Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: educació i societat
El Laboratori d'Espanya: La Junta per a Ampliaci贸 d'Estudis i Investigacions cient铆fiques , 1907-1939鈥?
12 gen 2008
Una exposició sense cor i sense memòria republicana
Ellaboratorio_clip_image005.jpg
L'exposició â渜ue té lloc en la Residència d'Estudiantes i que estarà fins al 2 de Març del 2008, insisteix de nou a expulsar de la seva anàlisi històrica a la JAE del Front Popular, durant la Guerra Civil.

Si bé és veritat que el professor José Manuel Sanchez Rón , un dels comissaris d'aquesta exposició, passa de puntetes sobre aquest període , no dóna en absolut una visió de conjunt , doncs solament informa d'alguns nomenaments, i el funcionament d'algunes institucions(Centre d'Estudis Històrics, Laboratori matemàtic, Institut Cajal) però no de totes les activitats que van tenir lloc entre Madrid , València i Barcelona. Estan absents de la seva anàlisi d'una banda l'activitat de la Residència de Senyoretes a València, l'Institut Escola, El Museu Nacional de Ciències Naturals , els Laboratoris també a València, i posteriorment tota la col·laboració amb el Institut D´Estudis Catalans a Barcelona, al que solament fer una referència, i d'altra banda , tots els científics i intel·lectuals , a més de personal auxiliar ,que en aquestes duríssimes condicions van col·laborar incondicionalment per a donar suport al govern legítim de la República.

I temps no els ha faltat als organitzadors, doncs des que es va publicar una carta meva al Director en el diari El País, el 13 de Març (en l'ingenu supòsit que no ho sabien des de fa molts anys) on advertia de l'oblit d'aquest període de la JAE per part de les Institucions, han tingut temps els investigadors que participen en aquesta Exposició a estudiar els nombrosos documents que existeixen sobre el tema, molts ja digitalitzats.

En l'apartat de â淓ls Protagonistesâ?, l'absència de la JAE del Front Popular és total i en cap,( excepte el d'Ignacio Bolívar) dels seus integrants apareix aquesta etapa en el seu perfil biogràfic :Tindríem el cas de Tomás Navarro Tomás, Jose Royo Gómez, Luis Calandre, Manuel Sánchez Arques ,Antonio de Zulueta, entre uns altres.
I és que decididament no volen ressaltar la simpatia de tots aquests intel·lectuals i científics per la República, ja que per exemple en la biografia de Luis Calandre en comptes de dir que va dirigir un Hospital de Carabiners en la Guerra, nom pel qual sempre se li ha conegut, ho substituïxen per â渃entre d'assistència clínicaâ? i en la biografia de Juan Negrín, s'obliden que va ser Ministre d'Hisenda, i President del Govern, la qual cosa dóna que pensar.

Amb aquest anti -republicanismo manifest, és difícil que reconeguessin en aquesta Exposició , que just sota ella, en el subsòl existeix des de 1937-39 un Refugi antiaéreo construït per la República a través de l'Institut de Carabiners, per a protegir als malalts de l'Hospital de Carabiners que estava instal·lat en la Residència d'Estudiantes i als quals habitaven en la â淧ujol dels Pollancresâ?, i això que ja en 1987 a petició del que era Director de la Residència, José García â揤elasco, el CSIC encàrrec a l'estudi d'arquitectes Jerónimo Junquera-Pérez Xiula la redacció d'un Pla d'ordenació i una vegada realitzat el â淧la Director del Pujol dels Pollancresâ? se li va encomanar al mateix estudi d'arquitectes la rehabilitació de la Residència , que incloïa la construcció d'un subterrani que uniria entre si els tres pavellons i el Trasatlántico. No hi ha dubte que van veure el Refugi. D'aquest Refugi i de l'Hospital al que servia @sortir<3> un article en el periòdic El País, el 9 d'Agost del 2007 escrit per Rafael Fargues amb dades que jo li vaig subministrar.

La confusió que ve regnant en la Commemoració del Centenari de la JAE, durant tot l'any 2007 queda clarament plasmada en la següent afirmació:
â淚 encara que la JAE no va sobreviure a la Guerra Civil perquè va ser dissolta per un Decret franquista en 1938, la seva labor va continuar en la zona republicanaâ? segons escriu al principi del Catàleg Mercedes Cabrera Calb Sotelo, Ministra d'Educació i Ciència.

AL que jo contraposaria:
â渜ue aquest Decret franquista era inexistent, atès que a l'estar emès per un govern il·legal i il·legítim, el de Burgos, totes les seves conseqüències eren nul·les, i sinó el que seria il·legal seria el nomenament del meu avi Luis Calandre a l'octubre del 1938 pel govern legítim de la República, com Subdelegado de la JAE a Madrid â
Com bé diuen els autors de l'Exposició i del seu catàleg , la JAE va estar inspirada en la Institució Lliure d'Ensenyament ,organització privada i laica, i molts dels seus protagonistes eren institucionistas, el que no diuen en aquesta Exposició, en canvi, és que és imminent l'enderrocament dels edificis de la Institució Lliure d'Ensenyament , per decisió de persones i Institucions que promouen aquesta Exposició de la JAE, el que ens corrobora l'esquizofrènia reinante en aquest entorn: S'aquesta enaltint a la ILE d'una banda com font d'inspiració de la JAE i alhora la hi vol eliminar de la faça de la terra , per a edificar â淟a ILE del segle XXIâ?, de nou format a qui servirà aquesta ILE d'inspiració?

Doncs segurament com nou trampolí , als quals ja han utilitzat la Residència d'Estudiantes per a promocionar les seves carreres , i els ha sortit molt bé, això si, al preu d'amagar a la ciutadania des de fa anys, un vestigi de la República, com és el Refugi antiaéreo de la â淧ujol dels Pollancresâ?, unit al record d'un Hospital de Carabiners que va guarir a centenars de malalts de paludisme del Front del Jarama, i que va estar dirigit pel qual fora nomenat Delegat de la JAE a Madrid, Luis Calandre Ibáñez.

LQSomos. Cristina Calandre Hoenigsfeld. Gener de 2008.
Mira també:
http://www.loquesomos.org
http://www.internostrum.com/tradurl.php?linkdesc=&direccio=es-ca&inurl=http://www.loquesomos.org/lacalle/Autores/CristinaCaland

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa