Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Chavez, Ortega, Aznar i Chavez
14 nov 2007
Article d´opinió i anàlisi sobre la clausura de la cimera IberoAmericana
Cumbre.jpg
#file_1#

Chavez, Ortega, Aznar i El Rei

âPorqué no te callas!?â? La ja famosa exigència del Rei Borbó a Hugo Chavez passarà a la història com a mostra de la incapacitat de la potència neo-imperial a assimilar el despertar de les seves pseudo-colònies i que denunciïn a la cara allò que fins ara sols es deia al carrer o en porta tancada: el nefast paper de les multinacionals espanyoles (Repsol, BBVA, Endesa, Iberdrola, ACS, ENCE, Unión Fenosa, Indra, BSCH, etc) que, amb l´únic objectiu del màxim benefici, no assumeixen responsabilitats per a les seves conseqüències socials i ambientals.
Que el món empresarial actui així a l´Estat Espanyol aboca les classes populars a la precarietat. Que ho faci a l´Amèrica llatina, on 4 de cada 6 persones viuen en situació de pobresa i extrema pobresa, i on, per cada ⬠invertit, 4⬠fugen cap a Espanya no és, només, perpetuar l´empobriment, sinó accentuar-lo any rere any.
L´eufemisme de que són âpaïsos en via de desenvolupamentâ? o la falâ¢làcia de que tal situació és culpa de la corrupció de les èlits locals, no ens han d´enganyar: l´obtenció del màxim benefici és contrària als interessos de les classes populars. A la Península Ibèrica i a Amèrica Llatina.
En cada Cimera IberoAmericana, Espanya exposa la rectitud del liberalisme, la necessitat de ser competitiu, la bondat de les privatitzacions (i si és en pro d´empreses espanyoles, millor encara!), la flexibilització del mercat laboral, sumissió al FMI,etc.
Però les coses estan canviant a llatinoamèrica. Lluny queden els temps que la resistent Cuba era la taca negra d´un mar de vassalls. Venezuela, Bolívia, Nicaragua i, en menor mesura, Ecuador i Argentina, són, malgrat les seves contradiccions internes, exponents de la oposició a l´expoli espanyol i a les tesis neoliberals.
Aquest és el fons de la tensió entre Espanya i els estats d´Amèrica del Sud que explotà en la clausura de la XVII Cimera IberoAmericana realitzada en l´històric Palacio de la Moneda de Santiago de Chile. L´honorable Diaz Ferran, president de la CEOE havia calentat la Cimera, explicant la situació d´inseguretat jurídica per invertir en els nombrats països per part d´empreses espanyoles (una altra fal.lacia: cal destacar els interessos econòmics de Felipe Gonzalez a Isla Margarida, Venezuela i de Sol Melià a Baradero, Cuba,).
El Rei, potser massa gran i/o atabalat pels temps que acaba de viure (El Jueves, rebuig popular a la visita a Girona i posterior crema de fotos del rei en tot el territori dels Països Catalans, Jimenez Losantos, la crisi diplomàtica i també rebuig autòcton en la seva visita a Ceuta i Melilla) no aguantà les repetides denúncies de Chavez a l´expresident Aznar, titllant-lo de feixista. Malgrat la petició de calma de ZP, el Rei explotà de forma hooligan com bé ha adjectivat Carod-Rovira, i trencant tot tipus de formalitat diplomàtica. Una patinada clara i dura que, malgrat l´establisment, els mass-media, i els partits polítics hagin tancat files, qualsevol estadista reconeix com un gran error.
Que Aznar sigui feixista o no, no té res a veure, com intentà reduí ZP, al fet que hagi estat elegit en eleccions. Hitler i Bush també pujaren al poder am eleccions mentre Gandhi o Castro pujaren al poder sense elles. No és un axioma automàtic guanyar eleccions = a no ser feixista i pujar al poder sense, ser-ho. Tampoc el fet que sigui compatriota mereix defensa: Franco també era espanyol i no per això cal defensar-lo front foranis. Aznar, màxim exponent del neoconservadorisme espanyol, donà suport, sinó planejà (qui sap si amb la complicitat del Rei) el cop d´Estat contra Chavez el 2002; i des de que va deixar el govern el 14-M, s´ha passejat pel món titllant els governs sud-americans de populistes i opressors. Ãs per això que Chavez el titlla de feixista. Que explotés el Rei llavors, o és per la incomoditat de la defensa d´Aznar que realitzava ZP (car ell mai ha estat elegit) o per la complicitat de La Corona amb els interessos empresarials. Ãs també sorprenent que el PP acusi a ZP d´ âamistades peligrosasâ?. Més amics perillosos que Bush, la amistat de la qual provocà l´11-M, no n´hi ha.
