Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Veneçuela: Aprofundint la revolució, reformant la constitució
28 nov 2007
INVITACIÓ A LA XERRADA-DEBAT:

VENEÇUELA
Aprofundint la revolució,
        Reformant la constitució!

Divendres, 30 de novembre a les 19:30 h.

Casinet d’Hostafrancs C/ Rector Triadó 53
<M> Sants-Estació


INTERVINDRAN :

Ramon Franquesa, Professor de Economia de la Universitat de Barcelona.

Miquel Riera, Director de la Revista El Viejo Topo.CLOENDA MUSICAL :

Lismary Monzón, Cantautora popular veneçolana

i Comunicat de l’Assemblea Bolivariana de Catalunya davant de la campanya de desestabilització al voltant de la reforma constitucional a Veneçuela
AMB EL PROCÃS REVOLUCIONARI A VENEÃUELA,
CONTRA LES MENTIDES DELS MITJANS DE COMUNICACIÃ

Comunicat de lâAssemblea Bolivariana de Catalunya davant de la campanya de desestabilització al voltant de la reforma constitucional a Veneçuela


Amb la campanya del referèndum constitucional a Veneçuela sâha intensificat la desinformació i desestabilització contra el govern escollit democràticament de l'actual President Hugo Chávez i contra el procés de canvis socials a favor de les majories empobrides i excloses del país sud-americà.

Els grans grups empresarials que dominen els mitjans de comunicació, i malauradament, també la majoria dels mitjans públics, han pres partit en contra del procés de transformacions, donant una visió completament distorsionada i tergiversada dels canvis que es volen introduir amb la reforma de la constitució.

La primera mentida, que no paren de repetir, és que la reforma constitucional a Veneçuela contempla lâelecció vitalícia i la perpetuïtat del president. Però de fet, lâúnic que preveu la nova constitució és treure la limitació de mandats per poder-se presentar a les eleccions. A lâEstat espanyol tampoc no hi ha limitació de mandats per a presentar-se com a les eleccions generals. I a cap mitjà de comunicació se li acut parlar de âpresidències vitalíciesâ?.

En canvi, a l'Estat Espanyol sí que hi ha un càrrec vitalici, perpetu i hereditari presentat com a càrrec democràtic i institucional que no escull ningú. Aquest càrrec és el Rei d'Espanya.

Una altra de les mentides que no paren de repetir és que la reforma constitucional a Veneçuela posa en perill la democràcia del país sud-americà. Tot al contrari aquesta reforma ha estat feta amb un elevat procés de participació molt allunyat del proces de negociació amb els franquistes durant la Transició de la constitució espanyola.

Al debat hi han participat la majoria del sectors populars de Veneçuela, des d'estudiants, pagesos i pageses, treballadors i treballadores, grups de dones i tot un seguit d'organitzacions populars. Amb la proposta de reforma de la constitució, sâamplien els mecanismes de participació democràtica de la població. El Poder Popular de Veneçuela, el nou òrgan de participació del teixit associatiu, s'eleva a rang constitucional i serà, si s'aprova la reforma de la Constitució, qui controlarà i administrarà els serveis públics.

La tercera idea falsa que sâestà trasmetent és que la reforma suprimeix la propietat privada, quan el que fa realment és reconèixer altres formes de propietat diferent a la propietat privada, com la propietat social o col·lectiva, al costat de la propietat pública o estatal. El que sí que fa la reforma és fixar que lâestat ha de promoure la propietat social i col·lectiva, que administraran els òrgans de Poder Popular, i prohibir el latifundi, els monopolis i tota acció especulativa sobre a la renda de la terra. Mesures que xoquen clarament amb els interessos i privilegis dâuna minoria, i que en cas que es puguin dur a terme dâuna manera efectiva, representaran un pas molt important en lâassoliment de noves fites de justícia social.

Aquestes mesures ens porten a valorar la reforma constitucional proposada com una proposta avançada i molt progressista.

Les organitzacions aplegades a lâAssemblea Bolivariana de Catalunya que donem suport al procés de transformacions a Veneçuela tenim clar que la reforma constitucional vol dir que la ciutadania de Veneçuela haurà de fer pinya amb totes les seves forces per tal que la Revolució pugui continuar avançant.

Fem un crit dâalerta a tot el poble catalá perquè exigeixin informació veraç i rebutgin les campanyes de desinformació.

Encara més quan aquestes mentides i falsificacions sâestan intensificant en el marc de la campanya de la reforma constitucional i tenen per objectiu preparar a lâopinió pública internacional per a lâús de la violència contra el govern democràtic de Veneçuela i contra el procés de transformacions socials.
Mira també:
http://www.nodo50.org/bolivariana

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Veneçuela: Aprofundint la revolució, reformant la constitució
28 nov 2007
1) Si és cert que aqui hi ha reelecció indefinida i no passa res però el que passa es que la cultura política a llatinoamèrica ho ha censurat històricament i de fet hi ha vàries constitucions que ho prohibeixen. Un pas més en el presidencialisme no és mai positiu i menys en societats tan plurals com les llatinoamericanes, tampoc val dir aqui ho tenim com si per això ja fos bo.

2)Això de que el procés hagi estat participatiu es rotundament fals, el procés ha estat menys participatiu que la del 99, els debats s'han realitzat un cop la constitució ja havia estat redactada.

3) El "Poder Popular" es una forma de burocratitzar i controlar els moviments socials encara més convertint-lo en l'únic organ des d'on es poden fer les protestes. Amb l'assimetria que hi ha hagut històricament a Veneçuela entre l'Estat i la població es ridícul pensar que s'avança en una major participació en aquest organisme.

4) No suprimeix la propietat privada el que fa es donar rang constitucional a les empreses mixtes donant més poder a les transnacionals que ara podran controlar el 49 % de les reserves petroleres del país

Aquesta Constitució seguirà en el camí de converir Veneçuela en la Xina de Llatinoamèrica, govern autoritari i polítiques neoliberals, la nova cara que necessita la dominació global per fer-se més efectiva.

insurgentes.org.ve
Re: Veneçuela: Aprofundint la revolució, reformant la constitució
28 nov 2007
O siga que segon vosaltres no esteu d'acord en que es puga reelegir a un cárrec polític...com fem nosaltres a Europa. Ells tenen que ser més purs i democratics que nosaltres.
Després digueu que es una Constitució neoliberal...crec que escriure quan has begut massa no esta bé : una Costitució que diu que els monopolis, els latifundis queden prohibits ¡ES TOT MENYS NEO-LIBERAL!
La setmana laborable de 6 hores diaries ès la hostia de neo-liberal...
I així podriem seguir hores i hores.
La mentida quan ès massa exagerada perd força.
Re: Veneçuela: Aprofundint la revolució, reformant la constitució
28 nov 2007
Definició dels Insurgentes (segons la seba web):
âNo somos chavistas, no somos oposición: somos revolucionarios. Insurgimos a favor de los valores del Humanismo Revolucionario y nuestros derechos como habitantes de América Latina y del caribeâ?.

No sé per qué em sona a Partit Humanista, pero veiem una mica més.

Ala plana web d'Insurgentes, fan una entrevista a un tipus , capo de la ONG Homo et Natura, a la seva plana web (soberania.org) s'hi troven tantes xorrades com dir
Apartat Esquerra: Mundo, Cuba
"En realidad, el único bloqueo es el que mantiene el régimen cubano que no deja producir al pueblo cubano. ", Saben més que tota la ONU junta.
o bé
âPor nuestra parte no tenemos ninguna duda, estamos enfrentados al capital que jamás ha tenido frontera y hoy domina al mundo no sólo a través de las grandes transnacionales como Exxon Mobil, Shell, Chevron, BP, Los Rich y Ruperti, sino a través de algo más peligroso como son los "hombres de Paja" del imperialismo, como justamente calificara el intelectual norteamericano James Petras a los señores Hugo Chavez y Fidel Castro, y que hoy se extienden además a los Evo Morales, Los Lulas y compañías.â?

També es pot observar com es reproduiexen articles del Nuevo Herald, organ de la mafia cubana a Miami

A la plana del Perú hi veiem algunes de les seves propostes:
Carta abierta a Alan García
Marzha Navarro* / Soberania.org - 25/07/06

De una Ciudadana del MERCOSUR, quien lo conoce personalmente.

Excelentísimo Señor Presidente ALAN GARC�A:

En diversos medios de comunicación del mundo veo las mismas frases y adjetivos cuando hablan de su persona: âesperamos haya cambiadoâ?, âque no sea como antesâ? , âque haya aprendido la lecciónâ? y etc...

Yo vengo a decirle al revés: ¡NO CAMBIE!

Pues usted estaba en buen camino desde su juventud, así como su esposa también quien se unió a su persona porque sus ideales eran idénticos, ambos socialistas democráticos natosâ?

O sigui la seva proposta es la de Alan García. Res mes a dir,
Re: Veneçuela: Aprofundint la revolució, reformant la constitució
29 nov 2007
re : insurgentes y sumisos

joder ara dius que si ells han de ser més democràtics que nosaltres ... doncs es clar que si ! no es una revolució ? no hi ha qui t'entengui ...

Lo de les 6 hores en un context de flexibilització del mercat laboral on l'estat ha canviat la frase "garantitzarà" per "promourà polítiques" que fomentin la ocupació laboral no tindrà aplicació s'incrementaran els contractes eventuals com de fet ja està passant ara. A França es el què va passar amb la reducció, a més s'ha de recordar que la meitat de treballadors ho son del sector informal ...

Els latifundis estan considerats contraris a l'interés nacional desde l'època de Juan Vicente Gómez, en quan als monopolis, és clar, qui els vol si ara les empreses mixtes tindràn via lliure per controlar el 49 % de les reserves petroleres del país ?

sobre lo de beure, en fi, s'et nota massa la ràbia fes el favor de discutir i no insultar

re : SEGLE XXI

Em sona, em sona quina mena d'argument es aquest ? mare meva ...

Mirat el documental "Nuestro Petroleo y otros cuentos" a veure si així segueixes defensant socialismes "a la xina".

En quan a Insurgentes es una coordinadora plural hauries de criticar en tot cas el conjunt i tampoc la opinió de una de les membres es pot generalitzar al col·lectiu ... això es fer demagògia.

Recomano llegir-se la crítica a la reforma constitucional de "Insurgentes" està molt elaborada i es bastant plural ...

La demagògia la deixo pels demés.

insurgentes.org.ve
Re: Veneçuela: Aprofundint la revolució, reformant la constitució
29 nov 2007
Amiguets del Herald de Miami
Ni amb uns ni amb altres
Aixó si que sona molt...QUINA DEMAGOGIA LA VOSTRA I QUIN ODI MÉS CEC!
No se perqué parles de"A LA XINA" o es que VOLEU UNA DEMOCRACIA A LO "IANQUI".
Pobrets,no teniu res que fer.
Re: Veneçuela: Aprofundint la revolució, reformant la constitució
29 nov 2007
La democracia goza de buena salud en Venezuela


Mark Weisbrot
Sin Permiso


El próximo 2 de diciembre los venezolanos emitirán sufragio sobre un conjunto de enmiendas a su constitución. En términos generales, las propuestas han sido presentadas por los medios de comunicación como un nuevo paso en el camino hacia la dictadura.

Es ello así porque los grandes medios de comunicación suelen prescindir de cualquier idea de equilibrio y objetividad cuando informan sobre Venezuela. Curiosamente, eso vale a menudo también para los periódicos de centroizquierda no significados por su servil seguidismo de la administración Bush a la hora de informar sobre otros Estados petroleros, cuyo régimen político se pretende alterar, como Irán, o cuya alteración está ya en curso, como Irak.

El mayor escándalo parece esta vez provocado por la enmienda que aboliría las limitaciones ahora existentes al número de mandatos presidenciales.

Tal vez sea porque yo soy de Chicago y desde que nací hasta que me licencié en la Universidad no conocí sino a un alcalde, pero soy incapaz de ver eso como un signo de dictadura. Por no hablar de que si Hilary Clinton resulta elegida el próximo año, habremos tenido Bushes y Clintons en la jefatura del estado durante 24 años consecutivos, que tal vez se prolonguen hasta los 28.

El presidente brasileño Lula defendió la semana pasada a Venezuela, preguntando âpor qué no se queja la gente de que Margaret Thatcher estuviera tanto tiempo en el poderâ?. Y añadió: âSe puede inventar lo que se quiera para criticar a Chávez, pero no por falta de democraciaâ?. Lula ha defendido repetidamente el carácter democrático del gobierno venezolano, pero sus declaraciones jamás han sido recogidas por los medios de comunicación de habla inglesa.

