Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Els Indis Lakota es retiren dels tractats signats amb els Estats Units
22 des 2007
lakota.jpg
El territori Lakota inclou parts de cinc estats de la federació

Davant dels mitjans de comunicació i d'una representació de l'ambaixada boliviana als Estats Units, una delegació de líders de la tribu Lakota, membre de la nació Sioux, van explicar, el dijous 20 de desembre, que havien fet a mans del Departament d'Estat del govern nord-americà, un document en virtut del qual anunciaven que es retiraven unilateralment d'un important nombre de tractats signats amb els Estats Units. Alguns d'aquests tractats ara denunciats, tenien una antiguitat de més de 150 anys.
La delegació Lakota, on destaca la presència del controvertit activista pels drets dels indis Russell Means, també va entrar en contacte, a més de la boliviana, amb les ambaixades de Xile, Sud-Àfrica i Veneçuela, i té previst iniciar una campanya d'informació diplomàtica arreu del planeta en els propers mesos.

La retirada dels tractats signats, implicarà l'accessió a la sobirania d'un territori que compta amb diversos milers de kilòmetres quadrats a cavall de cinc dels estats de la federació nord-americana: Nebraska, Dakota del Sud, Dakota del Nord, Wyoming i Montana.
Segons els seus impulsors, algunes de les primeres mesures que es portaran a terme és l'expedició de passaports i de permisos de conduir. No es pagaran impostos, tret de si no es renuncia a la ciutadania dels Estats Units.

Pels líders Lakotes, la situació colonial en la que viuen els seus germans ha donat lloc a enormes desigualtats i injustícies. Algunes d'elles són les següents: l'expectativa de vida masculina és de 44 anys, la més baixa del món; la mortalitat és la més alta dels Estats Units; més de la meitat dels adults de les Reserves, es troben malalts o són addictes; la taxa de tuberculosi lakota és un 800% superior a la mitjana dels Estats Units; l'alcoholisme afecta al 80% de les famílies; els ingressos mitjans dels Lakotes és d'entre 2.600 i 3.000 dolars anuals, molt inferiors, doncs a la mitjana; 97% viuen per sota del llindar de la pobresa; un 85% són aturats; el suicidi d'adolescents és un 150% més alt que la mitjana dels Estats Units; la llengua lakota està al límit de la desaparició.

A hores d'ara, encara no se sap quina serà la reacció tant dels representants escollits de la Nació Sioux, com de les autoritats federals.

La història dels Lakota, en tant que part de la Nació Sioux, és plena d'episodis dramàtics i de cabdills heroics. D'entre els primers destaca la batalla de Little Big Horn (1876), en la qual es va derrotar el 7è de cavalleria del coronel Custer, o la massacre de Wounded Knee (1890). D'entre els segons, destaquem-ne Bou Assegut (1831-1890) i Cavall Boig (1842-1877), tots dos morts de forma violenta.


Josep Sort
Mira també:
http://llibertat.cat

This work is in the public domain

Comentaris

lectures sobre els sioux i els indis d'EEUU
22 des 2007
Hi ha un llibre molt bó sobre la cosmovisió dels Sioux: "Black Elk Speaks" de John G. Neihardt (1932).

Per qui s'interessés també d'aspectes més qüotidians de la vida dels Sioux, hi ha un capitol bonissim a "Infància i societat" d'Erik Erickson (1950)

I dins de la narrativa, per qüestions lligades a les repercussions de la història d'EEUU dins del món dels indis, en particular a l'època de la guerra de vietnam, us aconsello "Ceremony" de Leslie M. Silko (1993), una obra d'art! No parla dels Sioux sinò dels Taos Puebla del desert, però no podia no nombrar-ho.
Re: Els Indis Lakota es retiren dels tractats signats amb els Estats Units
22 des 2007
Hay mucha literatura que nos acerca la realidad de los pueblos originarios de América del Norte. Hay una serie de libros que se han convertido en clásicos, como "Enterrad mi corazón en Wounded Knee" de Dee Brown. De esta misma autora, hay otro interesante libro que se llama "Mary, la creek". Personalmente, los libros que más me han impresionado, son los que se adentran en la lucha más política, pero no debemos de olvidar que los nativos norteamericanos, no establecen como hacemos muchos de nosotros, que política y espiritualidad sean cosas diferentes. De entre esos libros que me han acercado a la realidad de los pueblos originarios de norteamérica, están:
"La resistencia india en los eestados unidos" de Élise Marienstras. De Bruce Johansen y Roberto Maestas, "Wasi'chu. El genocidio de los primeros norteamericanos". De Wilbur R. Jacobs, "el expolio del indio norteamericano". Y sobre todo, adentrándose a la realidad más próxima en el tiempo. el de Peter Matthiessen, "En el espiritu de Caballo Loco"; el de Darrin Wood, "Leonard Peltier: la lucha india en voz alta" y el que escribió el mismo Leonard Peltier, "Mi vida es mi danza al sol". Creo que en cada uno de ellos podemos recoger parte de toda esa resistencia indígena de unos pueblos que siguen siendo exterminados por la via de la aculturación.
El legado de los USA
24 des 2007
http://www.dailymotion.com/video/xy7hs_el-legado-de-los-usa_fun
Re: Els Indis Lakota es retiren dels tractats signats amb els Estats Units
24 des 2007
http://www.dailymotion.com/video/xy7hs_el-legado-de-los-usa_fun
Sindicat Terrassa