Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
Brutals tortures a detingut basc, el PSOE torna als temps de la pitjor repressió
20 des 2007
Gorka Lupiañez, detingut el passat 6 de desembre, ha denunciat que va ser salvatgement torturat mentre va estar incomunicat en mans de la Guàrdia Civil. Aquests fets s'afegeixen als empresonaments i condemnes per motius polítics dels darers dies a euskal herria, en la follia repressiva del govern del PSOE.
tortura_manifa.jpg
20/12/2007 19:49:00.

DONOSTIA-. Torturaren Aurkako Taldea (TAT) i Askatasuna han donat a conèixer el testimoniatge de tortures de Gorka Lupiañez, detingut per la Guàrdia Civil el passat 6 de desembre i empresonat cinc dies després.



El jove durangarra, al que se li va mantenir la incomunicació durant set dies més després de ser ingressat a la presó, ha relatat que gens més ésser detingut van començar els cops, que van continuar durant el trasllat a Madrid, així com l'aplicació de la "bossa".

Ja a Madrid va ser obligat a fer "milers de flexions", alhora que era copejat en el cap. Va Ser violat en una ocasió amb un pal, li van aplicar la "borsa" desenes de vegades i en dues ocasions li van fer "la banyera", a més de simular l'aplicació d'elèctrodes i rebre "*porrazos i cops sense límit", entre altres turments.

A això cal sumar les amenaces que sofria amb la seva família.

Lupiañez va comparèixer incomunicat davant el jutge Ismael Moreno, al que va relatar les tortures sofertes.

Denúncies de TAT i Askatasuna

TAT ha subratllat que "la incomunicació és igual a tortura" i ha recordat que aquest any 41 persones han denunciat haver sofert maltractaments de mans dels cossos policials.

Al costat d'això, ha criticat l'actitud d'alguns mitjans de comunicació, que han filtrat suposades declaracions fetes Gorka *Lupiañez mentre romania incomunicat en mans de la Guàrdia Civil, "sense tenir en compte les normes deontológiques", i s'ha preguntat si ara van a donar al seu testimoniatge de tortures "la mateixa importància que han donat a les declaracions obtingudes sota tortura".

Per a *TAT, els mitjans que "intenten fer callar la tortura són còmplices de la tortura".

Aquest organisme també s'ha dirigit a les institucions que *tabajan en l'àmbit dels drets humans i els ha preguntat si "de debò estan disposats a fer alguna cosa" i "si van a prendre alguna mesura contra la Guàrdia Civil".

Per la seva banda, *Askatasuna ha destacat que el testimoniatge de *Lupiañez "uneixi vegada més, posa damunt de la taula una crua realitat que vivim en aquest país, com és la tortura".

Responsables directes

L'organisme antirepresiu considera que la tortura és "una de les cares de la repressió que està portant a terme el Govern espanyol" i ha subratllat que la tortura "té responsables directes, en aquest cas Zapatero i Rubalcaba".

AL mateix temps, ha denunciat que les institucions i partits polítics "que miren a altre costat davant aquests testimoniatges també tenen una clara responsabilitat".
Mira també:
http://www.gara.net

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat