Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Nota d'Església Plural sobre l'acte episcopal de Madrid
05 gen 2008
ESGLÉSIA PLURAL CONSIDERA QUE NO ES TRACTAVA DE DEFENSAR LA FAM�LIA, L’OBJECTIU ERA LA RECUPERACIÓ DE PRIVILEGIS ECLESIÀSTICS

És escandalosa la manipulació del Papat per donar pàtina d’acte religiós al que era purament un acte polític en dues direccions: les eleccions generals i el control de la CEE.

A la vista d’aquests episodis creiem que l’únic camí és la prudent fermesa de l’executiu, la denúncia immediata dels acords entre l’Estat espanyol i l’Estat Vaticà i establir un marc de relacions que garanteixi la plena independència del poder civil i polític davant de qualsevol entitat religiosa.

Església Plural rebutja de ple l’acte organitzat per la CEE i la major part d’organitzacions catòliques que avui en dia donen un suport incondicional a la política vaticana de restauració d’un sistema eclesiàstic absolutista, teocràtic i uniformista.

Església Plural defensa el dret de qualsevol persona, institució o entitat a posar de manifest els seus punts de vista sobre qualsevol aspecte social, però sempre respectant els principis democràtics i la legitimitat de les institucions representatives de la sobirania popular.

L’acte de Madrid, tot i l’escenografia emprada, no va ser en cap cas un acte religiós, ni molt menys de defensa dels valors cristians de la vida. Va ser un acte polític que pretenia dos objectius:

a.- Afegir elements de desgast al govern Zapatero i presentar-lo davant del electorat catòlic com una mena d’anticrist que porta la societat espanyola al desastre moral, i desllegitimar-lo democràticament.

b.- Reforçar la candidatura del sector dur de la CEE, encapçalat pel cardenal Rouco, de cara a les properes eleccions a la presidència d’aquesta institució.

L’actitud del sector dur de la CEE no és cap novetat d’aquests darrers anys, la bel•ligerància contra els governs progressistes és una estratègia que es manté des del segle XIX quan el liberalisme irromp en l’escena política espanyola i la institució eclesiàstica veu perillar els seus privilegis seculars i la capacitat d’influència en les decisions polítiques. L’estructura eclesiàstica sembla que no pugui subsistir sense mantenir l’aliança entre l’Espasa i la Creu, o el què és el mateix sense que l’Estat legisli segons els criteris religiosos catòlics i defensi l’Església de la dissidència i la oposició al model social i moral que preconitza.

Quina família diuen defensar aquesta jerarquia que es va manifestar a Madrid?

Quins són els valors que estan en perill? Què és una família cristiana?

Potser defensen un model de família on els fills són obligats a matrimonis de conveniència. On l’anomenat cap de família pot decidir per qualsevol del seus membres o està legitimat a maltractar els fills i a la dona.

Potser defensen aquella família on l’home pot tenir una “querida� amb qui fer els jocs sexuals que no pot demanar a la seva dona, amb qui només pot fer sexe per tenir fills. O potser el model on l'home tutela la llibertat dels fills i de la dona perquè ell té el control econòmic i la legitimació jurídica.

Nosaltres entenem la família cristiana com aquella que és fruit de l’amor de dues persones, que engendren o adopten els seus fills, que els estimen, els eduquen, els transmeten els valors cristians de la vida: l’amor als altres, la solidaritat, el valor del sacrifici personal, la confiança, la contribució a un món millor, l’alegria, el desig de millorar humanament, la comprensió, etc.

Avui defensar la família significa sensibilitzar a la parella de la necessària cooperació en la llar, a mantenir un model de vida que permeti una relació familiar equilibrada; denunciar els abusos del capitalisme salvatge, exigir uns horaris i salaris dignes, denunciar l’especulació amb l’habitatge; acollir, acompanyar i ajudar a qualsevol família que ho demani, sigui quin sigui el model familiar que hagi escollit.

Agraïm als bisbes catalans que no van assistir a l’escenificació de Madrid la seva valentia i sentit comú i confiem que la sobtada malaltia de l’arquebisbe de Barcelona fos una manera diplomàtica d’excusar la seva absència.

A la vista d’aquests episodis creiem que l’únic camí és la denúncia dels acords entre l’Estat espanyol i l’Estat Vaticà i establir un marc de relacions que garanteixi la plena independència del poder civil i polític davant de qualsevol entitat religiosa, i garanteixi la igualtat de drets i obligacions entre aquestes sense que això impliqui perjudicis per les que majoritàriament conformen el substrat cultural occidental.


Església Plural
Barcelona, 4 de gener de 2008

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat