|
|
Notícies :: @rtivisme : xarxa i llibertat : dones |
Esgarrifa't: feminicidis a l'Estat Espanyol des del 2000
|
|
per núria v.b Correu-e: nuria ARROBA riereta.net (no verificat!) |
17 nov 2007
|
link directe a les visualitzacions:
Les visualitzacions de "feminicidis" mostren la violència contra les dones amb resultat de mort des del 2000 a l'estat espanyol d'una forma senzilla, entenedora i inquietant. |
|
link directe a les visualitzacions:
A partir de la recerca feta per obtenir la informació a visualitzar i com mostren les diferents visualitzacions, hem d’afirmar, amb tristesa i indignació, que al 2007 i en ple segle XXI, s’han superat les 650 dones mortes per violència masclista a l’Estat Espanyol. Aquest fet, vist des del punt de vista català, és també preocupant doncs a Catalunya s’han produït més d’un centenar de morts.
A més, fent una anàlisi evolutiva, es constata que el nombre de morts anuals no ha anat disminuint en el temps, ans al contrari, s’ha mantingut i sembla anar augmentant. Això podria ser una mostra de que les mesures socials i polítiques que s’estan portant a terme per fer-hi front no són les suficients.
Vora 200 casos es concentren entre les edats de 30 i 40 anys, però és preocupant també el nombre de casos dels 20 als 30 de forma similar dels 40 als 50. A mesura que augmenta l’edat també disminueixen el nombre de casos. Donat que la majoria de dones són assassinades en les edats en que les dones tenen fills, implica també que aquests assassins deixen molts fills sense mare.
El mes de l’any no sembla tenir una gran variabilitat pel que fa a nombre de casos, incrementen, lleugerament, els feminicidis els mesos de maig i juny, però tampoc és de forma destacable. Per tant doncs és un fenòmen estable que no discrimina ni per estacions, epoques o els moments de vacances o de festes de nadal.
És esgarrifós comprovar que en la gran part de feminicidis l’assassí és el marit o el company, gairebé en 400 dels casos, el marit en primer lloc i amb diferència. Tot i que a bastanta distància, la resta de feminicidis els han dut a terme excompanys i exmarits, seguit de fills i així fins ala resta de parentius possibles.
Finalment, respecte l’arma mortal utilitzada, l’arma blanca en forma de ganivets, destrals i similars es troba en gairebé la meitad dels casos seguit pels trets i l’asfixia en nombres similars. Però també hi ha un important nombre de morts en que s’ha assassinat a la dona de formes especialment doloroses i macabres com cremar a la dona viva, matar-la a cops i fins i tot se l’ha atropellat.
Els creuaments entre variables i la descripció disponible de cada cas serveixen per anar fent-se preguntes i trobar respostes concretes i així, matizar l’anàlisi anterior. Tot i així els matisos no tendeixen a ser pacificadors sinó que mostren encara més el caràcter brutal i esgarrifant de la violència masclista.
Així i per exemple, segons mostren bona part de les descripcions, l’ús de l’arma blanca, la majoritària, és esferïdor doncs l’escarnissament és brutal en la pràctica totalitat de casos. O també que en bona part dels casos hi ha denúncies prèvies o ordres d’allunyament i per tant mostra una elevat nivell d’ineficàcia de l’actuació pública en aquesta necessitat social.
Les visualitzacions de "feminicidis" mostren la violència contra les dones amb resultat de mort des del 2000 a l'estat espanyol d'una forma senzilla, entenedora i inquietant.
Les dades es poden visualitzar segons els paràmetres següents: any de la mort, mes de la mort, Comunitat Autònoma de residència de la víctima, grup d'edat de la víctima, parentiu de l'assassí i arma mortal utilitzada.
Una vegada visualitzats els pictogrames es pot ampliar la informació sobre cada cas situant-se sobre cada casella i visualitzant la descripció del cas que sorgeix a la pantalla.
Les visualitzacions de les violències contra les dones han perseguit l'objectiu de recollir la informació existent sobre feminicidis a l'Estat Espanyol i generar visualitzacions per tal de facilitar la difusió i sensibilització de la població sobre l'abast de les violència que pateixen les dones en la nostra societat i a la vegada fomentar l’ús de les eines de visualització en formats lliures a partir d’una recerca social activista.
més info: www.riereta.cat |
This work licensed under a Creative Commons license |
Comentaris
Re: Esgarrifa't: feminicidis a l'Estat Espanyol des del 2000
|
per el de los cubatas |
17 nov 2007
|
Sent com un és un problema esgarrifós el de la violència masclista i del qual tampoc no n'està immunitzat l'ambient teoricamet alliberat (amb la seva silenciada història d'agressions, violacions i, fins i tot, assassinats), el present estudi no pren en consideració un dels factors que més empeny a l'alça el nombre de dones agredides i assassinades, i que no és altre que la nacionalitat de l'agressor (i incidentalment també la de la víctima). Efectivament, les persones que han passat a ser les nostres noves veines aporten a la nostra societat no només el seu "desarraigo", l'explotació econòmica de la qual són subjectes i el racisme imperant a què han de fer front qüotidianament, sinó que també importen unes qüotes de violència envers les dones molt superior a la que ja de per sí patim a Catalunya o l'Estat Espanyol.
El fet de no tenir en compte aquest factor en el, per altra part, valuós estudi que se'ns hi ofereix, impedeix que es puguin extreure les conseqüències necessàries i li atorga certes boirines demagògigues que, en ares a la pel que sembla obligatòria correció política, desvirtuen la seva importància. |
Re: Esgarrifa't: feminicidis a l'Estat Espanyol des del 2000
|
per núria |
17 nov 2007
|
gràcies per la teva apreciació i sí que pot ser interessant reamarcar-ho i és possible que s'apliqui en un futur proper. De moment no s'ha aplicat per manca d'informació i perquè els primeres anys, en les informacioncs mediàtiques, les informacions en relació a l'origen i nacionalitat tendien a ser poc remarcades en les notícies i seria difícil establir comparabilitats anuals.
Ara bé, tot i que no hi posaria absolutament la mà al foc perquè em caldrien més dades, del modest coneixement que treballar amb aquestes informacions ens ha donat, la violència contra les dones sembla no discriminar per nacionalitats i origen, sinó que es troben casos en tot tipus de comunitats nacionals i racials.
També és possible que pel fet que, actualment, els mitjans visibilitzin especialment quan es tracta de casos amb persones estrangeres implicades (remarquen sovint la nacionalitat, sobretot a partir del 2004) tendim a recordar més aquests casos per sobre d'altres igualment significatius en que els agressors són d'aquí.
Una cosa diferent és que aquest tipus de violència estigui més o menys consentida per les institucions, governs o religions( i la importància que puguin tenir) en determinades societats del món, però això, tot i ser un tema determinant i s'estudia quan s'investiga el feminicidi institucional o similars, no hauria de diferenciar tant els casos a l'interior de l'Estat Espanyol.
Ara bé, ja he dit que no tinc suficient informació com per afirmar-ho rotundament i que només es tracta d'intuïcions derivades del treball en aquests temes. |
Re: Esgarrifa't: feminicidis a l'Estat Espanyol des del 2000
|
per 147 |
17 nov 2007
|
Molt bona la representació gràfica.
Suposo que la font dels casos és la premsa. Podrieu aclarir-lo i posar una mena de petita fitxa metodològica. El que m'ha cridat més l'atenció és la cantitat de casos que passen dins la família (parella, fills, pares, parents) i dins d'aquesta la immensa majoria causats per la parella o ex-parella.
Voldria fer algún comentari sobre l'entramat institucional que hi ha muntat, des de Instituts catalans de la Dona, consells Autonòmics o Municipals de la Dona, Regidories de la Dona als Ajuntaments, Centres d'Atenció i Informació a les Dones, Fiscals, Jutjats, la Llei integral contra la violència de gènere... tots/es plegats/des sembla que viuen en un món que no és aquest, posant mesures formals com si estiguessim en un pais nòrdic socialdemòcrata, però sense la seva infrastructura. M'explico: segon la UE, a L'Hospitalet de Llobregat li correspondrien, per la seva població vàries cases d'acollida, i l'Ajuntament en canvi opina que no en cal cap. No parlem ja de Catalunya sencera. Quan governava el PP o CIU, ja se sap, però ara governa el PSOE a Madrid, Tripartit aquí i Corbacho com sempre a L'Hospitalet i en tenen prou amb fer política d'aparador.
L'altra comentari és que la trampa sobre la dona es tanca abans de caure morta, quan el mercat laboral de l'estat espanyol exclou a la majoria d'elles en edat de treballar de la possibilitat de tenir feina, quan a les que treballen cobren salaris ridículs molt per sota del que cobren els seus companys per feines equivalents, quan per la precarietat les acomiaden encara més que als seus companys, fins i tot per estar embarassades, quan la vivenda lliurada al lliure mercat està a anys llum dels salaris, i quan Aznar, Zapatero, CIU i Tripartit Privatitzen els serveis públics, el que significa més feina no pagada per les dones a cuidar als nens, als vells i als malalts.
Bertolt Brecht escrivia... (es pot substituïr la paraula "home" per "dona"):
Diverses maneres de matar:
Hi ha diverses maneres de matar. A un home, pots clavar-li un ganivet a la panxa, o retirar-li el pa, o no tenir-ne cura quan està malalt, o entaforar-lo en una casa infecta, o fer-lo matar treballant, o incitar-lo al suïcidi, o fer-lo anar a la guerra, etc. Només unes quantes d´aquestes coses són prohibides al nostre Estat. |
Re: Esgarrifa't: feminicidis a l'Estat Espanyol des del 2000
|
per pipol |
18 nov 2007
|
Les dones tenim que defendre's a nosaltres mateixes anan a clases de defensa personal, perquè si esperem a que algú ens arregli la situació...
Jo en altra temps he militat en el moviment feminista i ara m'esgarrifa veura dones com van per el carrer vestides se ha anat cap endarrera no cap a endavant es veuent homes en el metro que qualsevol dona amb una mica de front no s'aproparia aquet energumen ni ha 3 metros de distancia, crec que la verdadera medicina contra tot això es la prevenció però em arrivat a un grau d'incultura en tots el sentits que posa els pels de punta, la dona te que saber el que li hi interesa per el seu benestar. |
Re: Esgarrifa't: feminicidis a l'Estat Espanyol des del 2000
|
per núria |
18 nov 2007
|
sí, si vas on diu més info et portarà a uns documents on hi consten les fonts i per què s'han triat.
Però ja que ho preguntes, bàsicament s'han utilitzat els reculls de redfeminista.org i l'associació de separades i divorciades que fa anys que recullen els casos i els sistematitzen revisant que no s'incloguin casos aparents, però al final no considerats feminicidis.
En els casos en que ha mancat algun tipus d'informació, com edats o similars, s'ha buscat a través d'internet i sempre des dels mitjans.
S'ha preferit recórrer a aquestes dades enfront de les oficials perquè les dades que recull la policia tenen mancances vàries. Per esmentar-ne algunes hi ha la manca de molts casos que no es comptabilitzen perquè la mort no s'ha produït al moment o no s'ha introduït com a tal, l'endarreriment en la publicació de dades, i, per mi la més important, són dades totalment deshumanitzades que, rarament, van més enllà de números i columnes.
I també tens raó, és evident que els recursos i mesures públiques que s'han desenvolupat per fer front a la violència contra les dones són descaradament insuficients i vergonyants.
I també, això només és la punta de l'iceberg d'una qüestió que ve de més enllà i que afecta gairebé totes les vessants de l'activitat humana.
merci pels comentaris :)
ah! i és una pena haver de recorrer a l'aprenentatge de defensa personal i no caminar per segons quins carrers i tal i tal...sempre fent responsables de les accions de defensa i protecció a les mateixes dones. Com també és una pena que, a sobre, siguin les dones les que ho hagin de deixar tot i tancar-se per recuperar-se i salvar-se dels seus agressors. |
Re: Esgarrifa't: feminicidis a l'Estat Espanyol des del 2000
|
per dones del mon |
19 nov 2007
|
No podem dintinguir si les víctimas han estat assessinades x homes extranjers o de quin país venen. Han patit la violència aquí y també conten. El tem va de gènere i no de nacionalitats.
Rebuig a quansevol tipos de violències contra les dones!! Ni aquí ni enlloc!! Solidaritat amb totes les dones del mon!!!Solidaritat am las víctimes dels feminicidis de Ciutat Juàrez, dels paisos arabs (encara ara estàn explicant als homes com pegar a les dones,es la ostia,Congo,.... |
|
|