Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
vivendes de Nou Barris segueixen afectades per aluminosi
11 gen 2008
El Periodico de Catalunya. 7 de gener de 2007. Més de 2.000 vivendes de BCN segueixen afectades per aluminosi
1. • Un estudi veïnal diu que queden 880 pisos per enderrocar i 1.152 per reparar
2. • La FAVB critica la lentitud administrativa 17 anys després de destapar-se la crisi

L'aluminosi segueix sent notícia a Barcelona. Quan acaben de complir-se 17 anys, el 11 de novembre passat, de la crisi del Turó de la Peira que va destapar el problema a gran escala, un estudi veïnal xifra en 2.032 les vivendes que encara estan afectades. Aquest informe, elaborat per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), es basa en el recompte fet pels afectats mateix, distribuïts per sis barris de la ciutat, i critica la lentitud de les ajudes administratives per rehabilitar els pisos.
Segons l'estudi, publicat a l'últim número de la revista veïnal La Veu del Carrer, 1.152 famílies barcelonines viuen encara en cases que necessiten ser reparades, mentre que 880 ho fan en altres que estan pendents de ser enderrocades.

El barri amb més vivendes pendents de ser reparades és el de la Trinitat Nova (Nou Barris), castigat de forma gairebé íntegra per l'aluminosi. Dels 900 pisos afectats, que han de ser enderrocats i substituïts per altres de nova construcció, només 249 estan acabats. Aquests pertanyen a la primera fase, als quals s'uneixen 212 en obres que forma la segona i que s'acabaran el 2010.

La tercera fase, amb 349 pisos, encara no té projecte. Els treballs són responsabilitat directa de la Generalitat, amb la col.laboració de l'ajuntament a través d'un pla comunitari conjunt. Segons la FAVB, i encara que el 1999 les administracions van anunciar que tot estaria a punt el 2006, encara queden 651 vivendes per entregar.

EL TURÓ DE LA PEIRA
El segon barri amb més veïns perjudicats és, precisament, el del Turó de la Peira, també a Nou Barris. Encara s'han d'acabar dos edificis amb 210 pisos nous. Si es compleixen els terminis previstos, el conegut com a Bloc P s'entregarà a inicis del 2010, i el Bloc Q el 2012. En aquest mateix període de cinc anys s'han de rehabilitar --sense necessitat d'enderroc-- 400 cases més, cosa que suma 610 famílies que encara esperen girar full definitivament.

Al mateix districte hi ha un tercer barri implicat, el de la Guineueta. Es tracta de 90 vivendes d'Adigsa, promotora de la Generalitat, alguns afectats no per l'aluminosi, sinó pels desperfectes causats a les seves façanes per les obres de reforma de la primera fase de rehabilitació. A l'antic barri del Maresme (Sant Martí) unit pel nou mapa municipal al del Besòs, tots els edificis afectats són de propietat privada. Aquí hi viuen famílies que no van poder aconseguir vivendes públiques durant els anys 60, raó per la qual malgrat les ajudes institucionals, han de pagar una mitjana de 6.000 euros per costejar les reformes. Segons l'informe, 536 pisos (un 40% dels que se'ls va diagnosticar l'aluminosi) estan pendents que els seus propietaris puguin reparar-los.

126 PISOS A LA PAU
També a Sant Martí, a la Pau --unida ara administrativament a la Verneda-- els veïns esperen que aquest any finalitzin les obres de rehabilitació de l'últim bloc afectat (126 pisos). Els treballs van a càrrec del Patronat Municipal de l'Habitatge.

L'últim barri amb problemes és el del Polvorí (Sants-Montjuïc), on 19 famílies negocien amb les administracions el seu reallotjament en pisos nous, al no estar d'acord amb les condicions econòmiques. Segons els implicats, al no complir els requisits han de pagar 120.000 euros per la compra, en lloc dels 40.000 de la resta d'afectats.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa