Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: un altre món és aquí
Crítica a las manis del Ghetto
21 nov 2007
Toque de atención a cómo hacemos las cosas. Podemos estar o no de acuerdo con algo o con todo, pero las cosas hay que hablarlas
La última manifestación en Barcelona, el 17 de noviembre, pone de manifiesto que tendrán que cambiar algunas cosas en el desarrollo de las manifestaciones en esta ciudad al menos. Esto es una situación que se repite desgraciadamente en las manifestaciones de los últimos tiempos en Barcelona, ya sea en las manis del "mai ens tallaran les ales" o en las de algunos desalojos, o la de algunas manis pro-presxs.

Las manifestaciones del ghetto, se plantean muchas veces como expresión estética, más que como política. Sí, es cierto que son movilizaciones muy politizadas, pero muchas veces parece que importa más la "pose", que las ideas-fuerza que pueda haber detrás. A veces no se sabe qué mensaje tratamos de transmitir, no se sabe qué diantres queremos. Desde fuera nos ven como una masa oscura que rompe la habitual calma [o fiebre consumista] del centro de Barcelona cada cierto tiempo.

Sin embargo, parecemos moscas que chocan contra el cristal una y otra vez, cometiendo los mismos errores una vez tras otra. Tenemos que aprender. La policía lo hace, aprenden de sus errores, y muchas veces gana la partida por ello. Tienen todos los medios a su disposición, es cierto, pero no por ello van a tener que ganar siempre.

En las manifestaciones del ghetto predomina la estética sobre las ideas. Lo vuelvo a decir. Sin embargo, ultimamente se ve algún cambio, pero seguimos la misma tónica de siempre. Lemas de siempre (a veces sacados de canciones), "pintas", actitudes de "malote", etc. Esto ocurre por un evidente mal planteamiento de las manifestaciones. ¿Para qué las hacemos? ¿Tenemos objetivos? ¿qué tácticas y estrategias utilizamos? finalmente, ¿tendríamos que cambiar?

Las manifestaciones no son un fin en sí mismas, como alguna gente cree, son un medio para lograr algo. Muchas veces nos cerramos, excluyendo a la población en general, que podría mostrar simpatía hacia algunas de nuestras movilizaciones alienándola con la estética, con unos lemas salidos de tono [aunque a veces lógicos y necesarios]. ¿Queremos hacer una mani pacífica? Cuanto más grande la mani más probabilidades de que sea pacífica. ¿Queremos llevar el caos al centro? Lo más lógico sería esperar a que no haya tanta policía en el centro. Varios grupos de acción de 20 a 50 personas podrían ser más efectivos a las 2 de la madrugada que a las 5 de la tarde. Quizás nos vendría bien aprender de las manis en EuskalHerriak, en donde las manis habitualmente se hacen para que acuda la mayor cantidad posible de gente. Y si hay que liarla, se hace fuera, para que la represión policial no salpique a quien acude con su familia.

La falta de organización es bastante desconcertante. La gente se queda vendida enseguida. (En cuanto los mossos actúan.) En primer lugar, debería haber una asamblea convocante, que se ocupe, por lo menos de tener unos abogados dispuestos, pasando un papelito a los manifestantes con un teléfono de algún abogado, por si acaso. Habría que tener algún tipo de asistencia sanitaria de urgencia, por si acaso tenemos heridxs. Dejar que lo hagan los mossos es una irresponsabilidad. Sepamos a qué jugamos.

Luego tenemos el problema de la inexperiencia, que hace que mucha gente esté perdida, no sepa ni qué hacer cuando cargan, qué hacer cuando nos paramos, a dónde ir... Con algo de organización deberíamos tener puntos de encuentro, tendríamos varios caminos alternativos para tomar en caso de que nos corten el paso, podríamos reagruparnos. La inexperiencia de muchos nos pone en peligro a todxs, una carrera en falso puede provocar heridxs. ¿Acaso organizarse es autoritario? Hemos dejado olvidada la táctica de los grupos de afinidad. En una mani son importantes. Sirven de apoyo mutuo, es una medidad de seguridad personal básica.

Con respecto a la represión, lo digo, es necesario tener un grupo de personas que le hagan frente. Normalmente se llama "cordón de seguridad". Y aunque algunos grupos autoritarios lo utilicen no creo que esté de más en una mani potencialmente conflictiva. Hay una gran parte de la gente que no quiere implicarse en peleas. Un buen cordón de seguridad serviría para tener en contacto tanto el frente como los lados y la retaguardia de las manis o los distintos bloques, en caso de haberlos. Si hay lío en una zona, se puede partir la mani, o reforzarlo según convenga. Nadie volverá a nuestras manis si no se garantiza algo tan básico como la seguridad o la integridad física.

Respecto al mensaje que se trata de transmitir, no se le da información a la gente de la calle, que nos ve pasar flipando en colores. Ni un panfleto, ni octavilla. Lo que ven son pancartas con un lenguaje del rollo que entendemos nosotrxs, pero que a los de "fuera" les puede parecer una salida de tono. Así es fácil que cale la manipulación de los medios, y que se crean lo que ven por la tele.

Respecto a la organización también debería cuidar la relación con la prensa. Aunque no nos hagan ni caso, es bueno que tengan también nuestra versión de los hechos. Que no sólo tengan la versión de los mossos, que no nos dejará muy bien precisamente. Ya sabemos que tenemos los medios contrainformativos a nuestra disposición. Con ellos no hay problema. El problema está en cómo presentar lo que hacemos al resto de la sociedad.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Crítica a las manis del Ghetto
21 nov 2007
Encuentro muy acertadas tus palabras y espero que surga un debate interesante de ellas, ya sea en indymedia o en otros lugares menos públicos.

Espero que nadie se las tome como crítica y se utilicen para buscar la manera de que las manifestaciones no acaben siendo reventadas. Y es que no hay duda que los culpables muchas veces son los mossos, pero tenemos que poner de nuestra parte para que esto no sea así.. y lógicamente tampoco acabe siendo una manifestación ñoña.

Las manifestaciones si no se revientan no salen por la TV. Así que si queremos hacer visisble nuestro problema sin tener que acabar corriendo detrás de las porras, hay que encontrar un modelo de manifestación que llegue a las personas que miran desde la acera.

Por último, se que acusar está muy feo, pero cualquier comentario destructivo no costará deducir que detrás se encuentra o un policía o un provocador en busca de su dosis de atención.
Re: Crítica a las manis del Ghetto
21 nov 2007
Totalment d'acord amb el teu plantejament però discrepo en alguna cosa. La mani de les ales, per exemple, cumplia perfectament el que tu dius que no fem. La diferència és que en cap cas buscava l'enfrontament directe només el passiu.
A part d'això, completament d'acord en què el ghetto s'ha de recompondre i reformular-se sota unes bases molt més estructurades.
Tot i que sempre som els mateixos, sembla que les nostres posicions ideològiques, distants, no ens permeten organitzar-nos de forma correcta. I jo no ho veig bé. Podem pensar de forma diferent però, al cap i a la fi, sempre estem els mateixos. Per tant, crec que, sota la base d'organització, servei d'ordre, contenció , organització i plans alternatius, hauríem de pivotar. No pot ser, per exemple, que seguim anant cap a on ells volen (com ha succeït a l'última mani, però no en les manis de les ales) o que els aldarulls es produeixin sense haver estat previstos (com ha succeït en l'última mani)i, per tant, sense que haguéssim organitzat res de res.
Una abraçada revolucionària d'un independentista
Re: Crítica a las manis del Ghetto
21 nov 2007
Totalment d'acord , trobo de vital necesitat organitzar nos ja sigui en asambleas o a nivell de comarkes o kom sigui ,de manera k el missatge s'estengui d'una manera espontánea, sense kaure en el propagandisme , per ke no enganyem a ningú som els ke som i som kom som així k no krek ke fagi falta rentarse la cara davant ningú i menys davant la societat , simplement modificar o simplement utilitzar estratégies kom a d'altres manis de ja fa uns anys on la peña tenía estris de komunikació i de kordinació k donaven els seus fruits i aseguraven més o menys la integritat dels manifestants .

Un altre aspecte k s'hauría de tenir en comte seriosament es la unitat antifeixista kom a mínim ja k tot i ke es un diskusrs molt sobat i ke mai a pasa d'aixó ,es a dir de ser diskurs ,hem de posar nos kolse amb kolse per konseguir unirnos tots i totes sense excepció kontra la lakra feixista k está repuntant a l'estat expañol.

Salut i anarquia!

TOTA SOLIDARITAT AMB ELS COMPANYS DETINGUTS K ES TROBEN A L'ESPERA DE PAGAR ELS PLATS K TOT@S VEM TRENKAR DISSABTE PASSAT!
Re: Crítica a las manis del Ghetto
21 nov 2007
En un momento en el que están deseando llamarnos terroristas no es muy inteligente darles carnaza. Nos provocan. Saben que cuentan con todo a su favor. Y nosotrxs seguimos cayendo en las provocaciones... No se trata de ver quien la hace más gorda. Se trata de que nuestros actos sean realmente revolucionarios.
Re: Crítica a las manis del Ghetto
21 nov 2007
correcte, molt bò l'ultim comentari. El que el sistema volia i esperava de nosaltres aquest dissabte era poder dir "feixistes = antifeixistes" "els dos grups la líen" etc... i allà vam estar per donar-los exactament el que necessitaven.

COMPTE: Hui Zaplana ja parlava d'ilegalitzar AMBDÒS tipus de mobilitzacions.
Re: Crítica a las manis del Ghetto
21 nov 2007
parlava d'ilegalitzar el PP?
Re: Crítica a las manis del Ghetto
21 nov 2007
si, pero aixo tampoc ha sigut mai un joc...

vale ya de prestar tanta atenció als globus sonda i les amenaces de l'establishment...

el millor que ens pot passar es que augmenti encara més la repressió, perque es AiXÔ l'unic que de veritat radicalitza i atreu cap a noasaltres als sectors proletaris (que no la gent de l'acera, oxtia!) que cada cop es veuen amb menys drets i contra l'espasa del feixisme-racisme.

De vegades sembla que estigueu jugant a radicalillos en contes d'apostar A MORT per l'extensió de la revolta

ASUMIR, ASUMIR I ASUMIR
aixo es el que ens cal i no res més, col·laboració, fronts comuns, autonomia i respecte

I CALLAR CALLAR I CALLAR, joder.

Ja fa anys que tracten d'identificar feixisme amb antifeixisme pero, ES QUE NO TENIU NI EL MES MINIM RESPECTE PER PROLETARIAT QUE SABOTEJA ELS CURRUS, QUE S'ENFRONTA AMB LA POLICIA, QUE OBSERVA EL RECRUDIMENT DEL CONFLICTE SOCIAL...!!??

No insulteu al poble, que esta esperant a veure com madurem d'una puta vegada, i això vol dir, TANCAR FILES, ASUMIR EL REPTE, NO FLAQUEJAR I COMPROMETRE'S AMB TOTA LA PELL

alerta antifeixista, acció anticapitalista

sense justicia no hi ha pau NO POT SER UN ESLOGAN

NO som un ghetto, som l'avantguarda (volguem o no) del proletariat revolucionari (no els seus dirigents sino la primera linea de front)
Re: Crítica a las manis del Ghetto
21 nov 2007
Pot ser que algun dia siguem l'avantguarda si treballem de forma conjunta, però de moment som un ghetto (ens movem pel mateix, ens relacionem amb la mateixa gent, ens vestim de forma similar i tenim unes infraestructures de les que no ens movem gaire). Si no ho has vist, aquí no es pretén veure qui és el més revolucionari (parlant), sinó que s'intenta veure els nostres aspectes negatius, parlant en concret, de les manifestacions que muntem.
Així que, potser, el to dels comentaris haurien de ser constructius i pausats, que no vol dir que no puguis criticar.
Així doncs, intentem no parlar de forma global i abstracta, com fas tu, sinó de forma concreta i precisa, per tal de debatre els punts febles que tenim i no de repetir els eslògans que tots ens creiem.
Ens els creiem, però no acabem de trobar la forma de portar-los a la pràctica de forma eficient.
La repressió és positiva en moments puntuals, igual que l'acció directa, però hem de ser nosaltres qui marquem quan i com. I no que haguem de seguir la inèrcia que ells marquen.
O sigui, jo, perdona, no et faré gaire cas, perquè crec que pixes fora de test.
Tornem-hi, necessitem
- servei d'ordre (amb capacitat de resposta passiva o activa, segons com es decideixi que funcionarà la mani)
- dirigir les manis cap a on nosaltres volem (estructurar-la i grup de decisions ràpides en cas d'haver de canviar el recorregut o altres coses que suceeïxin durant la marxa)
- grup de comunicació amb els mitjans
- grup de consignes (noves i tots alhora; més d'un megàfon i tots connectats)
- part del davant i del darrere amb gent experimentada que sàpigui què fer en cas de cordó policial
I sobretot, que qui organitza la mani no la deixi tirada, com va succeïr en la del dia 17.I que alhora no donin consignes en contra d'altres grups que formen "el ghetto". És una mica lleig que cada cop que la mani es convoca des de determinats col·lectius, s'ataqui a d'altres col·lectius que, per molt que no els hi agradi, formem part del conjunt. A la inversa mai succeïx (em refereixo a l'atac cap a l'independentisme i el socialisme que sempre es fa des de posicions anarquistes, i no cal que la dsicussió es basi en aquest paràgraf, que és el menys important de tots)

Som la primera línia de front, però resulta que no tenim segones línies. Això fa que tot el que volguem fer hagi d'estar treballat, organitzat i coordinat, perquè si quedem hipotecats per la repressió, ja no hi haurà ni primera línia.
Re: Crítica a las manis del Ghetto
21 nov 2007
Les manifestacions a Barcelona han de millorar, estic d'acord. Estem en un ghetto, estic d'acord.

Pero el que s'ha de fer per millorar-les no ho tinc tan clar, no crec que haguem de posar un servei d'ordre (fer cordons de cara als manifestants). Crec que el que ens falta es coordinació sobretot, i això es defineix en:

- preparar bé les manifestacions en les assemblees, això vol dir que s'han de fer octavetes i repartir-les durant la mani tant als de dins com als de fora.

- poder donar la nostra opinió als mass-media, que potser la manipularàn o ves a saber que faràn, però almenys la tindràn, perquè fins ara encara que els mitjans oficials haguessin volgut parlar amb nosaltres no haurien pogut.

- tenir previstos diferents recorreguts o saber quan plantar-nos (com a la manifestació del mai ens tallaràn les ales)

- tenir una bona megafonia

d'altre banda i de cara a l'autodefensa en les manifestacions on tenim per segur que la policia vol que es lii hem de tenir preparats grups d'autodefensa que es dediquin a intentar que no hi hagi detinguts, a que no es trenqui la mani, etc.

clar que això últim ha de ser una cosa més espontania i autonoma pel tema dels infiltrats, però la gent se sentiria molt mes segura amb grups d'autodefensa (petits grups amb la cara tapada i escuts i banderes lleugeres -depenent del tipus de manifestació, clar-)

En fi, que estic d'acord amb moltes de les coses que s'han dit però que no crec que ens haguem de fer agradar pels massmedia i demès, perquè es algo que no es possible ja que estem en posicions enfrontades.

per cert a "jo", quines consignes contra l'independentisme es va llençar?? (no hi era a la del 17, pero en moltes altres manifestacions on hem coincidit anarquistes i l'EI no s'han llençat proclames en contra vostra)
Re: Crítica a las manis del Ghetto
21 nov 2007
per fi puc llegir uns comentaris estructurats sobre la situació evident: som nosaltres nomès al carrer, amb els nostres mitjans d'incomunicació amb els que no son dels nostres (i no parlo dels extrems que -ves per on- aquets ens llegeixen i fins i tot "opinen")

s'ha de fer una trovada per parlar del tema fora d'aquí, s'ha de donar un pas mes, s'ha de veure cap on es vol anar (aquells mínims punts en comú que fa que ens trovem plegats en aquesta qüestió)

tambè es pot crear una llista per començar el debat que, de fet, ja s'ha iniciat

l'important es passar a l'acció devant d'una necessitat evident

aixó tambè es acció directa
Sindicato Sindicat