Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Prou infraestructures destructives! Per un transport públic de qualitat. Comunicat nacional de Maulets
16 nov 2007
Al nostre país, sota el govern d’estats poc interessats en el nostre benestar com són l’Estat espanyol i el francès, la manca d’inversió en infrastructures, els retards i en general la crisi en el transport públic estan sempre a l’ordre del dia, i sols cal fer un repàs a l’hemeroteca per saber de que parlem.

Ja feia temps que es reiteraven els problemes en les rodalies a l’àrea metropolitana de Barcelona, però amb l’aturada de diverses línies de rodalies de Renfe a causa de les obres d’arribada del TAV a Barcelona ha arribat la gota que fa vessar el vas de la nostra paciència. Milers de treballadores i estudiants de l’àrea metropolitana fa setmanes que han de fer grans esforços per arribar a hora als seus centres educatius i llocs de treball, i la situació s’allargarà fins una data encara desconeguda. Davant la desastrosa situació que estem patint, Maulets volem declarar:

- El Tren d’Alta Velocitat, més conegut com a AVE, és el causant (juntament amb la desastrosa gestió de les rodalies) de la situació en què ens trobem els i les catalanes en aquests moments a Barcelona i els pobles del voltant. El TAV és un mitjà elitista i que no serveix els interessos de les treballadores dels Països Catalans. Un mitjà que a més no servirà per comunicar de manera efectiva les catalanes del nord i del sud, sinó que respon a interessos econòmics de constructores i promotores, com ADIF, màxima responsable de la construcció i gestió del TAV.

- La crisi actual, a més, respon a les presses per part dels govern de la Generalitat del Principat i de l’Estat espanyol per fer-se la foto abans de les properes eleccions i poder complir les seves promeses i previsions. Aquestes presses i la manca de condicions de seguretat en el treball que se’n deriven són, a més, causants de 13 morts fins el moment en la construcció de l’accés del TAV a Barcelona.

- El TAV és un mitjà de transport que comporta greus conseqüències pel que fa a la destrucció del nostre territori per les condicions que exigeix la seva circulació, a més de consumir grans quantitats d’energia. En els estats capdavanters en la implantació del TAV ja comencen a treballar en alternatives que comporten menys destrucció del territori, i que siguen igual de barates i tant o més efectives que aquest.

- L’estructura del TAV promoguda pel Ministeri espanyol de Foment, amb el seu disseny radial, primant les comunicacions de i des de Madrid, nega la via d’ample europeu al tram entre Castelló i Tarragona, fonamental per a la vertebració del nostre país. És, en definitiva, un model que respon als interessos de les èlits espanyolistes, i de cap manera beneficia les catalanes i catalans.

- L’arribada del TAV comportarà greus conseqüències als barris de Barcelona: el calaix de les vies a Sants, que partirà el barri en dos, i la situació de perill en què queda el centre de Barcelona pel pas de les vies soterrades, com a exemples més clars i que ja han generat respostes. Ara bé, cal deixar clar que el pas de les vies pel litoral no representa una vertadera solució al problema, cal aturar l’avenç de l’AVE i buscar alternatives de transport més eficient i menys destructiu per als treballadors.

Cal entendre això, però, com un més dels problemes que dia a dia es viuen en els transports públics a tots els Països Catalans, a causa de la potenciació exclusiva de les grans infraestructures, que fomenten l’ús del transport privat i que requereixen grans inversions que deixen de destinar-se al transport públic, a l’hora que suposen un lucratiu negoci per a unes poques empreses privades.

Així, mentre arreu del país patim situacions lamentables com la desastrosa manca de connexió de les rodalies valencianes entre Gandia i Dénia, la marginació al regional entre Xàtiva i Alcoi, bàsic per a la vertebració de les comarques centrals, o la més que escassa presència de ferrocarrils a l’illa de Mallorca, des de les institucions s’impulsen mitjans elitistes arreu del territori (no només el TAV, també podem citar l’ampliació de l’aeroport del Prat o la construcció d’un aeroport a Vilanova d’Alcolea, a la comarca de la Plana Alta, curiosament connectat amb Marina d’Or per un projecte de carretera que destruirà un paratge natural) i la construcció de grans carreteres i autopistes (el quart cinturó al Vallès, les autopistes a Mallorca i Eivissa, els grans túnels als Pirineus…) que esquarteren el nostre territori i que acaben convertint el transport privat en gairebé l’única alternativa efectiva per a moltes catalanes.

Maulets entenem imprescindible una potenciació real i una inversió forta en el transport públic, però les institucions que ens governen, mogudes pels interessos de les grans empreses, no són capaces de dur a terme aquesta inversió dels termes en el transport al nostre país. Fins que el poble treballador català no governi les seves vides i gestioni tant els seus recursos com el seu territori no podrem fer un pas definitiu en la construcció d’un transport públic sostenible, gratuït, que respongui als interessos de les treballadores i que serveixi per a vertebrar, de nord a sud i mar endins, els Països Catalans. Tenint en compte el fet que l’obligatorietat d’utilitzar el nostre temps (evidentment, no remunerat) per desplaçar-nos als centres de treball o estudi o fins i tot per satisfer algunes necessitats vitals, és quelcom que cal també repensar i combatre des d’un punt de vista crític i realment qüestionador de les formes d’organització social capitalistes que massifiquen i mercantilitzen les nostres vides en grans boscos de ciment i precarietat.

Fins a la consecució d’un transport vertaderamnet gratuït, digne i de qualitat instem les catalanes a mantenir un clima constant de reivindicació i mobilització a favor del transport públic i contra la destrucció del nostre territori i les nostres viles i barris.

El TAV, ni pel litoral ni per enlloc!
Per un transport públic de qualitat!
El combat per la terra continua!


Maulets, el jovent independentista revolucionari
Països Catalans, a 11 de novembre de 2007

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Prou infraestructures destructives! Per un transport públic de qualitat. Comunicat nacional de Maulets
16 nov 2007
Amigues i amics de Maulets: Si us plau, m´agradaria demanar-vos si la vostra organització i el conjunt de l´esquerra independentista dona suport, o no, a la convocatòria de la manifestació de l´1 de desembre a càrrec de la Plataforma Pel Dret De Decidir. Moltes gràcies. Salut, independència i revolució.
Sindicat Terrassa