Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : laboral
Capital Globalitzat / Moviment Sindical Fragmentat
02 gen 2008
CAPITAL GLOBALITZAT / MOVIMENT SINDICAL FRAGMENTAT
vagafam1.jpg
La recent vaga dâautobusos de la ciutat de Barcelona encapçalada exemplarment pel nostre sindicat ha posat de manifest alguns factors que hauríem dâanalitzar:

Factor nou: la naturalesa de les reivindicacions dels treballadors

Els conductors/es dâautobusos no estan reclamant unes millores econòmiques âclàssiquesâ?, sinó unes millores que afecten: a) la gestió del seu temps i ritme laboral i vital, la seva salut, les formes de treball, b) la implicació que aquestes condicions tenen per a altres treballadors i ciutadania en general ja que es tracta dâun servei públic, c) la capacitat de gestió dels seus afers en lâempresa, això és, la capacitat dâésser escoltats i poder negociar.

La denúncia pública reflectida pels companys/es dâautobusos en els seus fulls reivindicatius és, per a qui la vulgui entendre (sr. Roglan de La Vanguardia: la costra sindical de la que parla, en aquest cas, no és tan vella com vostè. Demani informació als qui li paguen abans dâescriure el seu verí o fa el més espantós dels ridículs) és també de nou tipus: concreta i precisa en donar dades que assenyalen responsables: els directius de TMB amb els seus privilegis econòmics i el consistori de Barcelona, de qui depèn el transport públic.

Factor vell: els polítics reunits, feliços i tranquils, regant amb cava els seus nadals en la que va ser âla sessió plenària més plàcidaâ? de tot lâany. Sords, prepotents i arrogants perquè saben que tenen, ara per ara, la casa domesticada: uns mitjans de comunicació al seu servei intoxicant cada dia a la població. Ajuntament de lâespectacle amb traca final, aquell dia, protagonitzada pel simpàtic actoret del Xavier Trias que va aglutinar tota la troupe per âinstar a la Generalitat a ampliar la gratuïtat del transport públic fins als 12 anysâ?. Pilotes fora, si senyor, que és lo seu.

Factor subjectiu: la unitat dels treballadors i la política

Si anem a lâorígen de la llengua, veurem que una de la accepcions de la paraula política del diccionari diu: art o manera amb que es condueix un afer o els mitjans que sâutilitzen per aconseguir un fí determinat.

Està clar quin és el fi del nostre sindicat: la defensa dels interessos immediats dels treballadors/es, la seva emancipació de qualsevol explotació i la consecució dâuna societat llibertària.

El principal obstacle que tenim en aquests moments és com capgirar les noves condicions a que ens ha abocat el sistema capitalista, especialment després de la II Guerra Mundial i lâeclosió de les noves tecnologies. El model de mercat lliure és fals en la teoria i en la pràctica. El neoliberalisme ha afavorit el monopoli, amb la globalització al seu favor, de lâeconomia, la societat i la psicologia de la gent.

Ãs en aquest darrer àmbit on ens trobem que anhels, lluites i aspiracions dâindividus i col·lectius es mouen completament difusos, atomitzats i fragmentats en mil pedaços. Per posar un exemple de la mateixa vaga dâautobusos de Barcelona: les posicions combatives dels conductors/es i del nostre sindicat a lâempresa són fortes, però són encara febles âmassa febles- en la resta del Sindicat i del conjunt dels treballadors/ciutadans. Com escriu Franco Berardi[*]: âel problema no és com parlin dâaquest moviment la premsa i la TV, sinò com pot construir el propi moviment una esfera pública pròpia, autoorganitzada i eficaç per influir des de dintre en el món â i és aquí on entra en joc la paraula política definida al començament.

Política és veure els aspectes concrets emergents de tota lluita i defensar la nostra postura des de lâinterior de cada lloc on ens movem i actuem, veure analogies. No callar, saber contrarestar els arguments del poder que són totalitzadors en presència, ocupació mental i extensió.

Política sindical és vèncer el corporativisme âfruit de lâacomodació- dels interessos dels treballadors vistos per categories, branques, empreses i federacions. âAixò no ens correspon fer-ho a nosaltres, això li toca a tal sindicat, ells són molts i nosaltres no tants!â?. Us sonen aquestes expressions?

