels interessos de les multinacionals, concebuts per a ensinistrar treballadors.

4. Es creen organismes externs a la comunitat universitària que avaluen universitats, titulacions i professorat tot establint rànquings que potencien la competitivitat i la desaparició de les carreres poc ârendiblesâ?.

5. Lâensenyament superior en català es margina, no es garanteix, i es discrimina a favor de les llengües més rendibles en virtut dels criteris de competitivitat empresarial i no del benefici social.

6. El segon cicle es mercantilitza, fent màsters amb els mateixos continguts, però triplicant el preu i sense programa de beques (que es substitueixen per beques-préstec âa retornar al finalitzar la carrera), mentre que al Grau manca especialització âtot i la pujada de taxes i matrícules-, i està destinat a un mercat de treball flexible i precari.

7. Els nous crèdits europeus (ECTS) augmenten considerablement el volum de feina per part de lâestudiant, que a més a més hem de pagar, i exigeixen la dedicació a temps complet. Lâestabliment dels ECTS condueix a una producció intelâ¢lectual estandarditzada i sense criteris de qualitat, sota la mal anomenada avaluació continuada.

8. La càrrega docent per al professorat sâincrementa sense que es reflecteixi en la millora de les seves condicions laborals.

9. La càrrega de tasques pel personal dâadministració i serveis sâincrementa sense que es reconegui la categoria laboral.

10. La precarietat laboral i els contractes irregulars sâinstitucionalitzen, a causa de la manca de finançament públic i la congelació de lâampliació del capítol de personal malgrat les necessitats objectives dels servei: mitjançant falses beques que substitueixen contractes; contractes que no reflecteixen la càrrega laboral real; el no reconeixement de categories;...

11. Serveis cabdals de la universitat (publicacions, reprografia, restauració, servei dâinformàtica...) sâexternalitzen a un preu més car, amb una notable caiguda de la qualitat del servei pels usuaris, en benefici exclusiu de les grans empreses monopolístiques (OCE, Grup Soteras...)
Lâaplicació de la LOU i la LUC també requereix el protagonisme i responsabilitat de les universitats per fer realitat aquest desmantellament de la universitat publica, la degradació dels continguts, de la qualitat docent i dâestudi i lâerosió progressiva de les condicions de treball pel conjunt dels seus treballadors. Per tal de situar-se al primer lloc dâuna carrera competitiva sense un horitzó clar, les universitats estan desenvolupant a corre-cuita les directrius del Ministeri i de la Generalitat sense cap mena de consideració envers els estudiants i treballadors, sense lâesperit crític que les hauria de caracteritzar.

Entenem que lâabast de la LOU i de la construcció de l'EEES en els termes descrits, no és una reforma que vulgui donar a la universitat un paper responsable envers la societat, ni que vulgui oferir la possibilitat dâaprendre i qualificar-se independentment de lâorigen social dels estudiants, ni que vulgui convertir la universitat en un lloc de treball digne. Tot al contrari: és una reforma al servei de la patronal catalana, espanyola i europea; és una reforma que vol fer negoci sobre les esquenes dels treballadors i restringir lâaccés dels estudiants de classe treballadora a lâeducació superior.

Insistim que el procés de Bolonya no està implantat encara i que per a fer-ho és necessari que cada Estat aprovi lleis per a la seva aplicació, ja que la UE no té competències en matèria educativa (Tractat Constitutiu Comunitat Europea. Art.149.4). Per això lluitem per la derogació de la LOU, la LUC i els Reials Decrets per aturar lâEEES.

Com ja hem dit, el procés de Bolonya limitarà enormement lâaccés a la universitat. Per aquest motiu lâensenyament secundari ha de patir també una important transformació, que es basa en la implantació dâItineraris destinats a crear mà dâobra barata i que exclouen la possibilitat dâaccedir a la universitat. La Llei Orgànica dâEducació (LOE) i la Llei Catalana dâEducació (LEC) augmenta els privilegis i les subvencions a la privada, en perjudici de la pública, i equipara davant la llei als centres públics i concertats, permetent que a lâhora dâimplantar els itineraris cada institut pugui escollir la ruta que prefereixi. En la pràctica això equival a la segregació dels estudiants, ja que els centres privats es dedicaran principalment als itineraris que van a la universitat, mentre que els públics tendiran a convertir-se en centres de menor nivell, amb un ensenyament de baixa qualitat dirigit a un mercat laboral precari.

Lâensenyament públic ha degenerat enormement els últims anys i tothom està dâacord que és necessari un canvi. No obstant això, les actuals reformes són el contrari del que necessita un sistema educatiu de qualitat. Per això exigim la paralització del procés de Bolonya, la derogació de les lleis dâeducació i que sâobri un procés democràtic i obert de debat o­n participin paritàriament estudiants, personal docent, investigadors i treballadors dâadministració i serveis, i que contempli:

1. Estudis dignes, en català i gratuïts per a tothom.

2. Programes de beques que garanteixin condicions òptimes dâestudi (menjador, transport, materials, mobilitat, habitatge...)

3. Una universitat realment pública i al servei de la transformació social âque introdueixi valors crítico-científics, solidaris, de cooperació, no sexistes, no classistes...- i no com a corretja de transmissió dels interessos i de la socialització dels costos de lâempresa privada.

4. Un finançament públic solvent que permeti el normal funcionament de la universitat sense haver de cedir al xantatge de la patronal, i sense haver dâobligar a lâendeutament als estudiants.

5. Unes condicions de treball dignes que permetin desenvolupar serveis i activitat docent i dâinvestigació de qualitat.

Davant les eleccions espanyoles del proper 9 de març no podem oblidar que els principals responsables dâaprofundir la privatització encoberta de lâensenyament públic han estat els dos últims governs: el del PP, per aprovar la LOU i el del PSOE per no complir la seva promesa electoral de derogar-la i per continuar aquest camí amb el Reial Decret, correspost pel govern de la Generalitat (PSC, ERC, ICV-EUiA). Tres dies abans de les eleccions estatals, volem denunciar a tots els partits polítics institucionals sense excepció (PSOE, PP, ERC, IU, ICV, CiU, PNB...) per haver votat al parlament espanyol a favor de lâactual procés de privatització, mercantilització i elitització de la universitat pública.

Per tot això, la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) âformada per les Assemblees de Facultats i els sindicats dâestudiants AEP i SEPC-, convoquem unes jornades de lluita estudiantil amb manifestació central a Barcelona pel dia 6 de Març. També fem una crida a professors, becaris, investigadors, personal dâadministració i serveis, a la totalitat de la comunitat estudiantil i, en general, a tota la societat a participar i donar suport a aquesta lluita que ens afecta a tots.

PER LA PARALITZACIÃ DEL PROCÃS DE BOLONYA!

PER LA DEROGACIÃ DE LA LOE, LA LOU, LA LUC I ELS SEUS REIALS DECRETS!

FORA EMPRESES DE LA UNIVERSITAT!

NO A LA SEGREGACIÃ A LES ESCOLES!

PER UN ENSENYAMENT EN CATALÃ, PÃBLIC, GRATUÃ?T, LAIC I DE QUALITAT!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Jornada de lluita el 6 de març: Surt al carrer i aturarem Bolònia! Derogació de la LOU i del Reial Decret, ja!
22 gen 2008
mira que son lletjos els cartells de la PMDUP eh! sempre els foteu com més lleig millor?
Re: Jornada de lluita el 6 de març: Surt al carrer i aturarem Bolònia! Derogació de la LOU i del Reial Decret, ja!
22 gen 2008
mai recolzare una universitat publica(ni tampoc privada) xk l'estat esta al darrere d'aquesta "educacio".
ni publica,ni privada, x una educacio autogestionada
Re: Jornada de lluita el 6 de març: Surt al carrer i aturarem Bolònia! Derogació de la LOU i del Reial Decret, ja!
22 gen 2008
Això, això, destruïm la pública! mentre no tinguem una altra alternativa, és millor que privatitzin i la universitat torni a ser una eina encara més potent de segregació classista.
I mentre hi hagi estat, no ens preocupem de res, només de fer-nos palles mentals pensant com abolir-lo!
Mira que s'ha de ser curt de mires...

Tot el poder per a les assembles!
Re: Jornada de lluita el 6 de març: Surt al carrer i aturarem Bolònia! Derogació de la LOU i del Reial Decret, ja!
22 gen 2008
doncs, jo trobo kesta molt bé aquest cartell la veritat, m'agrada l'estil i el disseny, més enllà de gustos, endavant amb la mani!
Re: Jornada de lluita el 6 de març: Surt al carrer i aturarem Bolònia! Derogació de la LOU i del Reial Decret, ja!
20 feb 2008
crec que allò imporant és el text, el missatge, els arguments, sobre tot, els arguments.
Sindicat