A Chávez se le critica también por proponer librarse de la independencia del Banco Central, blindada por la Constitución de 1999. Se presenta eso como otra muestra de su âaferrarse al poderâ?. Sin embargo, hay razones económicas muy válidas para esa enmienda.

Los Bancos Centrales que no son responsables ante sus gobiernos electos no son en modo alguno âindependientesâ?, sino que tienden a representar los intereses del sector financiero. A la hora de dirimir entre empleo y crecimiento, de un lado, e inflación, de otro, el sector financiero siempre optará por una inflación más baja, aun si eso significa estancamiento y desempleo.

La creciente independencia de los Bancos Centrales, y la manifiestamente estricta política monetaria resultante, es muy probablemente una de las razones capitales del fracaso del crecimiento económico a largo plazo que ha experimentado la América latina en el último cuarto de siglo, un fracaso sin precedentes históricos.

También hay una enmienda, conforme a la cual se proporcionarían pensiones de Seguridad Social a los trabajadores del sector informal, lo que constituiría una importante medida antipobreza, dado que ese sector abarca a cerca del 41% de la fuerza de trabajo.

Otra enmienda reduciría la semana laboral a 36 horas. De eso informan los medios como una jornada laboral de 6 horas, pero más razonable sería interpretarla en el sentido de jornadas laborales de 8 horas, más una jornada laboral de 4 horas los viernes.

También hay enmiendas que eliminarían la discriminación fundada en la orientación sexual o en la salud física; que procurarían la paridad de género en los partidos políticos; que garantizarían la educación universitaria pública; que harían más difícil que los propietarios de casas perdieran sus hogares por una bancarrota. No se ve por qué tendrían que ser ésas medidas punitivas o represivas.

Otra enmienda aboliría las medidas introducidas en la Constitución de 1999 para proteger la propiedad intelectual. Es no significaría abolir las patentes o copyrights, pero permitiría una mayor flexibilidad en la acción del gobierno, a al hora de corregir las enormes ineficiencias económicas causadas por la existencia de monopolios privados protegidos por los Estados, por ejemplo, en el ámbito de los fármacos patentados. Es difícil argüir contra eso esgrimiendo razones económicas.

Hay otras enmiendas más discutibles, el grueso de las cuales no fue sugerido por Chávez, sino introducidas por la Asamblea Nacional (Chávez no puede vetar las enmiendas agregadas por la Asamblea Nacional; esas enmiendas han de ser sometidas al sufragio de los votantes).

Por ejemplo, una enmienda permitiría al gobierno suspender el âderecho a la informaciónâ? (pero no el debido proceso, como informan los medios de comunicación internacionales) durante una situación de emergencia nacional. Otra permitiría al Presidente y a la Asamblea Nacional crear provincias y distritos nuevos.

Algunas de esas medidas han despertado oposición incluso entre los partidarios de Chávez. Si se aprueban, será verosímilmente porque la mayoría de los electores confía en que Chávez y el gobierno no abusarán de sus poderes.

Y no deja de tener su base esa confianza: a comienzos del presente año, la Asamblea Nacional concedió por 18 meses a Chávez poder para pasar determinada legislación por vía de decreto ejecutivo. Tertulianos y columnistas pusieron el grito en el cielo contra el âgobierno a golpe de decretoâ? de Chávez; pero lo cierto es que ese poder apenas se ha usado, salvo en el caso de las negociaciones con empresas transnacionales extranjeras.

En cualquier caso, los votantes decidirán, y lo harán en un contexto de una oposición mediática harto más robusta que la existente en EEUU y en abierta campaña proselitista contra el gobierno. Los venezolanos, a diferencia de los norteamericanos (o aun de los británicos) en estos últimos años, no han visto menguadas sus libertades civiles, y el ciudadano de a pie sigue teniendo más peso ante su gobierno y participando más de su riqueza petrolífera que nunca antes en la historia de Venezuela. Es dudoso que el referéndum vaya a invertir el sentido de esos cambios, sea cual fuere el resultado.

Mark Weisbrot es co-director del prestigioso Centro de Investigación Económica y de Políticas, en Washington, D.C., en cuyo Consejo Asesor figuran destacados economistas, como el Premio Nóbel Joseph Stiglitz
Sindicat Terrassa