Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Els estudiants catalans contra l’encariment del transport públic
04 gen 2008
Amb l'inici del nou any, els transports públics d’arreu del país han patit un increment generalitzat. Aquesta pujada generalitzada del transport públic català ha afectat des dels preus dels taxis, que per exemple a Lleida s’han incrementat fins a un 6’3%, fins als transports mes bàsics com l’autobús, que ha experimentat increments d’un 11’7% a Lleida, un 4’34% a Tortosa o un 3’8% a Barcelona. El metro, amb creixements d’un 4’1%. Els abonaments de l’àrea metropolitana de Barcelona han assolit també forts creixements com un 4’35% de la T-10 o bé un 5,41% del bitllet senzill de dues zones, i a València d’un 3’1% en l’abonament d’autobús i un 4’27% en l’abonament de metro. A més, la RENFE ha augmentat un 4% el preu dels bitllets de rodalies i regionals tant al País Valencià com al Principat.
Un augment dels preus del transport públic suposa una despesa important per a l'economia domèstica d'aquells estudiants que bé resideixen en zones allunyades del seu centre d’estudis, casos dels veïns de barris com El Secà de Sant Pere de Lleida o viles com Sant Cugat del Vallès respecte als seus centres de secundària etcètera que cada dia necessiten utilitzar el transport públic per poder arribar a l'institut o facultat on estudien, com també per tots els estudiants de la UAB, que resideixen a Barcelona, donada la llunyania de la universitat respecte la ciutat, o els estudiants que resideixen a pobles propers a les capitals que també necessiten utilitzar quotidianament el transport públic per arribar fins l'institut o facultat on estudien.

Des del SEPC – Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans lamentem aquest augment de preus del transport a tot el país, ja que el fet de que molts estudiants que hagin de fer us del transport públic per poder per arribar als seus centres educatius i exercir el seu dret a l'educació, lligat a la contínua pujada de preus del transport públic fan que els estudiants catalans hagin de suportar un important despesa per exercir allò que està garantit a totes les lleis, una educació pública universal.

També lamentem la pèssima qualitat dels transports públics, casos com l’avaria d’un tren de la RENFE de la línia Barcelona-Puigcerdà entre les estacions de La Molina i Alp, i va deixar dues hores i mitja als passatgers dins el tren, com l’esvoranc de Bellvitge, com els incomptables retards del servei de rodalies de Barcelona, la manca d'una línia entre Gandia (La Safor) i Dènia (Marina Alta), l'aturada del funcionament del ferrocarril entre Benissa (Marina Alta) i Altea (Marina Baixa), el desastrós funcionament del metro de Palma, la poca inversió en trens a les illes o la manca de comunicació pública de qualitat entre la Catalunya Sud i la Nord són alguns dels exemples que posen de manifest la crítica manca d’inversió en el transport públic català.

Exigim, per tant, tant a les respectives institucions com als diferents ajuntaments, l'abaratiment d'aquests serveis, i un major finançament públic que comporti la millora de la qualitat i seguretat del transport públic per evitar més incidents i promoure'n el seu ús.

Països Catalans, 4 de gener del 2008
SEPC - Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans


PD: El SEPC aprofita per continuar expressant, com des del primer dia, el seu suport a la vaga de conductors d'autobusos de TMB en entendre que tot plegat és la mateixa lluita per un servei de transport públic i de qualitat

This work is in the public domain

Comentaris

preus TP
04 gen 2008
El transport públic a catalunya està subvencionat de manera que els usuaris paguen, de mitjana, una mica més del 40% del preu del cost de tot el servei. Els tècnics de mobilitat de l'àrea metropolitana diuen que aquesta situació està llindant el límit acceptable, i que a la majoria de les grans àrees metropolitanes d'europa es paga al voltant del 50% del preu del servei en el bitllet.
No obstant caldria veure si hi ha una butxaca foradada en el cost del servei -una espècie de 3%, ja sabeu del que parlo- de manera que hi ha qui fa negoci en aquest servei públic.
Per exemple, fa uns quants anys es va fer una campanya per demanar la rebaixa dels preus dels FGC (no estava encara integrat), i es va recollir molta informació. Vam assabentar-nos que els FGC rebien les subvencions via manteniment de les infraestructures però no per a pagar els sous dels conductors ni per la factura de la llum. De manera que com heu pogut comprovar s'han retallat despeses en revisors -màquines i tanques- i sempre estan pintant alguna estació. Tan sols queda esperar que s'infli alguna factura de pintura per a que FGC pugui subvencionar els seus beneficis.
Finalment, faig una crítica a l'ATM i una proposta -dos en un-. Si hom fa al voltant de 10 viatges a la setmana el bitllet més econòmic no és l'anual ni el trimestral ni el mensual; és el 50/30 o la targeta T10. Penso que és un contrasentit que els habituals del TP -i vull dir els habituals i no els viciats- tinguin poques alternatives per a pagar menys. La UAB tenia uns abonaments de FGC que significaven entre un 50% i un 75% de descompte respecte al preu fixat per FGC. D'aquesta manera, amb un us normal del tren, i amb tan sols 4-6 mesos, ja sortia més econòmic que la targeta. Estic segur que la ATM podria treure aquesta mena d'abonaments per a estudiants i oferir-lo a les empreses per a la resta dels usuaris habituals. D'aquesta manera segurament baixaria molt el vehicle privat i no hauria d'augmentar massa el % d'ajuda pública en el servei.
Sindicato Sindicat