Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Entrevista :: antifeixisme
Entrevista a un dels joves detinguts el 17 de novembre CATALA
19 nov 2007
El feixisme avança de la ma dâICV-EUiA

Kaosenlared entrevista a un jove militant de la CJC-JCPC (joventuts del PCPE-PCPC) que ahir va acudir a la manifestació i va acabar, com altres companys, arrestat: Lâactuació policial dâahir va anar mes en la direcció dâapallissar als manifestants que no pas detenir-los.

El feixisme institucional, la hegemonia de la violència i el seu us indiscriminat, la constant possibilitat de recórrer a la repressió, la por... son característiques pròpies i indiscutibles dâICV-EuiA i de la seva Conselleria dâInterior de la Generalitat encapçalada per Joan Saura.

Seria diferent si els pals els donés el PP. Clar, que podem esperar dels hereus del franquisme! Tot i així, el sistema i el seu imperi propagandístic diuen a les masses que ICV-EuiA son dâesquerres, i aquestes, lamentablement, ho creuen.
Que son defensors del sistema, representants dâinteressos de la burgesia (i poden ser burgesies dâaltres zones, que no només hi ha a Madrid) i estan mes a prop de qualsevol grup capitalista que dâun dâesquerres, es un fet que ens fan veure cada dia. Alguns, els que miren a lâaltre costat o ho neguen, també hauran de pensar un dia en la seva responsabilitat. En qualsevol cas, ho pensin o no, tots els responsables de lâaugment de repressió, els que actuen i els que ho consenten, rebran un dia allò que han sembrat.

Ahir, ICV-EuiA van tornar a convertir Barcelona en una ciutat pressa pels elements de repressió del sistema. Davant una concentració de cents dâantifeixistes, ICV-EuiA van optar per exercir ells el feixisme, doncs les forces dâextrema dreta no haurien pogut sembrar tant terror. I odi...

Kaosenlared entrevista a un jove militant de la CJC-JCPC (joventuts del PCPE-PCPC) que ahir va acudir a la manifestació i va acabar, com altres companys, arrestat.


-Quina era la situació abans de començar la manifestació?

La situació era tensa des de el principi, el desplegament policial era fins i tot major que altres vegades i sâestava registrant a tots els que entraven a Plaça Universitat. El fet que vinguessin Mossos de fora de Barcelona per cobrir aquesta manifestació no presagiava bones intencions.

-I una vegada que comences...?

Els Mossos dâEsquadra ens intentaven dirigir per on els interessava. Desprès de negar-se a deixar-nos avançar per Ronda Sant Antoni amb el primer âamagoâ? de carrega, la manifestació va avançar per Pelai. La manifestació estava molt animada i es cantaven contínuament consignes en record al company Carlos i en contra el feixisme. Al arribar a Plaça Catalunya els Mossos van fer una barrera per evitar el pas a les Rambles. Va haver-hi forcejos, provocacions, insults, algun cop de porra i el segon âamagoâ? de carrega. Al cap dâuna estona, vam decidir seguir fins a la Plaça Urquinaona. La manifestació va girar per Via Laietana i es va parar davant la delegació dâInterior, protegida per una dotzena de Mossos. Allà es fins on va arribar la manifestació. Militants i Mossos van entrar en un forceig, es van disparar pilotes de goma i es van llençar botelles i tanques contra els Mossos; aquesta situació només va durar pocs segons, encara que els mitjans de comunicacions pretenguin fer veure que fos la tònica de tota la tarda. Ràpidament van carregar des de Plaça Catalunya un grup de furgons. La manifestació es va dispersar momentàniament tot i que desprès es va aconseguir reagrupar començant a fer barricades. Els camarades reagrupats del PCPC i de les CJC-JCPC estàvem en la Ronda Sant Pere. Veient lâintent envoltant de la policia, la barricada va avançar per Pau Claris. Els Mossos que estaven formant, van tornar a els furgons i ràpidament van travessar les barricades de Pau Claris. El grup va girar per Casp i es va dispersar per Passeig de Gracia. A partir dâaquí va regnar el caos absolut. La gent es va dispersar en totes direccions. A partir dâaquí només vam poder reagrupar 4 camarades de la joventut.

