Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[300anys] Deltebre debat el futur de l'independentisme
18 des 2007
Deltebre és una xicoteta població situada al Delta de lâEbre, on els passats dies 1 i 2 de desembre vora un centenar de militants de diferents organitzacions de lâesquerra independentista sâhi donaren cita per debatre sobre el futur de lâindependentisme. LâEscola de Formació de lâEsquerra Independentista, que és la correcta denominació dâaquestes jornades,van ser organitzades per la comissió de formació de la Coordinadora de lâEsquerra Independentista, en el marc de treball de la campanya dels 300 anys dâocupació i resistència.
Les jornades començaren el divendres 30 de novembre a la biblioteca municipal, on es lliuraren les primeres acreditacions, es donà la benvinguda i es va passar un vídeo sobre la campanya dels 300 anys. El gruix del treball, però, es va deixar per al dissabte i el diumenge.
El plantejament general de lâescola es va basar en lâalternança de xerrades amb el debat entre la pròpia militància.
Per aquest motiu, els dies previs es va fer arribar a la militància de les organitzacions que integren la campanya, un dossier amb el contingut i textos dels tallers, xerrades i debats.

Xerrades i tallers:
El dissabte matí sâinicià amb una xerrada titulada â300 anys dâocupació i resistència als Països Catalansâ?, impartida per un historiador especialitzat en revoltes socials. La vesprada del mateix dissabte es realitzaren cinc tallers diferents, amb grups reduïts de persones i que serviren per aprofundir els principals eixos de treball que actualment treballa lâesquerra independentista.
Els tallers foren lâantirepressiu, organitzat per Alerta Solidària; el municipalista conduït per la CUP; el taller de lluites i revoltes populars al llarg dels 300 anys dâocupació, preparat per la comissió de formació de la campanya dels 300 anys; lâantipatriarcal, que va ser coordinat per les comissions de dones de les organitzacions participants; i per últim el taller estudiantil â300 anys dâocupació des de les aules: present, passat i futurâ?, realitzat pel Sindicat dâEstudiants dels Països Catalans.
En tots aquests debats es va començar per fer una breu introducció sobre què ha suposat a nivell històric aquests 300 anys dâocupació per després generar un debat obert sobre la situació present i sobre com encarar els molts reptes que en tots aquests camps té lâesquerra independentista com a moviment polític. Les conclusions de cadascun dels tallers es posaren posteriorment en comú amb la presència de totes les persones que assistiren a lâescola de formació.

Plantejament participatiu:
El matí del diumenge, el debat va girar en torn el concepte de lâautodeterminació.
Aquest debat, com el que va tenir lloc el dissabte matí, va comptar amb la participació de tots els assistents, un plantejament amb el qual es va voler aprofundir de cara a crear un discurs cada vegada més unificat i cohesionat, un dels objectius que la comissió de formació es va marcar des dâun primer moment. Al cap i a la fi, les jornades, com sâexplica des de la Coordinadora, van sorgir arran de dues reflexions: âen primer lloc en la necessitat de les diferents organitzacions que conformem la mateixa campanya de poder debatre i intercanviar amb calma i tranquil·litat punts de vista que, dâaltra manera, només es produeixen de forma accelerada i arran de les iniciatives polítiques o del treball diariâ? i en segon lloc âté a veure amb la inexcusable configuració, juntament amb la unitat dâacció al carrer que a poc a poc ja sâestà produint, dâun discurs polític cohesionat i comú per al conjunt de les organitzacions que composem lâesquerra independentistaâ?.
En aquest sentit, el balanç ha estat molt positiu encara que com es vol remarcar des de la Coordinadora cap dâaquests objectius es poden acomplir en un cap de setmana âsimplement, hem iniciat modestament però amb il·lusió el camí per arribar-hiâ?.
De fet, una de les conclusions més repetides va ser que trobades dâaquests tipus sâhaurien de fer en el futur. Com es va es va cloure, aquesta és la voluntat de les organitzacions que formen part de la campanya i en ella es posaran a treballar des dâara. Primer caldrà treballar i donar major forma a les conclusions sorgides de les jornades, que, com es va anunciar, en breu es faran públiques.


Autodeterminació:
Un dels eixos principals de les jornades va ser el debat sobre el concepte dâautodeterminació, que tingué lloc el diumenge amb la presència dâun centenar de militants. A partir de tres preguntes bàsiques i una exposició inicial (què entenem per autodeterminació? perquè lâautodeterminació és lâinstrument per alliberar els Països Catalans de lâopressió nacional, de classe i gènere? i com fer arribar al conjunt de la classe obrera aquest missatge?) sâinicià un participatiu i profund debat. Els elements més acceptats que sorgiren en el debat foren el de la necessitat de vincular qualsevol procés autodeterminista al de la integritat territorial dels Països Catalans, així com en abordar prèviament un pas sense el qual aquest dos elements (territorialitat i autodeterminació) careixen de sentit: el de la construcció nacional. En aquests punt els assistents debatiren sobre la gran quantitat dâiniciatives a desplegar en el conjunt del país per avançar i aprofundir tant en lâarticulació territorial com en la constitució dâuna consciència nacional. Així, el debat sorgit plantejà que lâautodeterminació no és més que un projecte estratègic per tal de desenvolupar el programa polític de lâesquerra independentista, que no és altre que el de construir uns Països Catalans independents, amb justícia social i sense dominació de gènere.
accent_120_pag3-debats_deltebre.pdf
accent_120_pag3-debats_deltebre.pdf (115,58 KiB)
logocampanya.jpg
.
Mira també:
http://www.300anys.cat/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [300anys] Deltebre debat el futur de l'independentisme
18 des 2007
estic flipant, què cracks... ho heu tocat tot i vinculant-ho.

un detall del llenguatge i sense ànim de pedanteria: no utilitzeu el verb "impartir", sinó "ensenyar", és una herència franquista i conservadora. els i les comunistes no imparteixen, si nó que són ensenyats i ensenyen, tothom és professor i alumne. evidentment aquest sería l'ideal i la participativitat com a element veig que va formar part de les jornades...

salut i que tingueu moltes escoles més!

PS: per cert! està el video dels 300 anys al youtube? no el trobo...
Re: [300anys] Deltebre debat el futur de l'independentisme
18 des 2007
home no se jo si tant craks. el mateix dia centenars d milers de persones estaven al carrer cridant independència i mentrestant d'avantguarda tancada en un alberg...
Re: [300anys] Deltebre debat el futur de l'independentisme
18 des 2007
no ho zabía...

jo es que visc directament al cul del món-...
Re: [300anys] Deltebre debat el futur de l'independentisme
18 des 2007
home .... vols dir ?
jo vaic veure el Pujol i el Maragall de la maneta en una mani amb força gent enganyada i emprenyada ...
Re: [300anys] Deltebre debat el futur de l'independentisme
20 des 2007
La força per a la lluita que pot tindre un Poble (condició col.lectiva subjectiva) té que ser mimada i nodrida. La lluita és i serà la clau de l´èxit d´aquest procés històric i quan el nivell operatiu arriba a quotes més altes, condicionant la capacitat de maniobra de l´estat, la lluita de masses i la lluita institucional donen fruits. Els independentistes hem d´aprendre que només amb una major inter-relació, és dir, una producció conjunta de totes les lluites, en totes les seves formes, podrà aconseguir rentabilitzar les oportunitats i acumular forces de manera real. A l´estat l´estem desligitimant dia a dia, la seva imposició, la seva incompetència al.lucinant, els seus estatuts autonòmics retallats, etc. Si hem sigut capaços de desbordar l´estat amb les accions de masses de la PDD perquè no tornar-los bojos amb accions desobedients, per a qué, no podent acusar-nos de res, els trenquem els nassos en la seva propia legalitat. Una guerra de guerrilles cultural que amb atacs llampec alliberi els Països Catalans de l´ordre constitucional.

etc, etc
Sindicat Terrassa