En un món laboral global on tota estructura estable està trencada, deslocalitzada i desmantellada, on cada cop més la principal contradicció esdevé entre precaris i fixos, instal·lats i desinstal·lats, encara hi ha massa frens per a una acció sindical de nou tipus, adaptada en formes i continguts a la realitat del món que ens ha tocat viure.

Vivim moments complexos en els que res sembla ser el que és i res és el que sembla. Aquesta complexitat ens exigeix un major esforç de comprensió a nosaltres, els sindicalistes. Un esforç com mai fins ara, potser, ens havia calgut; podíem anar tirant de la veta de vells ensenyaments apresos. Tan apresos i repetits de boca que, per a alguns, paraules com solidaritat o ajuda mútua sâhan convertit en eslògans de cartró-pedra.

Qui subscriu aquest article està convençuda de que només la unitat de tota la classe obrera i tots els treballadors podrà guanyar a la globalització del capital i obtenir, fins i tot, victòries parcials que fa temps que no veiem. Els desmotivats podran tornar a motivar-se. La unitat és el camí de la força. Tema bàsic i cabdal. Tan essencial que no caldria ni tan sols saber que la consigna dels orígens del moviment obrer modern, a la I Internacional, va ser: proletaris de tots els païsosâ¦. Com continua? Més enrere, més primari: TU, company, amiga, saps com viu, treballa, pensa i sent el teu veí? TU, i cap altre més que tu, què estàs disposat a fer?

Barcelona, 29 de desembre de 2007

Laura Coll

Ajuntament de Barcelona

Sindicat dâAdministració Pública Barcelona CGT

This work is in the public domain

Comentaris

audios i videos
02 gen 2008
fotomanifabuseros.jpg
Audio-Entrevista a S. Mercader conductor de bus i delegat de cgt

http://audio.urcm.net/spip.php?article2066

Video- Entrevista a S. Mercader

http://www.youtube.com/watch?v=N3puomEy9Ag
Re: Capital Globalitzat / Moviment Sindical Fragmentat
02 gen 2008
Desde tu ordenador también puedes ser solidario con la huelga de autobuses

Els conductors d'autobusos continuen amb la vaga i la premsa del "régimen" continua amb la seva campanya contra els treballadors

La costra sindical. El diario la Vanguardía continua su campaña contra los trabajadores de TMB.
"Lo único raro fue que hombres tan valientes a la hora de pinchar ruedas, lanzar bolas de hierro y montar piquetes, monten paros y huelgas, porque se muestran como unos cobardicas cuando sube a un autobús un toxicómano, un carterista, un gamberro o unos jóvenes con unas copas de más, por lo que exigen parar más a menudo para hacer pipí."

El diario la Vanguardía continua su campaña contra los trabajadores de TMB.

Si ya el pasado 22/12/2007 publicaba un artículo de Joaquim Roglan que incitaba a los ciudadanos contra los trabajadores del bus (VIOLENCIA EN EL BUS La costra sindical) hoy, 1/01/2008 efectua una "encuesta" entre sus adeptos y este es el resultado de momento

ENCUESTA

¿Está justificada la nueva huelga de los conductores de autobuses de Barcelona?

Han contestado 2073 personas

* Sí, 507 votos 24% TOTAL=2073 * No, 1487 votos 72% TOTAL=2073 * Ns, 79 votos 4% TOTAL=2073

http://www.lavanguardia.es/encuestas/index.html Ayer aparecio la encuesta con unos porcentajes de votos claramente desfavorables, las votaciones de compañeros/as solidarios les ha hecho ir variando los porcentajes y la han quitado de la página principal, pero continua en la de encuestas, HAY QUE SEGUIR VOTANDO A FAVOR DE LOS TRABAJADORES/AS

HOY EN DIFERENTES DIARIOS APARECEN ES SUS FOROS DE NOTICIAS COMENTARIOS CONTRARIOS A LOS TRABAJADORES QUE PARECEN REALIZADOS POR LA MISMA MANO

Llenemos estás webs de comentarios a favor de los trabajadores de TMB.
http://www.lavanguardia.es/lv24h/20080102/53423141065.html

http://www.avui.cat/tec_ciencia/detail.php?id=17531#opi

http://www.20minutos.es/noticia/328446/0/huelga/autobuses/barcelona/#com

HAY QUE GANAR ESTA BATALLA participa!!!!
Sindicat Terrassa