-Pel que sembla, els Mossos, desprès de les primeres carregues, es van entretenir la resta de la tarda buscant a joves els qual colpejar.

Exactament. En el nostre grup, desprès de la dispersió en Passeig de Gracia ja no hi havia capacitat alguna de resposta. Els joves van intentar recollir als seus amics i la intenció de tot el mon era escapar dâallà. Hi havia un encerclament enorme de moltes illes de cases, amb control dâestacions de metro i autobús. Segons se ara, les accions policials van ser presents des de el barri de Gracia fins el passeig del Born o el Raval. Plaça Catalunya, Urquinaona o el Passeig de Gracia estaven totalment controlats. Lâactuació dels Mossos a partir de llavors va ser sortir de caça, igual que els nazis als que protegeixen. Els furgons anaven buscant grups de joves dispersos, els agafaven, els propinaven una pallissa i tornaven als furgons. Hi ha testimonis de gent que va veure entrar gent dintre dels furgons i deixar-los desprès dâhaver-los apallissat. No van tenir cap pensament en carregar a traves de la multitud que estava de compres en aquell moment. Vam veure que teníem que sortir dâallà. Desprès dâescapar-nos del primer furgo vam entrar a Consell de Cent. En la primera cantonada van aparèixer tres furgons mes, ens havien vist. Vam començar a córrer tot el que vam poder però desprès de dispersar-nos, jo i un altre camarada vam ser detinguts.

-Quantes persones van ser detingudes i sota quines condicions?

Be, lâactuació policial dâahir va anar mes en la direcció dâapallissar als manifestants que no pas en la de detenir-los. Sabem que hi ha manifestants ferits. Detinguts vam ser-ne en teoria 7 segons els mitjans de comunicació, tot i que al col·legi dâadvocats de moment només seâls hi ha comunicat 5. Segons els advocats, la detenció va ser il·legal ja que no es va notificar al col·legi dâadvocats sobre les detencions (cosa que sâha de fer automàticament) fins a les 5 de la matinada, quan vam ser detinguts a dos quarts de vuit. Així doncs, els advocats no van poder fer-se càrrec del cas fins les 5.
Cal dir que al ser menor dâedat i haver dâalliberar-me al cap dâunes hores, no em van colpejar en cap moment. No se de la situació dels demés detinguts.

-Les persones de fora la manifestació van reaccionar dâalguna manera?

Davant la indiscriminada actuació dels Mossos, vaig veure gent en el Passeig de Gracia, externa a la manifestació, insultant als antidisturbis.

-Heu estat incomunicats els detinguts.

A mi, que soc menor, em van deixar avisar a algú. Gràcies a això, els CJC-JCPC van poder saber on estàvem retinguts i es va poder avisar als meus pares i als del meu camarada, que no va poder avisar a ningú. Si els dos haguéssim sigut majors dâedat, les nostres famílies no haurien sabut res fins les 5 de la matinada. De la resta de detinguts no se si seâls hi ho va comunicar.

-A tu, finalment et van deixar sortir, per els teus companys segueixen retinguts.

Si, seâns apliquen procediments diferents. Jo he pogut sortir per el mati. Els demés detinguts segueixen en la comissaria i espero que puguin sortir demà pel mati. Dues nits en la garjola son masses per manifestar-nos contra el feixisme i la xenofòbia.
A mes, a fer acte de presencia una delegació del partit i una de la joventut, a tres membres els hi van demanar la documentació, van ser identificats i han passat a estar inculpats de desordre públic amb proves inconsistents, als detinguts, a part, seâns imputa un delicte inexistent dâagressió a lâautoritat.

-No es el primer cas de repressió a Barcelona, la vostra organització ja ha estat perseguida en altres ocasions.

