Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia : pobles i cultures vs poder i estats : especulació i okupació
[salvem collserola] L'ajuntament vol deixar sense protecció més de 2.000 hectàrees de Collserola
21 nov 2007

publicat al setmanari de comunicació DIRECTA www.setmanaridirecta.info

Clicka aqui per saber ON POTS TROBAR EL SETMANARI?

http://setmanaridirecta.info/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=27

Barcelona // Jornades en defensa de la solana de la serra metropolitana
Oriol Matadepera // baixllobregat@setmanaridirecta.info

El diumenge va tenir lloc una jornada en defensa de la solana de Collserola a la vall de Can Masdeu. No és per casualitat que aquestes jornades coincideixin amb un moment important doncs sembla més propera, després de dos anys d'haver-ho anunciat, la declaració de part de la serra de Collserola com a Parc Natural per part del Departament de Medi Ambient. I és que l'ajuntament barceloní està endarrerint aquesta declaració perquè encara no ha arribat a un acord amb el Departament sobre els terrenys que haurien d'estar inclosos en aquesta figura jurídica que posaria un important fre a la pressió urbanística sobre el pulmó de Barcelona.

Les jornades tenien la intenció de reunir a diferents grups que treballen per la defensa de la solana de Collserola i parlar sobre el futur de la part sud de la serra metropolitana, la que dóna al mar i la que es troba afectada per la pressió urbanística de la capital catalana. Darrerament l'alcalde de Barcelona ha anunciat que a Collserola encara queden franges urbanitzables amb la voluntat de reduir al màxim el parc natural abans de que sigui declarat com a tal. És per això que els col·lectius presents, des de la Plataforma Cívica en Defensa de Collserola (PCDC) i entitats d'Horta, Torre Baró, Nou Barris o Esplugues de Llobregat van explicar els conflictes que amenacen el futur de la serra.

Intencions municipals
La situació és preocupant per a la majoria d'assistents que coneixen les intencions urbanístiques dels responsables municipals. A la darrera reunió entre la PCDC i el regidor d'urbanisme de l'ajuntament de Barcelona, Ramon Garcia-Bragado, aquest va deixar clar que no es canviarà cap qualificació urbanística i que les zones urbanitzables han de quedar fora del Parc Natural. També va dir que els límits del Parc de Collserola han de coincidir amb els del Pla d'Espais d'Interès Natural, el que suposaria deixar fora més de 2.000 hectàrees que les entitats ecologistes creuen necessari protegir doncs l'objectiu és obrir Collserola a la resta dels espais naturals veïns que en formen part, garanteixen la connectivitat ecològica i no el seu aïllament. També han sentit per boca de Garcia-Bragado que l'ajuntament no té intenció de dedicar més inversió pública a protegir més àrees per incloure-les dins el Parc. Sobre certs projectes en discussió, no s'han oblidat del Túnel d'Horta que podria ser ferroviari i tampoc de l'ampliació del parc d'atraccions del Tibidabo on projecten talar centenars d'alzines centenàries per a fer una nova muntanya russa cinc vegades més gran que l'actual.

Jornada a Cerdanyola
Per seguir teixint una xarxa social en defensa de Collserola, des del centre social okupat Can Canaletes de Cerdanyola (Vallès Occidental) organitzen unes jornades pel cap de setmana del 24 i 25 de novembre.

Triptic de les jornades
http://doup.scenesp.org/misc/Trip_Colserolla_A_Big_A4.jpg
http://doup.scenesp.org/misc/Trip_Colserolla_A_Big_A4.jpg>
http://doup.scenesp.org/misc/Trip_Colserolla_B_Big_A4.jpg
http://doup.scenesp.org/misc/Trip_Colserolla_B_Big_A4.jpg>

Cartell de les jornades
http://doup.scenesp.org/misc/Cartel_A3_Collserola.jpg

  • LA REFLEXIÓ :: L’esperit de Can Masdeu

El passat diumenge 18, vam viure una jornada reivindicativa “En defensa de la Solana de Collserola?. El marc escollit fou el millor. Can Masdeu, un exemple real d’autogestió, sostenibilitat i veritable participació ciutadana en recerca d’un futur comú millor, socialment valent. De totes totes, encoratjador.

La jornada aplegà representats d’entitats i activistes de totes les lluites de la vessant barcelonina de la serra, i d’altres lligades a la futura preservació de Collserola.

Fou un dia festiu. Fred però magnificament assoleiat, en què els nuvols nomes es deixaren veure en debatre plegades entre d’altres qüestions, de l’envilit paper dels “nostres? representants municipals, en promoure estrènyer el cercol a Collserola, tot pujant la frontera urbana, i devastant l’alzinar de l’emblemàtic cim del Tibidabo i endarrerint i descafeïnant la futura proclamació de Collserola com a Parc Natural.

No podem amagar la, socialment saludable, indignació que tot plegat ens provoca.

Potser esdevingui, la defensa activa de l’alzinar del cim de Collserola (veritable santuari a la vida del que tantes generacions han anat prenent alè), el millor simbol d’una ciutat, del tot crítica amb el vandalisme institucional. Que lluny de garantir el medi natural, no sols el menysprea, sinó que l’expòlia en pro d’una societat frenèticament consumista, fins el punt d’erigir-hi un nou temple. Aquest cop en forma de macro-muntanya russa, a un Déu que no té res a veure amb la vida, ans al contrari.

L’amenaça dels túnels d’Horta, l’inici de les obres del desmesurat PlA Caufec a Esplugues, el immoral setge immobiliari a Torre Baró, la línia de Molt Alta Tensió per Collserola, la construcció insultant d'habitatges de luxe a Torre Vilana (Can Caralleu), i la necessitat de mantenir la Vall de Can Masdeu en l’harmonia en què sempre, en només apropar-nos, comencem a sentir. Aquests són els principals temes que es van tractar i debatre tant a la concorreguda xerrada, com a la aclaridora i fructifera taula rodona. El resultat de la jornada va ser l’acord unànim de treballar coordinadament i preparar properes accions així com l’elaboració d’un manifest de forma conjunta, que reculli l’esperit d’aquesta jornada.

El Manifest de Can Masdeu

Plegades, hem de fer còrrer la necessitat d’actuar en defensa de la preservació integral de la serra de Collserola. Ni que només sigui en defensa própia i les futures generacions.

Juli Fontoba i Sogas (Portaveu del Col-lectiu Agudells Ecologistes en Acció Catalunya vicepresident de SOS Tibidabo)

St. Genis dels Agudells, a 19 de novembre de 2007.

enllaços:

http://www.collserola.org/

http://www.collserolaparcnatural.org

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/322782/index.php

http://www.moviments.net/noalplacaufec/wordpress/?p=290

Mira també:
http://www.moviments.net/noalplacaufec/wordpress/?p=320
http://www.setmanaridirecta.info

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [salvem collserola] L'ajuntament vol deixar sense protecció més de 2.000 hectàrees de Collserola
21 nov 2007
canya a qui destrossa la muntanya! ànim per les jornades,i difusió!
Sindicato Sindicat