Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats : sense clasificar
Pero mientras tanto... noticia, articulo o lo que sea de cara al debate abierto y constructivo.
28 nov 2007
La lectura de premsa i de publicacions de caràcter llibertari ens posa al corrent de quins són els temes d’actualitat en el Moviment. Un dels habituals és la crítica al nacionalisme.
El rebuig a l’Estat per considerar-lo un dels pilars garants de l’explotació de les persones per part d’altres persones ja era present en temps de les primeres anarquistes. Es tracta d’una crítica tan clara
i tan bàsica que ha sofert pocs o cap canvi de llavors ençà. Es negava el paper de l’Estat, però al mateix temps es reconeixia el dret vital dels pobles i de les persones a exercir la seva cultura —evidentment amb el menyspreu dels aspectes més carques i opressius.
L’exaltació de la nació i de la pàtria resulta un fet molt perillós en tractar-se d’un acte principalment emotiu i poc racional. Aquesta exaltació ha estat utilitzada en el passat i ho és en el present per a tiranitzar o domesticar el poble amb arguments que se situen més enllà dels interessos de classe.
El segle XX ha significat un cop de gràcia per a gran part de la diversitat cultural en tot el món, essent una realitat extrema a Occident. La despoblació del món rural i l’amuntegament a ciutats, l’aparició d’una poderosa indústria (a)cultural i les massives migracions —no només entre continents— han treballat en aqueixa línia.
Arribats en aquest punt cal preguntar-se quines són les aportacions de l’anarquisme per aturar l’extermini de la diversitat cultural. Un extermini que, lluny del que algunes volen pretendre, no és una lliure elecció perquè es produeix en les pitjors condicions: repressió, analfabetisme en la llengua pròpia, poderosa indústria (a)cultural i compra d’ànimes per la societat de consum.
En parlar d’aportacions es fa referència a qüestions pràctiques. La idea llibertària troba la seva coherència a fer teoria i pràctica en una sola peça. És allò de fer coincidir mitjans i fins. La teoria sense una aplicació en la pràctica perd tota capacitat alliberadora i resta com una aportació més
al camp de la filosofia.
La resposta a la pregunta plantejada no és molt positiva. Parlant en termes generals s’ha de reconèixer que la recerca de pràctiques s’ha convertit en un problema per a un moviment que pateix un cert raquitisme organitzatiu i en el qual la mediocritat de la societat actual s’ha introduït sense gaires problemes. Per comprovar tot això només s’ha de veure la contínua aparició i desaparició d’assemblees, col·lectius i persones, l’escàs nombre d’afiliades als sindicats, el baix nombre de publicacions a pesar de disposar de major accés a mitjans tècnics, el pobre nivell discursiu d’allò que s’escriu o la reiteració de temes autoreferencials, entre altres.
Centrant-nos en el nostre àmbit lingüístic, és cert que s’editen alguns periòdics i butlletins en la llengua minoritzada i que una organització com la CNT ja treu la seva propaganda en català. Però tot i aquestes sensibilitats, se li continua donant molt poca importància a les diferents cultures oprimides i, el que és més difícil d’entendre, amb la seva vocació ibèrica, el Moviment Llibertari viu a prop de les formes culturals que tant ha promogut l’Estat espanyol. L’acceptació de la idea d’Espanya en texts i escrits és un exemple habitual. Simptomàtic és l’ús corrent del mot nacional per referir-se a l’àmbit espanyol (molt més enllà de les sigles CNT, que són quelcom històric). Com es pot acceptar allò que es nega d’una manera tan simple?
En la segona meitat del segle XX apareixen per tot el món moviments d’alliberament nacional. Als països del Sud estan lligats a lluites anticolonials o contra l’imperialisme occidental i a Europa reivindiquen el que s’ha qualificat com nacions sense estat (propi). Aquests nacionalismes minoritaris que comparteixen la seva realitat amb un nacionalisme fort suportat per l’Estat han estat diana de la crítica llibertària. Crítica que ha estat molt més forta i habitual en el seu cas que la feta al nacionalisme central. Les raons d’aquesta diferència són diverses, però entre elles cal apuntar l’acomodació a una realitat saturada pel nacionalisme espanyol durant tants d’anys que per
a molts ha arribat a convertir-se en una normalitat. En la nostra realitat propera aquesta situació és fa realment estranya si tenim en compte que els darrers governs de l’Estat practicaven l’exaltació de la nació (Espanya) sense cap tipus de disfresses.
De qualsevol manera, criticar aquells que ens volen alliberar amb un nou Estat sempre és lícit. Ara bé, s’agrairia que se superessin els termes en què s’ha fet aquesta crítica fins ara, doncs resulta tediosament reiterativa. A vegades, fins i tot sembla que és aprofitada per a no haver de tractar temes que teòricament estan molt clars —n’és un exemple el llibre Nacionalisme i Cultura, de Rudolf Rocker— però que en la pràctica són obviats com la minorització i discriminació lingüística o la uniformització cultural, promoguda per l’Estat al seu temps i ara accelerada per la mundialització. No només s’ha de dir que aquests temes són ignorats sinó que per a moltes companyes es transformen en temes tabú que fan una olor a nacionalisme que tomba. Aquest és un gran error, doncs si és cert que els nacionalismes minoritaris han estat els màxims abanderats de les reivindicacions de caire cultural, també és cert que el Moviment Llibertari ha passat del tema olímpicament. Es pot dir que sense adonar-se’n ha delegat les seves obligacions en ells, cosa totalment irresponsable. El caràcter antipatriarcal i autogestionari del Moviment és un element necessari per crear una veritable cultura popular. Imprescindible a l’hora de tractar els aspectes culturals més conservadors, irracionals i rancis que no causen cap problema a gent d’altres ideologies.
La separació del Moviment de les reivindicacions culturals, que l’apropa a les formes de l’Estat, ha causat una reacció de rebuig allà on el genocidi cultural és més patent, principalment entre les darreres generacions. Això unit als 30 anys de participació de partits nacionalistes en un joc polític que s’ha demostrat incapaç de resoldre cap aspiració social ha dut a la situació paradoxal de l’existència de grups de joves que neguen la política de partits però que també recelen del Moviment
Llibertari, en part pel seu tarannà espanyol.
La lectura del present article pot provocar diferents reaccions, algunes de les quals coincidiran amb les que l’experiència ja ens ha fet viure.
Alguna dirà que aquestes no són coses que hagin de preocupar el Moviment. No pot ser així de cap manera. La lluita anarquista troba consistència en la integració de totes les lluites d’alliberament en una, doncs no es pot ser lliures mentre no ho siguem en totes les cares de la nostra vida.
Altra ens parlarà de multiculturalitat, interculturalitat o mestissatge. Òbviament la convivència entre cultures no es pot donar quan una d’elles es troba minoritzada i perdent usos constantment. Així el mestissatge es pot convertir en el romàntic parany del món globalitzat que ens duu a no saber res de nosaltres i poca cosa més de les altres.
Tampoc no s’entenen com a solucions propostes que han quedat en pures teories, com és el cas de l’anarcoindependentisme.
La nostra línia a seguir passa per l’assumpció d’un antinacionalisme coherent capaç de deixar a banda la proposta cultural de l’Estat espanyol i capaç, al mateix temps, de dur a la pràctica les teories referents a les llengües i cultures oprimides. A més de negar la idea imperialista d’Espanya i les fronteres mentals que ens ha posat amb les seves autonomies s’haurien de començar a revalorar les llengües pròpies. L’alfabetització ha de ser un objectiu. És infame la quantitat de gent a dins del Moviment incapaç d’expressar-se de forma escrita en la seva llengua. També se li ha de donar més importància a l’edició de llibres i publicacions periòdiques en altres llengües que no la tradicionalment promoguda per l’Estat.
Però allà on més difícil és la feina és en les altres cares de la cultura que van més enllà de les llengües i que una poderosa indústria (a)cultural està fent desaparèixer. Hauríem de conèixer com feien les coses les nostres majors per a almenys tenir la possibilitat de rebutjar-les conscientment, si és el cas, i no per imposicions de Hollywood, de l’esport rei o de Telepizza. En especial són interessants els aspectes més relacionats amb la cultura camperola, doncs ja n’hi ha qui apunta a aquesta com a referent davant de la crisi ecològica i energètica que ens cau al damunt.
Mentre anem fent, a mi en això de l’anarquisme espanyol que no em fiquen."
I.A.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Pero mientras tanto... noticia, articulo o lo que sea de cara al debate abierto y constructivo.
28 nov 2007
jo NO... PER-HO...vaig a deixaro per si algú vol dir cualsevol cosa.
Salut.
Re: Pero mientras tanto... noticia, articulo o lo que sea de cara al debate abierto y constructivo.
28 nov 2007
Abans de res, pens que la persona que ha penjat aquest article l'hauria d'haver contextualitzat una mica. Aquest aparegué fa prop d'un any en una publicació mallorquina, un territori (Mallorca) on aquest debat es produeix d'una manera seriosa i responsable.

La meva opinió (la d'un militant més de l'EI), coincideix més o menys amb la d'en Iñaki. Pens que encara ara l'anarquisme als PPCC es troba en un trist No Sap/No Contesta pel que fa a la qüestió nacional. Però bé, cal reconèixer que darrerament estan fent esforços per trobar postures coherents al respecte.
Per mi, cal plantejar-se les següents preguntes:

- Existeixen les nacions? Jo pens que sí
- Som als PPCC? pens que sí
- Reconèixer afirmativament les dues anteriors en converteix en nacionalistes? pens que no
- Per tant, només per començar, utilitzau el terme Països Catalans.

Aquesta és només una primera passa. A poc a poc es va fent camí...

I l'Ei, estam fent camí en l'aspecte teòric?? A mi ja m'agradaria que al meu moviment (l'EI) ja hi hagués gent que expressa opinions com l'expressada per n'Iñaki en la següent frase:

"La idea llibertària troba la seva coherència a fer teoria i pràctica en una sola peça. És allò de fer coincidir mitjans i fins. La teoria sense una aplicació en la pràctica perd tota capacitat alliberadora i resta com una aportació més
al camp de la filosofia."

Una idea interessant, sobretot per a nosaltres, militants de l'EI.

SALUT I LLUITA (i un poquet d'anàlisi)!
Re: Pero mientras tanto... noticia, articulo o lo que sea de cara al debate abierto y constructivo.
28 nov 2007
Jo sóc independentista amb base marxista. Però ho sóc perquè crec que és el millor format ideològic per a lluitar contra el capitalisme i l'opressió dels individus que formem part d'un col·lectiu que podem denominar, a grans trets, catalans. Però el format és el de menys, crec pq busquem coses molt similars. I si el moviment llibertari tingués aquesta forma de veure un dels conflictes latents dins el model socioeconòmic, no seria gens difícil unier-nos per a buscar quelcom nou.
És el primer cop que veig un article d'aquestes característiques, que no vol dir haver parlat amb llibertaris o anarquistes que tenidissin a dir quelcom similar.
Estic molt content que comencin a sortir veus discrepants sobre el tema, pq els meus prejudicis d'incloure llibertari i espanyol en un tot, comencen a canviar.
És un altre avenç, i últimament en portem alguns, per començar a fer avenços significatius en la unió de les diferents ideologies antisistema que existeixen en el marc territorial del Principat.
Per algun lloc hem de començar i així, uns aprenem dels altres i ens comencem a veure com a companys de lluita i no com a enemics irreconciliables, cosa que interessa molt a determinats sectors.
Un molt bon escrit.
PD: Nosaltres no sabem, encara, quin model d'estat(o com li volguem dir) hem de defensar, ja que no pretenem, en cap cas, copiar el model d'estat hegemònic. Només volem tenir la capacitat de decidir per nosaltres mateixos, ja que mentre això ho ha fet i ho segueix fent l'estat espanyol i els seus vassalls econòmics catalans, les decisions mai s'han pres en benefici del poble.
Per tant, tenim molt a fer, molt a dir i molt a crear. I si les posicions llibertàries comencen a entendre quelcom del que diem, que resulta que no és tant diferent, doncs entre tots ho podem intentar, perquè al cap i a la fi, tots lluitem contra el capitalisme, les relacions de dominació que comporten i per a la creació d'un model de vida que tingui com a eix central la persona, i no el model econòmic.

Una abraçada revolucionària
Re: Pero mientras tanto... noticia, articulo o lo que sea de cara al debate abierto y constructivo.
28 nov 2007
Be, jo crec k no. Per-ho per RESPECTE, (per respcte) perque daltra banda seria tocar masa els collons, no vaig a dir re. Si pot ser k l,article estigues descontextualizat, pot ser moltes mes cosas per-ho crec k l,autor s equivoca en moltes cosas. No vaig a dir quins, no sería un debate constructiu, ni serios mes be destructiu.
Hau!!
Re: Pero mientras tanto... noticia, articulo o lo que sea de cara al debate abierto y constructivo.
29 nov 2007
Potser el problema que tenim és aquest. Que costa fer debats constructius dins el ghetto. Perquè ens basem, massa sovint, en la negativitat com a màxima, perquè tenim poca base ideològica creativa (ens podem saber de pe a pa Bakunin i Marx, però no sortim d'aquí,fent el mateix que la ideologia dominant, essen dogmàtics perquè si, no per haver raonat). Si no pots dir res perquè tot el que diguessis seria destructiu, potser, i només potser, vol dir que no tens gaire a construir i molt a destruir. Jo prefereixo lluitar contra quelcom, però per a intentar construïr quelcom.
I això del context...és molt fàcil parlar quan les coses no et toquen directament. Llavors es pot ser molt radical, però quan et toca de més aprop, quan és a nivell individual, dels teus sentiments, dels teus amics, llavors és més complicat eh? Doncs aquí està el sentit revolucionari crític. Abans de criticar als altres, fer autocrítica, entendre les contrarietats personals i d'allò que defenses.
Un ejemplo muy claro es que yo puedo hablar y escribir perfectamente la lengua del conjunto de individuos que oprimen a la colectividad más próxima a la que yo me siento perteneciente, mientras tú, intentas defenderlos porqué,seguramente (hipotesis), que sientes partícipe de ellos y, a la vez, no te dignas ni a escribir bien nuestro instrumento de comunicación. Y de la misma manera (hipotesis), supongo que no te has parado a analizar el porqué de nuestra lucha, a la vez que sí debes defender a los vascos, los palestinos o los chechenos. ¿Entonces, cuál es tu base de categorización para hablar? Supongo que la distancia y la afectación individual que sientes

Ja és hora de validar teoria i pràctica, companys i companyes.
Sindicato Sindicat