Si, es cert. De fet mâatreviria a dir que Barcelona es una de les ciutats de lâestat amb un nivell mes alt de repressió. La llei del incivisme es una vertadera atrocitat i lâactuació dels Mossos dâEsquadra, mes des de que ha arribat en Saura dâICV-EuiA a Interior, sâassemblen mes als grisos del franquisme. Lâexponencial increment de desallotjaments de cases ocupades o lâactuació en les manifestacions son només exemples.
En particular, la nostra joventut ve sent repetidament agredida. Acumulem 3200 euros de multes per enganxar cartells i a un dels nostres camarades lâintenten implicar en una agressió penada amb anys de presó amb un muntatge policial digne de la Gestapo.
El nostre partit ve exigint, i ho tornem a fer avui, la dimissió immediata del conseller Saura com a principal responsable de la repressió desmesurada que pateix la classe obrera catalana.

-I davant aquest panorama, quin missatge llenceu als milers de joves barcelonins antifeixistes?

Davant de tot la solidaritat amb els companys que encara es troben detinguts, amb els ferits i amb el company assassinat Carlos. Tots ells son víctimes dâun mateix sistema i dâuns mateixos agressors amb màscares diferents i també funcions diferents. També crec que seria oportú en aquests moments difícils que a Catalunya, així com a la resta de lâestat, avancéssim cap a propostes unitàries entorn a lâantifeixisme i contra la repressió.
Ja acabant dient que cap objectiu sâaconsegueix sense lluita. El feixisme avança si no seâl combat.

This work is in the public domain

Comentaris

Entrevista a uno de los jovenes detenidos el 17 de noviembre CASTELLA
19 nov 2007
El fascismo avanza de la mano de ICV-EUiA

Kaosenlared entrevista a un joven militante de la CJC-JCPC (juventudes del PCPE-PCPC) que ayer acudió a la manifestación y acabó, como otros compañeros, arrestado: La actuación policial de ayer fue más en la dirección de apalizar a los manifestantes que en la de detenerlos

El fascismo institucional, la hegemonía de la violencia y su uso indiscriminado, la constante posibilidad de recurrir a la represión, el miedo… son características propias e indiscutibles de ICV-EUiA y de su Conserjería del Interior de la Generalitat encabezada por Joan Saura.

Sería distinto si los palos los diese el PP. ¡Claro, qué podemos esperar de los herederos del franquismo! Sin embargo, el sistema y su imperio propagandístico dicen a las masas que ICV-EUiA son de izquierdas, y estas, lamentablemente, lo creen.
Que son defensores del sistema, representantes de intereses de la burguesía (y pueden ser burguesías de otras zonas, que no la hay solo en Madrid) y están más cerca de cualquier grupo capitalista que de uno de izquierda, es algo que nos hacen ver cada día. Algunos, los que miran a otro lado o lo niegan, también tendrán que pensar un día en su responsabilidad. En cualquier caso, lo piensen o no, todos los responsables del aumento de la represión, los que actúan y los que consienten, recibirán un día aquello que han cosechado.

Ayer, ICV-EUiA volvieron a convertir Barcelona en una ciudad tomada por los elementos de represión del sistema. Ante una concentración de cientos de antifascistas, ICV-EUiA optaron por ejercer ellos el fascismo, pues las fuerzas de extrema derecha no hubiesen podido sembrar tanto terror. Y odio…

Kaosenlared entrevista a un joven militante de la CJC-JCPC que ayer acudió a la manifestación y acabó, como otros compañeros, arrestado.

-¿Cuál era la situación antes de empezar la manifestación?

La situación era tensa desde el principio, el despliegue policial era incluso mayor que otras veces y se estaba cacheando a todos los que entraban en Plaza Universitat. El hecho que vinieran Mossos de fuera de Barcelona para cubrir esta concentración no presagiaba buenas intenciones.

-¿Y una vez que comenzó…?

