Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia : educació i societat : fòrum 2004 : especulació i okupació
Presentada la denúncia a la Unió Europea per la pavimentació de la carretera Cabanelles-Lliurona-Albanyà
04 gen 2008
Enviat per SXE a Dj, 03/01/2008 - 23:26. ecologia Garrotxa infraestructures
En data 2 de gener l'Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGx) juntament amb l'Associació de Veïns i l'Associació d'Habitants de l'Alta Garrotxa han fet efectiva la presentació d'una denúncia a la UE amb la tramitació de l'expedient de càrrecs davant la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea a Brussel·les.

En aquest document es censura l'actuació del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) i el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) en el projecte de pavimentació de la carretera Cabanelles - Lliurona - Albanyà. En concret atribueixen aquests dos departaments una greu vulneració de la Directiva Hàbitats de la Unió Europea. En el cas del DPTOP en tant que promotora de l'obra i en el cas del DMAH per no haver fet complir la legislació ambiental.

La denúncia es fonamenta en l'existència d'un informe del mateix DMAH que remarca l'impacte negatiu que pot comportar aquesta obra per la supervivència d'algunes de les espècies que han suposat la inclusió de l'Alta Garrotxa en la Xarxa Natura 2000 en tant que Lloc d'Interès Comunitari (LIC) i Zona d'Especial Protecció per les Aus (ZEPA). Així mateix es fa referència a l'existència de diversos informes tècnics de seguiment d'espècies d'interès finançats per fons públics que demanen l'avaluació de l'impacte ambiental d'aquesta obra o que directament manifesten el seu rebuig aquest projecte pel seu potencial impacte crític envers espècies catalogades a la ZEPA. Tot i aquest antecedents, de forma injustificada i injutificable el DMAH no ha demanat ni tan solament la realització d'una avaluació de l'impacte ambiental, tal i com fins i tot demanaven, en una altra mostra de professionalitat i responsabilitat, la mateixa Àrea de Medi Natural dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge de Girona com precisa documentalment el mateix DMAH:

L'Àrea de Medi Natural dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge de Girona, en informe de data 19 de juliol de 2007 considera que els canvis introduïts en el projecte modificat i les mesures correctores de l'impacte proposades són insuficients per garantir una afecció no significativa sobre els valors que van propiciar la inclusió de l'espai dins de la xarxa natura 2000, i per tant caldria valorar alternatives que no afectessin a elements faunístics tant valuosos, i sotmetre el projecte al procediment d'avaluació de l'impacte ambiental.

Com és doncs que no s'ha dut a terme l'avaluació de l'impacte ambiental? Què s'amaga darrera d'aquest projecte? Malauradament el mercadeig de sigles polítiques de les municipals pot passar una greu factura ambiental a l'Alta Garrotxa. Aquestes són els efectes col·laterals d'actituds polítiques més pròpies de repúbliques bananeres que no pas de democràcies sòlides i ambientalment respectuoses. Unes actituds vergonyoses que uns promouen i altres intenten donar-hi cobertura legal.

En el moment que sigui acceptada a tràmit la nostra denúncia i s'iniciï un procés d'infracció les entitats signatàries demanarem, amb la màxima contundència i per tots els mitjans possibles, responsabilitats polítiques tant al conseller DPTOP com al conseller del DMAH.

ANEGx, Associació de Veïns i Associació d'Habitants de l'Alta Garrotxa
Alta Garrotxa, 2 de gener de 2008
Mira també:
http://elsud

This work is in the public domain

Comentaris

No a la pista!
04 gen 2008
Aturem entre tots aquesta desmesurada masacre ambiental a l'alta garrotxa abans que sigui massa tard!
Sindicat Terrassa