Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
FSCat: el territori i l’agricultura no són una mercaderia
20 gen 2008
La mercantilització de la terra, dels aliments, dels recursos naturals... s’ha convertit en una constant en el procés de globalització capitalista. El territori i el medi ambient no han escapat a l’espiral privatitzadora del sistema actual. Les llavors, l’aigua, la terra... que han pertangut durant segles als pobles, s’han convertit en els darrers anys en una mercaderia al servei del capital i de les grans multinacionals.
fscatdiari.jpg
En un context de crisis mediambiental i social global, on es posa de manifest que els recursos naturals del planeta són limitats i que els nivells dâexplotació del territori (tan per finalitats urbanístiques, dâagricultura intensiva, pel turisme de masses...) són insostenibles, reivindicar una producció alimentària i un ús del territori respectuós amb el medi i les persones es converteix en una necessitat imperant.

Des del Fòrum Social Català volem exigir que els aliments, lâaigua, els boscos, les llavors són un dret i no pas una mercaderia, que els camperols han de poder treballar la terra, els pastors fer ús dels camps, els pescadors accedir al mar i als rius, els consumidors poder menjar aliments lliures de transgènics... i que, en definitiva, el control dels recursos naturals ha de tornar a mans dels pobles i les comunitats.

A casa nostra, la defensa del territori sâha convertit en una lluita qüotidiana. La planificació dâinfraestructures faraòniques al servei dels interessos privats i especuladors com la Molt Alta Tensió a Girona, el Quart Cinturó al Vallès, el Túnel de Bracons a Vic/Olot, la proliferació de centrals eòliques i nous transvasaments a les terres de lâEbre... ha fet sortir al carrer a milers de persones sota la demanda unànime de âprou agressions al territoriâ?. Com deien els companys i companyes de la Plataforma en Defensa de lâEbre: âLo riu és vidaâ?... com també són vida els prats, els boscos i la fauna que els habita.

La desaparició creixent de la petita pagesia, que a Catalunya tan sols suma un 1,2% de la població activa i la seva pèrdua de poder adquisitiu (la renta agrària es situa avui en dia en un 65% de la renta general), és una altra dada alarmant. Qui ens alimentarà el dia de demà? Podem deixar la nostra alimentació en mans de les multinacionals de la indústria agroalimentària? Aquí, com a molts dâaltres llocs del planeta, el territori, lâagricultura i lâalimentació sâhan convertit en un troç de mercaderia a mans del millor postor.

Ãs per aquest motiu, que des del Fòrum Social Català, organitzacions de solidaritat, ecologistes, de dones, sindicals, de consumidors i consumidores, estudiants..., exigim una agricultura i un territori al servei de les persones i respectuós amb el medi ambient i fem nostre el lema de la Vía Campesina: âEl món no està en ventaâ?... ni aquí ni enlloc.


*Publicat a La Directa, núm. 76. Forma part dâun conjunt dâarticles sobres les temàtiques que tractarà el FSCat.
Mira també:
http://www.forumsocialcatala.cat

This work is in the public domain
Sindicat