Los Mossos d’Esquadra nos intentaban dirigir por donde les interesaba. Tras negarse a dejarnos avanzar por Ronda Sant Antoni con el primer amago de carga la manifestación avanzó por Pelayo. La manifestación estaba muy animada y se cantaban continuamente consignas en recuerdo al compañero Carlos y en repulsa al fascismo. Al llegar a Plaza Catalunya los Mossos hicieron una barrera para evitar el paso a las Ramblas. Hubo forcejeos, provocaciones, insultos, algún porrazo y el segundo amago de carga. Al rato, decidimos seguir hacia Plaza Urquinaona. La manifestación giró por vía Layetana y se paró delante la delegación de Interior, protegida por una docena de Mossos. Allí es hasta donde llegó la manifestación. Militantes y Mossos entraron en otro forcejeo, se dispararon pelotas de goma y se lanzaron botellas y vallas contra los Mossos; sólo duró unos pocos segundos esta situación, aunque los medios de comunicación pretenden hacer ver que fue la tónica de toda la tarde. Rápidamente cargaron desde Plaza Catalunya un grupo de furgonas. La manifestación se dispersó momentáneamente aunque después se consiguió reagrupar empezando a crear barricadas. Los camaradas reagrupados del PCPC y de los CJC-JCPC estábamos en la de Ronda Sant Pere. Viendo el intento envolvente de la policía la barricada avanzó por Pau Clarís. Los Mossos que estaban formando volvieron a las furgonas y rápidamente travesaron las barricadas de Pau Clarís. El grupo giró por Caspe y se dispersó por Paseo de Gracia. A partir de aquí reinó el caos absoluto. La gente se dispersó en todas direcciones. A partir de aquí sólo nos pudimos reagrupar 4 camaradas de la juventud.

-Al parecer, los Mossos, tras las primeras cargas, se entretuvieron el resto de la tarde buscando a jóvenes a los que golpear.

Exactamente. En nuestro grupo, tras la dispersión en Paseo de Gracia ya no había capacidad alguna de respuesta. Los jóvenes intentaron recoger a sus amigos y la intención de todo el mundo era escapar de allí. Había un cerco enorme de muchísimas manzanas, con control de estaciones de metro y de autobús. Según sé ahora, las acciones policiales fueron presentes desde el barrio de Gracia hasta el paseo del Born o el Raval. Plaza Catalunya, Urquinaona o el Paseo de Gracia estaban totalmente tomados. La actuación de los Mossos a partir de entonces fue salir de caza al igual que los nazis a los que protegen. Las furgonas iban buscando grupitos de jóvenes dispersos, les pillaban, les propinaban una paliza y volvían a las furgonas. Hay testimonios de gente que vio meter a gente dentro de furgonas y luego dejarlos tras haberles apalizado. No tuvieron ningún reparo en cargar a través de la multitud que estaba de compras en ese momento. Vimos que teníamos que salir de allí. Tras escaparnos de la primera furgona entramos en Consell de Cent. En la primera esquina aparecieron 3 furgonas más, nos habían visto. Empezamos a correr todo lo que pudimos pero tras dispersarnos yo y otro camarada fuimos detenidos.

-¿Cuántas personas fueron detenidas y bajo qué condiciones?

Bueno, la actuación policial de ayer fue más en la dirección de apalizar a los manifestantes que en la de detenerlos. Sabemos que hay manifestantes heridos. Detenidos fuimos en teoría 7 según los medios de comunicación aunque al colegio de abogados de momento sólo se le han comunicado 5. Según los abogados, la detención fue ilegal pues no se notificó al colegio de abogados las detenciones (cosa que se debe hacer automáticamente) hasta las 5 de la madrugada, cuando fuimos detenidos sobre las 7 y media. Así pues, los abogados no pudieron hacerse cargo del caso hasta las 5.
Hay que decir que al ser menor de edad y tener que soltarme al cabo de unas horas no me golpearon en ningún momento. No sé de la situación de los demás detenidos.

-¿Las personas de fuera de la manifestación reaccionaron de algún modo?

Ante la indiscriminada actuación de los Mossos, lo que vi es que la gente de Paseo de Gracia ajena a la manifestación insultó a los antidisturbios.
Habéis estado incomunicados los detenidos.
A mí, que soy menor, me dejaron avisar a alguien. Gracias a ello los CJC-JCPC pudieron saber donde estábamos retenidos y se pudo avisar a mis padres y a los de mi camarada, que no pudo avisar a nadie. Si los dos hubiéramos sido mayores de edad nuestras familias no hubieran sabido nada hasta las 5 de la madrugada. Del resto de detenidos no sé si se lo comunicaron.

-A ti finalmente te dejaron salir, pero tus compañeros siguen retenidos.

Sí, se nos aplican procedimientos distintos. Yo he podido salir por la mañana. Los demás detenidos siguen en la comisaría y espero que puedan salir mañana por la mañana. Dos noches en el calabozo son demasiadas por manifestarnos contra el fascismo y la xenofobia.
Además, al personarse una delegación del partido y una de la juventud, a tres miembros les pidieron la documentación, fueron identificados y han pasado a estar inculpados de desorden público con pruebas inconsistentes, a los detenidos, aparte, nos imputan un delito inexistente de agresión a la autoridad.

-No es el primer caso de represión en Barcelona, vuestra organización ya ha sido perseguida en otras ocasiones.

Sí, es cierto. De hecho me atrevería a decir que Barcelona es una de las ciudades del estado con un nivel más alto de represión. La ley del incivismo es una verdadera atrocidad y la actuación de los Mossos d’Esquadra, más desde que ha llegado Saura de ICV-EUiA a interior, se parecen más a los grises del franquismo. El exponencial incremento de los desalojos de casas ocupadas o la actuación en las manifestaciones son sólo ejemplos.
En particular nuestra juventud viene siendo repetidamente agredida. Acumulamos 3200 euros de multas por pegar carteles y a uno de nuestros camaradas le intentan implicar en una agresión penada con años de cárcel con un montaje policial digno de la Gestapo.
Nuestro partido viene exigiendo, y lo volvemos a hacer hoy, la dimisión inmediata del conseller Saura como principal responsable de la represión desmesurada que sufre la clase obrera catalana.

-Y ante este panorama, ¿qué mensaje mandáis a los miles de jóvenes barceloneses antifascistas?

Ante todo la solidaridad con los compañeros que todavía se encuentran detenidos, con los heridos y con el compañero asesinado Carlos. Todos ellos son víctimas de un mismo sistema y de unos mismos agresores con distinta máscara y distintas funciones. También creo que sería oportuno en estos momentos difíciles que en Cataluña, así como en el resto del estado, avanzáramos hacia propuestas unitarias entorno al antifascismo y contra la represión.
Terminar diciendo que ningún objetivo se alcanza sin la lucha. El fascismo avanza si no se le combate.
Re: Entrevista a un dels joves detinguts el 17 de novembre CATALA
20 nov 2007
"-Les persones de fora la manifestació van reaccionar d’alguna manera?

Davant la indiscriminada actuació dels Mossos, vaig veure gent en el Passeig de Gracia, externa a la manifestació, insultant als antidisturbis."

Lo que no dirá, porque le da vergüenza, es que por cada persona insultando a los antidisturbios había 20 aplaudiendolos.
Re: Entrevista a un dels joves detinguts el 17 de novembre CATALA
20 nov 2007
Yo no vi nadie aplaudiendo y estaba allí. Si vi insultos y gritos contra los mossos.
Esto es todo lo que tienes que decir?
Re: Entrevista a un dels joves detinguts el 17 de novembre CATALA
20 nov 2007
no hauriem de fer cas a en Redado.

sempre aporta poquet. per mi que cada dia es calcula la bilis i segons com escriu més o menys.

como la tenemos hoy querido?
Sindicato Sindicat