Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Finalitzat el III Encontre dels Pobles Zapatistes amb els Pobles del Món, "La Comandanta Ramona i las Zapatistes"
07 gen 2008
La Garrucha, Chiapes, Mèxic.

âComo aquí tenemos maíz amarillo, negro, blanco,⦠nos sentimos muy contentas de ser muchas y diferentes, pero una sola humanidadâ?
IMGP4997.JPG
Amb aquestes senzilles i humils paraules la Comandanta Rosalinda expressava la ilâ¢lusió en lâobertura del III Encontre dels Pobles Zapatistes amb els Pobles del Món âLa Comandanta Ramona y las Zapatistasâ?, que es duria a terme al Municipi Autònom Francisco Gómez (caracol La Garrucha) durant els dies 29, 30 i 31 de desembre.

Al llarg de diferents dies, el Caracol de Resistencia Hacia un Nuevo Amanecer es convertí en un espai on les dones zapatistes que treballen des de la resistència en els diferents poblats i municipis autònoms pogueren presentar la importància del seu paper en les J.B.G (Juntas del Buen Gobierno), en lâeducació autònoma, en la salut comunitària, en les cooperatives, etc; així com expressar la complexitat del treball en la lluita essent mares de família, i la dificultat en lâassumpció de càrrecs i responsabilitats en les seves comunitats i regions, no sols com a treball personal, sinó també focalitzada en el context familiar, social i de la mateixa organització. Nenes, joves, dones casades i solteres, mares, àvies, promotores dâeducació i de salut, promotores dâaigua, promotores de comunicació, dones de la J.B.G i responsables dels treballs colâ¢lectius, de la Comissió Agrària, Comandantes i Insurgentes de lâEZLN, hi foren presents

Dones dâarreu de Mèxic i del món tingueren el seu espai en lâúltim tarda de plenàries. Així, sâescoltaren crits de lluita de les constants dones del âFrente Popular en Defensa de la Tierraâ? dâAtenco, delegades de Via Campesina dâarreu, de lâMST del Brasil, Colâ¢lectiu de Dones Anarko-Punks i Rebels, delegades Triquis dâOaxaca i Raramuris de la Serra Taraumara, treballadores sexuals i transexuals, entre dâaltres moltes dones. La veu de diferents preses del Penal de Molino de las Flores (Texcoco), âLa voz de Lamateâ? (Cintalapa), així com a diferents preses de lâEstat Espanyol, fou present també a través de diferents cartes llegides per les B.A.Z (Bases de Apoyo Zapatistas) .

Sols entrar al terreny on es duria a terme lâencontre es podia llegir en diferents cartells que els homes sols podien participar en les diferents tasques de la cuina, en la neteja de les letrines i del caracol, en tallar la llenya, així com en la tasca educativa dâaquells dies amb els menors. Així, un aprenentatge del treball de gènere ben interessant tan pels homes com per les dones de les mateixes comunitats.

A les 22:00 hores es clausurava lâEncontre de Dones amb el convit de les diferents Comandantes a ballar fins trenc dâalba.
Mira també:
http://chiapas.indymedia.org/

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa