Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
[Veneçuela] No deje el camino por coger la vereda
17 des 2007
rev-12-2007.jpg
Veneçuela: "no deje el camino por coger la vereda !"

Si hi ha una persona al món amb la capacitat de transformar les derrotes en victòries aquest és el president Hugo Chávez. No m'estic referint a camuflar els resultats, a seleccionar les dades per tal de sortir com a guanyador, com ens ténen acostumats els i les polítiques de casa nostra. Chávez accepta la derrota i precisament per això, des del mateix dia en què aquesta es produeix comença a treballar en la perspectiva de revertir-la, de construir una nova majoria.

Sempre quedaran gravades les paraules que va dirigir Chávez als seus compatriotes el matí del 5 de febrer, quan va acceptar la derrota de la rebel·lió: "lamentablemente, por ahora, los objetivos que nos planteamos no fueron logrados...El país tiene que enrumbarse hacia un destino mejor".Chávez va saber transformar una derrota militar en una victòria política, doncs amb aquella compareixença pública es va guanyar el respecte dels i les veneçolanes, acostumades a governants que no assumien les seves responsabilitats. Més endavant va venir el cop d'estat de 2002, el "paro petrolero" o el mateix referèndum revocatori que va organizar l'oposició. En tots aquests casos la revolució bolivariana en sortí reforçada.

Analitzem doncs la derrota del Referèndum per a la reforma de la constitució. Tal i com va succeir amb el referèndum revocatori de Chavez, és un triomf de la revolució que l'oposició, que fa 5 anys perpetrava un cop d'estat i segrestava al president, es fassi seva la Constitució Bolivariana. És una doble legitimació, en primer lloc per participar al referèndum i en segon lloc per defensar explicitament la Constitució del 2000 (més coneguda com la bicha).

El no va guanyar amb el 50,7 dels vots en un referèndum marcat per la poca participació. De fet, l'oposició tansols va poder reunir poc més de doscents mil vots més que els obtinguts per Manuel Rosales, candidat de l'oposició a les presidencials de 2006. L'oposició no avança però el chavisme no es mobilitza: com pot ser que el flamant Partit socialista Unificat de Veneçuela tingui major nombre d'afiliats (més de cinc mil·lions) que partidaris del Sí al referèndum? Que en prenguin nota.

Com a conclusió, hem d'assumir que més enllà del polèmic article sobre la reelecció del president (polemitzat paradoxalment pels qui defensen la monarquia i la reelecció indefinida del president a Espanya), la reforma introduia mesures efectives contra la corrupció com donar més poder als municipis (poder comunal). Es tracta doncs d'un revés, però com va dir el mateix Chávez: el socialisme és un procés que no es construeix amb decrets. Els referèndums i la participació ciutadana són més enllà d'un principi democràtic, un "input" fonamental per entendre les condicions objectives per tal d'avançar cap al socialisme. Els i les revolucionàries hem d'aprendre dels errors comesos al segle XX i reivindicar la indestriabilitat entre progrés social i participació política. Els nostres companys i companyes veneçolanes són alumnes aventatjades.

Antoni-Ã?talo Moragas,
Article publicat a la revista Revolució
Mira també:
http://www.joventutcomunista.org
http://www.cjc.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Veneçuela] No deje el camino por coger la vereda
17 des 2007
Fora Sauras d'indymedia.

Els comunistes no denem suport a governs tripartits. Els comunistes no tenim militants que són Concellers de l'Interior que repreimeixen els moviments socials amb duresa mentre protegeixen els actes de la ultradreta.

Jo també vull poder-me manifestar en pau sense que els mossos punxin els telefons dels organitzadors de la manifestació, ens encerclin els que hi assistim i ens identifiquin sense delicte ni motiu, que em deixin passejar pels carrers de barcelona com poden fer els ultradretans sempre que s'ho proposin.
Re: [Veneçuela] No deje el camino por coger la vereda
18 des 2007
Cap comunista a Catalunya recolza res del que esmentes. Si vols fer demagògia és cosa teva.

Més Marx (i Dimitrov) i menys cerveses.
(Pots començar per l'últim capitol del Manifest Comunista)
Re: [Veneçuela] No deje el camino por coger la vereda
19 des 2007
Un barretxat de Sauras y no se qué historias, cuando estamos hablando de Venezuela? que empanada mental?
Dejad de pensar sólo en vuestro ridículo ombligo, se está hablando de la Revolución Bolivariana cercada por enemigos muy potentes y vosotros, ale! con las guerritas internas de medio pelo.
En Caracas no saben ni quien es Saura, estan librando una batalla contra la oligarquía más feroz de Latinoamérica!
Sindicat Terrassa