Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Feines i professions poc valorades
01 gen 2008
El desgavell i la desorganització de la societat capitalista no es manifesten només en l’expressió de la lluita de classes, o sigui l’explotació dels treballadors en general per part del capital. També s’expressa amb la molt desigual valoració d’unes feines i unes altres. Amb el fet que unes feines molt importants per a la felicitat de les persones siguin poc valorades, simplement pel fet que no aporten beneficis. Considerem les professions següents, posades com a exemple:

Infermera
Auxiliar d’infermeria
Auxiliar de geriatria
Treballadora familiar
Senyora de neteja
Mestressa de casa

* La feina de les infermeres, complementària de la dels metges, és molt important per als malalts. I té una responsabilitat i li calen uns coneixements notables. Però és tan subvalorada, socialment i econòmicament, que ens emigren a l’estranger i ens en falten.
* La feina d’auxiliar d’infermeria no és tan qualificada pel que fa a coneixements, però ha de suportar situacions i li corresponen tasques molt poc agradables. Molt important per als malalts.
* L’auxiliar de geriatria és la professional que cuida les persones amb dependència d’una residència. És una feina molt necessària per a la felicitat quotidiana de molta gent. I és una professió molt mal pagada. Tant que es converteix en una feina «de pas» (quan es troba una altra feina, es deixa).
* La treballadora familiar és la professional que atén les persones dependents o molt ancianes en el domicili d’aquestes. També és mal pagada.
* Què seria de nosaltres si haguéssim de viure i/o treballar en un lloc que estigués sempre brut? O si ens l’haguéssim de netejar nosaltres? És molt important, la tasca de les senyores de neteja.
* La feina de mestressa de casa (en procés de desaparició, però de vegades en procés de substitució per una altra dona que no és de la família) és quasi sempre tan important per a les necessitats de la gent com la feina del marit a fora. Però és minusvalorada (fins i tot pel marit mateix).

Aquestes feines tenen una gran utilitat, però la seva valoració social i econòmica és molt baixa
EUiA del Guinardó - Desembre de 2007

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Feines i professions poc valorades
01 gen 2008
Me parece penoso y patético este lamento, y mucho más cuando viene de una organización política que se le supone de izquierdas.
La sociedad capitalista es eso precisamente, la dependencia, y para que esa dependencia se produzca en su mayor expresión, la remuneración de los servicios debe de ser baja. La sorpresa de esta queja en forma de escrito, no es tanto lo que dice como lo que calla. No hay la más mínima crítica al sistema de individualización de la vida, ni como las sociedades que vivían en comunidades tenían resueltas todas estas cuestiones y no fortalecían determinados roles como el de "mestressa de casa" op el de marido que tiene que trabajar "fuera", por ejemplo, que son más propios de las ideas más conservadoras y reaccionarias. Tampoco alude a que estas "labores", en gran parte, son realizadas por mujeres y en otra inmensa mayoría de esa gran parte, por personas inmigrantes. Sin embargo sí que presta atención a los/las profesionales de aquí que se tienen que ir al extranjero.
Quizás, lo que ya no sorprende tanto, es que un grupo hipotéticamente de izquierdas, lo que pretenda es mejorar las condiciones del capitalismo, en definitiva, humanizarlo.
Re: Feines i professions poc valorades
02 gen 2008
Els que tenim un familiar,pare en el meu cas i dependent i el cuida un familiar ,en aquest cas el seu fill ,no cobro res i practicamente les 24 hores del dia.I mes profesional imposible, amb curset i doplomilla de auxiliar de clinica.E. lloc de gastar a punta pala en armament i cosos d,inseguretat liderats pel Saura tambe ens podiem preocupar ,apart d,aquetsa profesionals, tambe dels que no cobrem res per aquesta feina.Salut.Xavi
Sindicat Terrassa