Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
Podcast: Com fer que la gent s’apropïi de les ràdios lliures.
11 gen 2008
Coincidint amb el 17è aniversari de Contrabanda FM, s'estan organitzant unes jornades pràctiques per donar a conèixer el què són els podcasts i com realitzar-los. Així es vol permetre que col·lectius i la gent en general pugui participar més directament en els continguts de l'emissora.
Aquest mes de gener, es compleixen 17 anys des de les primeres emissions de Contrabanda FM. La qualitat de l'emissió per la freqüència modulada ha millorat el darrer any amb la completa renovació dels equips d'alta freqüència, sense deixar de banda les noves formes de ràdio: una dotzena de programes ja es poden seguir a través del podcast. La graella compta amb més de trenta programes i l'autogestió permet la continuitat del projecte amb absoluta independència.

La participació a Contrabanda FM per part de la societat forma part del que entenem com a Ràdio Lliure. Utilitzem diversos canals per possibilitar aquesta participació, desde passar en directe les trucades dels oients fins la gent que s'incorpora a fer nous programes. Però no sempre es troba la manera de canalitzar determinades propostes que arriben desde col·lectius diversos que voldrien difondre temes o activitats que duen a terme. Moltes vegades s'adrecen a la ràdio creient que existeix alguna cosa semblant a una redacció d'informatius que
s'encarrega de cobrir "events" o notícies, però si no es troba la manera que algun programa els convidi o se'n faci ressó, la nostra funció de donar difussió no es compleix. Tenim i hem tingut casos a la programació d'alguns d'aquests grups que han apostat per fer un programa regularment, entrant en la dinàmica habitual de la ràdio, però no tots els col·lectius poden assumir la periodicitat d'un programa setmanal o quinzenal, ni la quantitat de directes a la graella permet moltes incorporacions.

Mentres ens trobem aquesta situació, en la banda tecnològica s'ha desenvolupat la manera d'automatitzar i agilitzar la incorporació de continguts produïts fora de la ràdio i amb una periodicitat irregular: “altres podcast�. Tot i estar en una fase experimental, aquest espai de la programació ha permés la difusió de continguts produïts fóra de la ràdio, però veiem que l'ús d'aquesta tecnologia no està encara tant extesa en el teixit social com ens agradaria.

Per la realització d'un podcast només és necessari un micròfon i un ordinador connectat a internet, i tot el programari necessari es troba lliurement a la xarxa. Amb uns mínims coneixements, una publicació escrita podria fer una versió radiofònica, o la mateixa gent que organitza una acció, una movilització o qualsevol activitat, podria fer-ne una crònica de primera mà. La publicació a internet amb el format podcast permetria la difussió a través de Contrabanda FM i altres ràdios, a més de la que es produeixi directament a través de la xarxa.

A Contrabanda pensem que aquesta és una nova manera d'aprofundir en aquesta idea de ser “una ràdio de la gent�, presentant una possibilitat més per fer el pas d'oient passiu a participar activament en els continguts de la ràdio.

Per iniciar el procés que faci d'això una realitat, ens hem proposat organitzar unes jornades on s'expliqui què és un podcast i es donin els coneixements pràctics per realitzar-ne un. Encara hem de concretar l'espai i les dates, però esperem que es realitzi cap a mitjans de febrer, dividit en dos dies: un primer introduïnt el concepte podcast i la seva utilitat, i un segon on es faria un taller pràctic per a la gravació i edició d'audio, la realització de feeds i la publicació a internet de tot plegat.

Ens trobem en el procés d'organitzar aquesta activitat i ens agradaria rebre suggeriments i saber com es valoren tant la idea com les possibilitats tècniques de les persones interessades. Us agraïriem que ens escriguéssiu a prog(arroba)contrabanda.org.

Salut i Contrabando.
Mira també:
http://www.contrabanda.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Podcast: Com fer que la gent s’apropïi de les ràdios lliures.
08 feb 2008
Les jornades es realitazaran al PHRP del Carrer Magdalenes 13-15 els dies 7 i 8 de març.

Podeu trobar més informació a la web de Contrabanda FM.
Sindicato Sindicat