Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
La CUP engega un procés de debat al voltant de la construcció republicana de la nació catalana
18 nov 2007
Ahir al migdia a la plaça del Vi de Girona, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) va donar inici a Girona a la campanya "Escac al rei, escac a Espanya. Des dels municipis construïm la República dels Països Catalans" amb la voluntat d'endegar un procés de debat al voltant de la construcció republicana de la nació catalana. Un procés que per la CUP passa inevitablement pel trencament amb l'estat espanyol i el francès i la construcció nacional des dels municipis, des de la base. Segons el manifest fet públic ahir, per a la CUP la forma republicana dels futurs Països Catalans ha de recollir diferents punts programàtics fonamentals:
- La llibertat, basada en la defensa irrenunciable del reconeixement i l'exercici efectiu dels drets humans (civils, socials, polítics i nacionals) de totes les persoones i els pobles.

- La igualtat, en lluita constant contra qualsevol estructura o acció basada en la discriminació per raó de gènere i d'opció sexual, de naixement o d'origen, i de condició personal o social.

- La cooperació solidària, per a superar l'actual sistema capitalista global i salvaltge. La CUP planteja avançar cap al Socialisme a partir d'un procés original dels Països Catalans, respectant les nostres condicions històriques i encapçalat per les classes populars catalanes.

- Un compromís amb la terra entès com la defensa del medi i els recursos naturals.

Així, amb la presentació d'aquesta campanya, la CUP inicia un procés de debat i reflexió que vol fer conjuntament amb la resta de l'Esquerra Independentista i societat civil catalana. Un debat que acabarà amb la presentació per a les properes eleccions municipals d'una sèrie d'eixos programàtics a partir dels quals comencem a avançar cap a la República dels Països Catalans.
Mira també:
http://llibertat.cat
http://cup.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La CUP engega un procés de debat al voltant de la construcció republicana de la nació catalana
18 nov 2007
Les CUPs, exemple d'ingenuitat socialdemòcrata nacionalista. El seu lema ja ho diu tot d'aquests energúmens còmplices de la democràcia capitalista (sí, ja sabeu, aquests que volen fer petar el sistema des de dins del sistema): "Escac al rei, escac a Espanya. Des dels municipis construïm la República dels Països Catalans" Ho duen clar si es pensen que jugant a fer el politicucho en els municipis (clar, per arribar a INTENTAR tocar poder a les grans ciutats, al Parlament i a la Generalitat, abans han de començar pels petits municipis) aconseguiran construir cap República, ni catalana ni espanyola. En els municipis, exceptuant les ciutats, la gent no es deixa endur pel furor ideològic (si es que d'aquest en queda avui en dia, clar), sinó que vota al candidat a la batlia que més li agrada per motius personals, i no a partits polítics concets ni programes electorals definits. Això us ho diria qualsevol sociòleg o ideòleg.

I, per una altra banda, no ens enganyem. Als municipis (recordeu que sols parlo de pobles i no de ciutats) els partits polítics com vosaltres, suposadament revolucionaris, tenen poc a fer perquè, a que quedaria limitat el vostre poder reivindicatiu? A exigir que a les festes del poble sols actuin artistes en català? A reivindicar l'orgull folclòric català de la sardana i els castellers? A penjar una estelada des del balcó de l'ajuntament? Al pas que aneu sí, nois. I doneu gràcies, perquè no deixa de ser curiós que uns suposats "socialcomunistes" com vosaltres prioritzin en el seu projecte polític la construcció d'un estat català abans que la revolució social (perdó, oblidava que els polítics com vosaltres preferiu les reformes socials!).

Ni els autèntics moviments socials hi tenen molt a fer als pobles, exceptuant possibles ACCIONS DIRECTES(ai!Que d'això tampoc en voleu saber res!) contra casos d'especulació urbanística i destrucció del territori. Perquè, tant si us agrada com si no, la lluita social, la veritable feina, es troba a les ciutats, on es troba la política real, en ebullició. A les ciutats es localitzen els nuclis industrials, les fàbriques, els obrers massificats, els inmigrants més desamparats, les ETTs, les multinacionals, els despatxos dels polítics, la policia i la repressió, els grups feixistes, l'amenaça real al català com a llengua pròpia, el moviment okupa, els ateneus, els sindicats, la contaminació descontrolada, la prostitució, els indigents, el crim, la droga, la revolta, TOT.

Marx s'equivocà quan afirmà que la revolució es realitzaria als països industrialitzats com Gran Bretanya, pensant que serien els obrers els primers en fer-se a la causa. Com sabem tots s'equivocà i foren les societats camperoles de nacions com Rússia o la Xina les que construiren els primers estats socialistes. Però ara, a dia d'avui, en ple segle XXI, i molt menys aquí, a Occident, no queda ni una sola societat feudal camperola a l'estil de la Rússia tsrista. I no només això, sinó que la situació del camperol ha millorat molt, per no dir que el treball al camp pràcticament ha desaparegut. Sols els pobres immigrants acaben fent feina de sol a sol durant la seva primera i breu etapa al país. Amb aquesta mirada al passat l'únic que vull dir és que deixem vells prejudicis i actualitzem-nos de veritat, contextualitzem-nos en la nostra època, ubicació i condició, i deixem en rera els desfasats models soviètics, maoistes, i/o llatinoamericans. La lluita social ens espera als barris de les ciutats, que es on resideixen els objectius a conquerir.

En resum CUPs, que no feu escac ni al Rei, ni a Espanya i molt menys al capital. Seguiu lluitant dins el sistema i veureu com aquest engega la seva potent centrifugadora i, amb el pas del temps, us absorbeix sense contemplacions. Ja us veig d'aquí uns anys fent una coalició amb ERC similar a la d'IC-V-EU-A. I la veritat, és una pena, perquè sé que, almenys, les vostres intencions són bones.

Mort als estats i a la política!
Acció directa i acràcia!
Re: La CUP engega un procés de debat al voltant de la construcció republicana de la nació catalana
18 nov 2007
Mira, doncs jo vinc de l'anarquisme i penso exactament al contrari que tu. Les CUP ho tenen molt magre, però estan treballant molt bé als pobles petits (a les ciutats ho tenen més magre). A mi em sembla una experiència molt interessant, no exenta de riscos, però és que a la vida t'has de mullar en el món real, la veritat. Si se'n surten i aguanten i milloren les condicions reals de vida dels habitants d'aquests pobles, perfecte, només per això haurà valgut la pena. Si se'n surten seriosament i avancen més endavant doncs perfectíssim. I si no se'n surten, doncs haurà estat un bon intent. Per tant, van pel bon camí.

Del què dius tu, d'aquesta interpretació de l'anarquisme que fas, doncs te'n podria dir unes quantes coses però pa qué. Crec això sí que si hi ha algú desfassat aquí no són precisament les CUP, que, com poden en temps difícil, proven de refer un discurs de present i de futur de l'esquerra que vol canviar les coses reals en el món real. Ets tu qui parla en termes desfassats i qui treu teòrics molt vàlids ...de fa dos segles. I el món ha canviat molt pel camí.
Re: La CUP engega un procés de debat al voltant de la construcció republicana de la nació catalana
18 nov 2007
Sí, ha canviat tant que un suposat anarquista creu en en un sistema el·lectoral que fins ara no ha donat ni una sola mostra d'autèntica democràcia i veritable canvi social. Jo no he tret cap teòric de fa dos segles, sols he citat a Marx (que com deus saber no era pas cap pensador llibertari) perquè sé que molts membres de les CUPs són comunistes, i no dels més renovadors que precisament. I tant si t'agrada com si no, aquesta política en els pobles està condemnada al fracàs des d'un punt de vista revolucionari. Però pel que veig, ja no es tracta de canviar l'ordre social, sinó d'integrar-se en ell i intentar fer la vida el millor possible als nostres veïns. Això sí, sempre des de la pela i el poder que dóna participar en política, per molt que sigui a nivell d'ajuntament.

Que els conceptes acràcia i acció directe et semblin desfasats és una mostra evident de que tu, de llibertari, tens el que les CUPs de revolucionàries. Si hagués parlat de la "propaganda pel fet", encara! Però mira per on que jo trobo que l'acció directe és una dels termes més vigents i útils de l'anarquisme, ja que proposa una lluita real en un món real, que és el de les manifestacions, el de les vagues generals, el de les barricades, etc. L'acció directe és el que dóna la frescor i autenticitat que necessita un moviment social. Ningú parla de lluitar per l'anarquisme d'abans, sinó de lluitar per l'anarquisme d'avui, el qual es composa del passat i del present. Però d'aquí a pensar que un anarquisme renovat pot passar pel corrupte sistema el·lectoral, em sembla, francament, una presa de pel insolent. Un cop Federica Montseny, tornada de l'exili, declarà a un historiador del qual no recordo el nom (em penso que era mallorquí): "Si d'alguna cosa va servir l'experiència de la participació llibertària en el govern de la República, fou per a reafirmar-nos en la convicció de que el poder no serveix per a res". Això sembla que tu ho has oblidat. Mai més al moviment àcrata se'ns ha passat pel cap col·laborar, i molt menys participar, amb un govern per molt esquerrà que sigui. Ja ens bastà, a sobre, la posterior sorpresa d'ERC, PCE-PSUC i els soviètics criminalitzant-nos i massacrant-nos juntament amb els companys del POUM, destruint tot projecte col·lectivista que havíem iniciat.

En fi, penso que aportes uns arguments molt pobres i que, el pitjor de tot, tens una manca de memòria històrica acollonant. Francament et recomano, ara que està tan de moda això de la memòria històrica entre el politiqueo, que aprofitis per recordar i aprendre. Per últim et diré (ja sé que deus estar cansat de sentir-ho i negar-ho) que el tarannà nacionalista radical de les CUPs no lliga gaire amb el caràcter internacionalista del moviment llibertari. Però per gustos, colors!

Apa, salut i acràcia!
Re: La CUP engega un procés de debat al voltant de la construcció republicana de la nació catalana
19 nov 2007
Mira noi, és veritat, em confesso: no sóc llibertari. Vinc d'aquell món pero no ho soc. O sigui que estic perfectament d'acord en el què dius sobre la teoria i la pràctica llibertària. El presentar-se a les eleccions és llibertari o ho pot ser? depen. Hi han hagut experiències que tu possiblement coneixes però no comparteixes: Murray Bookhim, el possibilisme llibertari (partit sindicalista) de Pestaña i Pons Prades, etc.

Però em nego a discutir sobre si presentar-se a les eleccions és llibertari o no. Prefereixo posicionar-me fora d'aquest món, del que vinc -ho sento, però és així-, però que ja no sento com a propi. Així queda tot més clar, tant pels uns com pels altres, reconeixeràs que hi han menys confussions. I no ho soc ni em defineixo així per unes quantes raons. Hi ha la raó que penso que la dicotomia reformisme / revolució és falsa, importa en definitiva, en paraules teves: "intentar fer la vida el millor possible als nostres veïns", que al cap i a la fí, és l'objectiu final de qualsevol revolució. En aquests moments de derrota col·lectiva de l'esquerra, doncs m'importa particularment que la gent tingui drets, beques, habitatge, sanitat, etc. que visqui millor en definitiva. Les CUP no em garanteixen això, però sé que es mullaran molt per tal de fer-ho en els limitadíssims àmbits de decissió de què puguin disposar. Sé perfectament que tu no estàs en contra de la millora col·lectiva dels drets socials, no em posaré a fer demagògia contra el món llibertari hores d'ara, però entenc que les CUP poden ser una eina molt vàlida, mentre que tu (molt coherentment amb el teu ideari, això ningú t'ho discuteix) renuncies a aquesta eina, per tal d'obtenir allò que es pugui d'aquestes millores que he enunciat abans.

A mi em dona molt la sensació després d'aquest últim cicle de lluites que hi ha hagut que aquesta acció directa que menciones per part dels moviments socials ha estat clarament insuficient quan les coses ens han anat de cara durant els últims anys, imagina't en aquests últims temps que estem de reflux. La trobo insuficient. Ho hem provat, però ara calen eines noves, i si passa per presentar-se a les eleccions a nivell local, per mi, perfecte. No ho dic per tu, que deixes molt clar que segons la teva concepció de l'acció directa no estàs esperant que arribi la divina acràcia per millorar les coses. Però tinc la sensació que dintre d'alguns àmbits del món llibertari hi ha molta complacència en criticar tota cosa que no sigui esperar l'arribada de la divina acràcia. I jo en definitiva crec que "por el camino yo me entretengo", no sé si m'entens...

Que vagi tot molt bé, no crec que et pugui contestar durant les properes setmanes, o sigui que fins sempre.
Re: La CUP engega un procés de debat al voltant de la construcció republicana de la nació catalana
19 nov 2007
Malgrat les diferències, em caus bé noi. M'agrada el teu estil cordial i entenedor, que no és fàcil de trobar avui dia. Espero que les CUPs, si més no, continuïn amb aquest tarannà benintencionat i afable del que has fet mostra en aquest breu i solitari debat.

Que a tu també et vagin molt bé les coses. I, més que fins sempre, jo prefereixo dir-te el "carpediemià" fins aviat!
Re: La CUP engega un procés de debat al voltant de la construcció republicana de la nació catalana
19 nov 2007
Increible, deixant d banda el mposicionament d cadascú, el k acabo d llegir akí és un devat en el bon sentit d la paraula, sense insults, sense demagògia barata, etc, és algo k a indymedia feia temps k no es veia malauradament.

A part d´això, vull donar un missatge a l´àcrata des d´un posicionament independentista i llibertari com és el meu i molt proper a les CUP tb:
No és cert k tot succeix a les ciutats company, i a més a més és molt important la lluita al món rural per a les ciutats, has sentit a parlar de la petjada ecològica? doncs per tal de k akesta petjada sigui el màxim de contrarestada és bàsic k al Món rural s´estigui lluitant contra l´especulació i contra la contaminació desmesurada k tb hi trobem allà.
Tampoc és cert k no existeixi pobresa i marginació al món rural, te´n faries creus d la gent k viu vorejant o per sota el llindar d la pobresa en molts pobles, viles i poblets de la Catalunya interior company!! t´ho dic amb coneixement de causa.
Jo crec k és bàsic k als pobles hi hagi moviments k qüestionin tot això, i les CUP i l´esquerra independentista (ja siguin Casals, Col.leciuts, Centres Socials...etc) ho estan fent molt bé en alguns pobles i comarques.

I a part et comento k la CUP no només té presència en pobles, precisament en les passades eleccions
les CUp on més es van presentar és a les capitals d comarca, per exemple a la provincia d Barcelona es van presentar a totes les capitals on, a més, en algunes van treure representació,
bé, nonmés vull aportar dades al debat
Sindicat Terrassa