Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
L´ensenyament a Catalunya és el pitjor de tota la UE
21 nov 2007
si ho diu la "veu del p$c-p$soe" serà veritat.
21/11/2007 16:29 h INFORME DE LA FUNDACIÓ JAUME BOFILL
Catalunya, a la cua d'Espanya i de la UE en la qualitat del sistema educatiu

1. • Registra els índexs més baixos de graduació i els més alts d'abandonament escolar prematur

EFE
BARCELONA

Catalunya es troba a la cua de totes les comunitats autònomes i dels països europeus en qualitat del seu sistema educatiu, ja que registra els índexs més baixos de taxa de graduació i els més alts d'abandonament escolar prematur, que a més han empitjorat de manera considerable en els últims 5 anys.

Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l'informe sobre l'estat de l'educació a Catalunya 2006-2007 elaborat per la Fundació Jaume Bofill, que alerta sobre una realitat que els autors qualifiquen d'"alarmant" i de la qual responsabilitzen no només l'escàs finançament de l'administració, sinó també empresaris, sindicats, docents i famílies.

Un dels índexs educatius més preocupants és el que fa referència a l'abandonament prematur dels estudis de la població d'entre 18 i 24 anys, que és del 34,1% (un de cada tres estudiants), cosa que suposa el triple de l'objectiu europeu per a l'any 2010, fixat en el 10%, i està cinc punts per sobre de la taxa de l'any 2000.

L'abandonament prematur és molt superior a la mitjana d'Espanya (30,8%), i duplica els nivells del País Basc (13,9%) i Navarra (17,2%). Balears, Andalusia, Extremadura, Múrcia i Castella-la Manxa presenten una situació pitjor i, en el marc europeu, només obtenen pitjors resultats Malta i Portugal.

Evolució negativa

Catalunya se situa també lluny de la mitjana en el nivell de formació de la població jove, ja que només un 60,3% dels joves de 20 a 24 anys ha superat l'educació secundària postobligatòria, davant el 61,3% d'Espanya, i està a 15 punts de distància de la UE, quan l'objectiu per al 2010 és el 85%. Els responsables de l'informe han alertat també sobre el fet que aquest indicador hagi evolucionat de manera negativa en els últims cinc anys, ja que el 2000 els joves que superaven la secundària postobligatòria era del 68,1%, vuit punts més.

També ha creat alarma la taxa de graduats, en què Catalunya es troba la segona per la cua d'Espanya --només per davant de Canàries-- amb un 69,6%, sis punts per sota de la mitjana espanyola (75,3%), i lluny de les taxes més altes del País Basc i Navarra, totes dues amb el 84,4%.

L'informe posa al descobert una aparent contradicció com és que Catalunya compti amb les taxes més altes de promoció d'alumnes a Primària mentre que registra la segona taxa més alta de repetició en quart curs d'ESO. Un dels coordinadors de l'estudi, Ferran Ferrer, ha afirmat que aquest fet només s'entén perquè a Primària es tendeix a "amagar" la realitat del fracàs escolar que aflora després a Secundària.

Ocupacions sense qualificació

Els experts asseguren que l'arribada de molts joves immigrants amb un nivell d'estudis baix i que no segueixen estudis ha generat un impacte negatiu, encara que també adverteixen que un factor és l'oferta de llocs de treball per als quals no es necessita qualificació. L'informe responsabilitza d'aquesta situació un sistema educatiu que no és capaç de retenir l'alumnat més desorientat i en el qual l'Administració inverteix poc, ja que el 2005 la inversió per estudiant era de 3.500 euros davant els 5.000 del País Basc.

A tall de conclusió, l'informe assegura que el dret a una educació de qualitat per a tots encara s'ha d'aconseguir en un sistema a més afectat per una forta dualització entre els sectors públic i privat subvencionat.
Mira també:
http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=460582&idseccio_PK=1021

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L´ensenyament a Catalunya és el pitjor de tota la UE
21 nov 2007
Si l'informe ja el publica "el periodico", potser ja no cal que el publiqueu aquí.

Suposo que l'informe no serà la justificació ideològica de les reformes que vol emprendre Ensenyament, i que suposaran un increment de la jerarquització dels centres (es pretén, per exemple, que les direccions (els "antidisturbis" del Departament) puguin escollir el 40 % del personal.

Continuant per aquest camí, encara s'incrementarà més el currículum ocult que prepara les ments dels joves perquè s'adaptin a les necessitats del mercat, o la discriminació social (per exemple, separant els alumnes en nivells perquè els carques puguin ensenyar plàcidament en les "classes bones")...

Suposo que l'informe no diu res de la manera com afecta la jerarquització en la merda d'ensenyament que tenim.
Re: L´ensenyament a Catalunya és el pitjor de tota la UE
22 nov 2007
L'infornme dona unes dades aclaparadores i reals, fer-ho públic no vol dir estar d'acord en tot el que tu dius, de fet, ja sabem que el govern intentarà portar l'aigua al seu molí i justificar les seves polítiques, moltes les esmentes tu. Però en aquest problema passa com en tots, nosaltres, i en aquest nosaltres englobo a tots aquells que ens considerem dissidents d'alguna forma, també hem de saber les dades i hem de ser nosaltres els que pressionem cap a la banda que vulguem independentment del que faci o deixi de fer el govern. Construir un discurs crític amb el sistema educatiu passa per saber les seves deficiències.

En definitiva, perque no publicar a indymedia aquest informe o aquesta notícia? Realment, aquí pot arribar potser a gent més propera que els governants i els massmedia. Ens l'hauria de suar si ho publica el psoeriodico a la vanguardia española, és un problema que ens afecta i no veig inconvenient en que estigui a indymedia.
Re: L´ensenyament a Catalunya és el pitjor de tota la UE
22 nov 2007
Crec que tens rao, es correcte fer public l'estudi tambe aqui.

Simplement, el que em passa es que estic força cremat amb l'autoritarisme que visc dia a dia a l'ensenyament. Pero aixo, evidentment, no justifica que rebutgi aquest informa sense llegirme'l abans i sense argumentar la meva posicio. He pecat del vici d'aquell afiliat a un casino provincia que va espetar a Machado: "Zola es un escritor tan malo que ni siquiera lo he leido".

Dit aixo, tambe es cert que avui m'he esmorzat fent zapping -com acostumo a fer cada mati mentre em llevo- a moltes emissores. I el que he sentit sobre la diagnosi de l'esmentat informe em sembla repetir el que es diu constantment. Ja dic, pero aixo tambe es la meva opinio. Crec que qualsevol diagnosi sobre els mals de l'Ensenyament la podrien trobar, per exemple, adreçant-se a sindicats de l'ensenyament una miqueta decents, com la Ustec o la CGT... Pero suposo que el que diuen aquests sindicats no deu interessar tant als mitjans.

Espero que els qui han fet l'informe hagi estat gent que es dedica a l'ensenyament, i si es possible, gent dels curreles de l'ensenyament, no de les direccions i de tots els vividors que viuen de fer discursos sobre l'ensenyament...

Jo, com a treballador interi, pateixo força alienacio: veig com la meva capacitat de controlar les meves condicions de treball s'estan reduint any rere any, i a mes haig de suportar la doble moral de les direccions: diuen fer les coses per criteris pedagogics, pero les seves actuacions contradiuen totalment els seus discursos, i l'unic que fan es justificar situacions de privilegis.

Disculpes!!
Re: L´ensenyament a Catalunya és el pitjor de tota la UE
22 nov 2007
Disculpeu que doni la brasa, soc jo un altre cop. Soc en una Biblioteca de la Diputacio i, despres del que he escrit mes a dalt, he decidit anar a la seccio dels diaris per veure que diuen d'aquest informe.

Agafo el que que em sembla mes plural, "El punt", i, despres d'explicar les generalitats de l'informe, que, de fet, no diu quelcom de nou, heus aqui el que em trobo:

"Aquestes dades exigeixen la urgencia i l'oportunitat d'una llei com la que estem preparant", va comentar el maxim responsable d'Educacio.

Tambe diu:

La Fundacio Jaume Bofill no va voler valorar la llei, "fins que l'aprovi el Parlament", pero el seu director, Jordi Sanchez, va insinuar que "algunes coses van en la linia del que caldria fer".

Doncs, ja esta, res no es gratuit ni desinteressat: ni els titulars dels diaris, ni els estudis sociologics (no existeix aixo del coneixement pel coneixement)...

La nova llei que volen fer, ja us ho dic jo, fa que els docents depenguin molt mes de les direccions, i les direccions depenen del Departament...

Tambe fa, per exemple, que els directors dels departaments dels instituts siguin no persones elegides sino els catedratics...

Incrementar la jerarquitzacio i limitar la llibertat i la seguretat dels professors en situacio de mes precarietat no em sembla que sigui gaire bo per a l'ensenyament. Potser si per a un cos policial, pero no per a l'ensenyament.
Re: L´ensenyament a Catalunya és el pitjor de tota la UE
22 nov 2007
No us feu mala sang. La prova clara i contundent que al govern no li interessa l'educació pública és que Montilla i la majoria dels responsables polítics d'"esquerres" que ens governen duun els seus fills a les escoles privades o concertades.

De la mateixa manera, la prova que la sanitat pública tampoc no rutlla gaire és que els qui ens governen també tenen tots assegurances privades.

Menys hipocresies, i que comencin a practicar amb l'exemple si volen que ens creguem les seves paraules i bones intencions
Re: L´ensenyament a Catalunya és el pitjor de tota la UE
23 nov 2007
Otro mito nacionalista que cae: 'descentralización siempre implica optimización'

José Montilla, presidente de la Generalidad de Cataluña, interpelaba a un ciudadano este martes en TVE: "¿Usted está de acuerdo en que desde aquí, desde el gobierno de Cataluña, se puedan decidir la mayoría de las cosas que afectan a su vida cotidiana, a la educación, a la sanidad, a las infraestructuras? Usted cree que las cosas se pueden hacer mejor ¿desde aquí o desde Madrid?"

La respuesta aparece hoy en todos los diarios, que se hacen eco del informe 'El estado de la educación en Cataluña' presentado ayer por la Fundación Jaume Bofill y que resumimos a continuación:

El gasto público en educación no universitaria en Cataluña en 2004 fue del 2,14% del PIB, la media española fue del 3,28%. La media de la UE fue del 3,98%, Portugal el 4,47%, Turquía el 2,53% y, por ejemlo, Rumanía el 2,59%. Si nos comparamos con otras Comunidades Autónomas, en 2005, Cataluña se situaba en el 2,22% del PIB en cuanto a gasto público en educación no universitaria, la media española en el 3,01%, y sólo Madrid, con el 1,78%, está por debajo de nuestra Comunidad.

Cataluña presenta también la 'tasa de graduación' más baja de España en ESO en los colegios públicos (2003-2004), el 61,1%, frente al 68,4% de Madrid, el 78,5% del País Vasco, o el 70,9% de Extremadura.

En cuanto al 'abandono educativo prematuro', en porcentaje de población de 18 a 24 años que abandona el sistema educativo sin estudios secundarios postobligatorios finalizados (2005), Cataluña sólo es superada en toda Europa por Malta y Portugal. Y si hablamos del porcentaje de población que ha superado la educación secundaria postobligatoria, a pesar de estar en la media española, Cataluña sólo supera a Islandia, Portugal y Malta en el conjunto de países europeos en 2005.

La tasa neta de escolarización a los 17 años en Cataluña es la tercera más baja de las Comunidades Autónomas en 2006, aventajando únicamente a Baleares y Valencia. Y respecto al resto de países europeos (2004), sólo superamos a Grecia y Malta.

Tras estos datos poco nos queda que añadir. Tan sólo felicitar al nacionalismo que durante casi tres décadas lleva gobernando nuestra Comunidad. Enhorabuena, por fin lo habéis conseguido, ya estamos a la cola de España y de la Unión Europea en la calidad del sistema educativo...

Por otra parte, al igual que ante el mal funcionamiento de las cercanías de RENFE en Cataluña los nacionalistas han reclamado su transferencia a la Generalidad para mejorar su gestión, ¿reclamarán ahora la transferencia de la Educación al Estado con el mismo argumento?
Sindicato Sindicat