Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Desastre ecològic? La manipulació dels mitjans entorn els alliberaments de visons
01 des 2007
Sempre que es produeix un alliberament de visons hi ha algú que condemna lâació per les seves consequencies en el medi ambient. Segons els mitjans de comunicació, no hi ha cap espècie més perjudicial per lâecosistema que el visó americà; sâobliden intencionadament de que cap espècie ha destruit tant el planeta com la humana.

Evidentment, cap dâaquests grups âecologistesâ? condemnaria un alliberament dâéssers humans que algú hagi engabiat per aprofitar-seân de la seva pell. Si les espècies que produeixen danys a lâecosistema han de ser posades a dins de les gàbies, la nostra ha de ser per força la primera.

En aquests casos els periodistas també sâobliden de que hi ha poblacions lliures de visons americans desde els anys 70, molt abans de que el Front dâAlliberament Animal dugués a terme la seva primera ació (lâany 2001) , a Galicia, Castella, Madrid i el Pais Basc. Aquestes poblacions asilvestrades sorgeixen de fugues accidentals o fortuites (quan els grangers van decidir abandonar les granges al principi de la crisi del sector). Els pelleters i els seus clients son els únics responsables de treure els visons del seu hàbitat natural, privar-los de llibertat i introduir-los als ecosistemas ibèrics, i és a ells a qui els ecologistes ataquem

Es habitual sentir per part dels pelleters i els seus defensors que aquestes accions posen en perill les poblacions de visó europeu. Paradoxalment la causa principal de la desaparició del visó europeu es que aquest ha estat perseguit per la seva pell durant més dâun segle, un fet que els diaris mai comenten. Aquesta persecució ha estat soferta també per qualsevol altres animal susceptible de ser utilitzat per fer un abric.

Per altra banda, els visons són animals solitaris i extremadament territorials, motiu pel qual es dispersen en un raid de centenars de quilòmetres als pocs dies dâhaver estat alliberats. Dâaquesta forma lâimpacte es veu notablement reduït, i en els ecosistemes en els quals lâésser humà ha aniquilat els depredadors naturals (guineus, llops, martes, visons europeusâ¦) provoquen un efecte positiu en la regulació de lâecosistema.

Les granges de visons son en si mateixes un autèntic focus de contaminació. Els visons son alimentatsamb menjar dâun alt contingut en proteïnes, és per aixo que proudeixen excrements petits però amb una sobrecàrrega perillosa de nutrents.Els grangers, tot i que davant els periodistes es mostren molt preocupats pel medi ambient quan sâalliberan els seus visons, mai inverteixen els seus beneficis en depurar les seves aigües residuals. Els purins, al degradar-se als rius, generen un descens dràstic del contingut dâoxígen en aigua que pot arribar a asfixiar els peixos salvatges.

Hi ha grangers que fins i tot mostren la seva preocupacó perque âels visons tenen poques oportunitats de sobreviure en llibertatâ. Aquesta afirmació és totalment falsa, els visons no han estat domesticats mai i encara conserven el seus instint salvatge. En qualsevol cas, no hi ha discusió posible en que a on no tenen cap oportunitat de sobreviure és a les gàbies.

Els diaris contribueixen a desprestigiar el Front dâAlliberament Animal mostrant imatges de muntanyes de visons morts. Aquests visons no moren per no poder sobreviure en llibertat, sinó perque són colpejats fins la mort pels grangers i els seus amics per poder arrancaâls-hi la pell. Els moviments ecologista i animalista sempre han estat units i no podem permetre que els explotadors ens manipulin per enfrentar-nos entre nosaltres. Els pelleters són lâunic enemic dels dos moviments y hem dâatacar-los de forma unida i sense cap contemplació

Text extret del número 10 de la revista "Sombras y Cizallas". Disponible a http://www.accionvegana.org/subprinc/mod_varios/publicaciones/txt/sombra

Col·lectiu Heura
http://heura.wordpress.com
heura ARROBA gmail.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Desastre ecològic? La manipulació dels mitjans entorn els alliberaments de visons
01 des 2007
Una espècie alliberat en el medi que no li correspon, comporta un desequilibri en l'ecosistema que alhora pot comportar a l'extinció de varies espècies autoctònes del territori degut a la competència que genere l'espècie invasora. Abans d'alliberar a la tun tun animals, penseu en les conseqüències medioambientals. Salvar una espècie a costa de la desaparició de 3, nosé si molt bé fa.
Re: Desastre ecològic? La manipulació dels mitjans entorn els alliberaments de visons
01 des 2007
Es molt atractiu, per a alguns-es i relativament facil aquest tipus d'acció..., pero no se si compensa per el tema de la competencia dels visons americans alliberats amb els mustelits autoctons. No recordo si es poden arrivar a creuar amb els europeus (seria una perdua de l'especie autoctona més adaptada al medi local).
Se sap per eixemple que els gossos, gats, tortuges de florida abandonats produeixen força impacte, sobre tot els gossos (a zones lloperes) que ataquen al bestiar i desprès l'atribueixen als llops. Conec a naturalistes que sent amants dels animals, preferirien matar als visons americans avans d'alliberar-los...
Tampoc no se si compensaria el marron no nomès si els enganxen als alliberadors, si nos els que hauran de perdre energies en montar mogudes per fer pasta per advocats, multes etc... be es dificil de valorar, a cops si que conpensa, pero altres vegades creec que clarament no, si no es veu clar la repercusió final. Cal no perdre de vista l'objectiu ( i es sa revisar-los).
Creec amb el no estabulament de cap esser, pero tinc duptes d'aquest tipus d'acció, altra cosa es alliberar animals salvatjes (capturats a la antura) i intentar retornar-los al seu habitat (avans han de pasar un procès d'aprenentatge, destroquelatció...).
Pot ser caldria fer més campanya per ridiculitzar a la gent que porta aquests abrics (i la gent que compra animals exotics, que no tenen informació i per tant consciencia com nosaltres) i atacar la demanda, proposar un credit o lliçò per als llibres de text per escolars, pintar simultaneament amb esprai(pot ser un tipus de pintura que es tregui) als que portin pells al carrer, fer una crema al carrer d'abrics expropiats, pintades i escraxes als inmobles dels propietaris dels pelleters, tambè avans, molaria donarlos informació i en una altra fase o següent any "convidar-lis" a que cambiin de negoci..., promoure amb cartellets simpatics, la prohibició d'entrar a locals amb pells d'animals, proposar declarar non grates les granges peleteres a traves d'ordenances municipals i donar-li ressò mediatic (com estan fent amb el tema contra els transgenics)...
salut
Re: Desastre ecològic
01 des 2007
"La regresión del visón europeo se ha debido a la expansión del visón americano, responsable además de la introducción de la enfermedad aleutiana, a la destrucción de las riberas de los ríos y a la contaminación de sus aguas.
El visón americano, que apareció en el medio natural procedente de escapes de las granjas peleteras, frecuenta los mismos hábitats que el visón europeo con la peculiaridad de que es mucho más grande (un macho pesa alrededor de dos kilos, mientras que el europeo tan solo pesa uno), más prolífico, más agresivo y más competitivo, así que lo desplaza fácilmente. En pocos años, el visón americano puede echar a una población de europeo de su territorio.
Esto se ha visto recientemente en el río Zadorra, en �lava. Allí el visón europeo contaba con una población estable en su tramo central. A principios de los noventa se comienza a detectar algún ejemplar de visón americano escapado de pequeñas granjas peleteras locales. A mediados de la década se constata que hay una población estable de visón americano en ese tramo del río. Para el año 2000 ya prácticamente no quedaba visón europeo en el tramo central del Zadorra.
Pero, además de su presencia, el visón americano ha traído consigo otra amenaza. Se trata de un virus, la enfermedad aleutiana, una infección persistente con un transtorno grave del sistema inmunológico que puede provocar la muerte del visón europeo.
La alteración del hábitat de ribera es otro de los factores negativos que contribuyen a explicar la regresión de la especie. La destrucción progresiva de zonas húmedas, el encauzamiento de ríos, arroyos y canales, la extracción de áridos, y la eliminación de la vegetación arbustiva en las riberas han hecho que estos medios resulten cada vez menos acogedores para la especie. Y a todas estas amenazas hay que sumar la contaminación de las aguas por vertidos de residuos agrícolas, ganaderos, urbanos e industriales."
Sindicat Terrassa