El fet que el Rei abandonés la sala enmig discurs d´Ortega és encara més lamentable. No ja una falta de respecte, una altra pèrdua de nervis 10 minuts després, sinó una mostra de la incapacitat de sentir veritats a la cara quan no està acostumat.
El Comandant Ortega, corrupte cacic de Nicaragua digué 2 denúncies vertaderes i clares: que en les darreres eleccions presidencials la ambaixada espanyola intentà (ingerència) unificar la dreta per derrotar el FSLN. L´operació no quallà perquè part de la dreta, liredara pel pres per corrupció i expresident Arnaldo Aleman, té un pacte, justament, amb Ortega, la patronal i l´església: conjunt d´interessos personals, empresarials i ideològics que han suposat l´accés al poder d´Ortega, l´alliberament d´Aleman, la aprovació del TLC amb els EUA i la prohibició de tota forma d´abortament, entre altres polèmiques lleis. Però que Ortega sigui un dèspota no dona motius a l´ambaixada espanyola per conspirar.
La 2a denúncia és més clara i contundent: la pèssima gestió d´Union Fenosa, propietat d´ACS, Florentino Perez, que té el control del 47% de la generació d´electricitat de Nicaragua, el segon pais més pobre d´Amèrica (85% de la població en situació de pobresa), i el monopoli de la distribució des de l´any 2000, després que aquesta s´hagués privatitzat dos anys abans. La crisi energètica que carrega Nicaragua des de llavors és insostenible: preus desorbitats, han pujat un 300% els últims 5 anys, la meitat de la població no té electricitat i l´altre meitat té apagades diàries de fins a 12 hores. Això implica escoles, hospitals, empreses, talls de l´aigua, etc. UF, no ha invertit en el manteniment i renovació de la infraestructura, i té milers de contenciosos legals amb particulars i institucions (els quals El Rei ha actuat de mediador) als que talla la llum quan aquests no paguen les multes desorbitades per incompliment de tarifa. Que UF marxi de Nicaragua és un clam nacional! Nicaragua viu en caos i s´empobreix, a les fosques, mentre UF s´emporta cap a Espanya milions d´⬠cada any. UF té la poca vergonya de patrocinar el Congrés Nacional de Medi Ambient mentre ha tingut relacions amb paramilitars a Colòmbia i està vulnerant els drets humans a Nicaragua.
El Rei ha d´escoltar això! No pot marxar! Que doni la cara per les empreses que representa! Ha d´escoltar-los siguin del color que siguin, vagin en corbata o jersei de llana.
El âporqué no te callas ?!â? i el posterior abandonament de la sala mostra la complicitat inherent de la Monarquia amb la classe empresarial, amb el conservadorisme més ranci, amb el projecte burgès espanyol, que afecta tant als catalans, com als treballadors de l´Estat com als pobles llatinoamericans.
Nosaltres si que els voltem escoltar! Perquè el Rei no ens representa. Ni UF. Ni la CEOE. Nosaltres hem de ser els primers en denunciar-ho, en solidaritzar-nos amb les poblacions d´Amèrica del Sud, perquè els seus interessos són els nostres interessos.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Chavez, Ortega, Aznar i Chavez
15 nov 2007
Enviado por la Red de Salud de las Mujeres LAtianoamericanas y del Caribe

____________ _________ _________ _________ _________ _________ _________ _________ ______
Declaración Pública
Por violar los derechos humanos de las mujeres nicaragüenses Decimos NO a la presencia de Daniel Ortega en la Cumbre Social de los Pueblos

Las organizaciones que participamos de la Articulación 28 de Septiembre, que defiende el acceso de todas las mujeres al aborto libre y seguro, y el ejercicio pleno de sus derechos sexuales y reproductivos, rechazamos con indignación la anunciada participación en la Cumbre Social por la Amistad e Integración de los Pueblos Iberoamericanos (Santiago, Chile, 8 al 10 de noviembre), del Presidente de Nicaragua, Daniel Ortega.

El año 2006 a las mujeres nicaragüenses se les arrebató el derecho al aborto terapéutico vigente durante más de cien años en el Código Penal de ese país, procedimiento que logró salvar la vida de miles de mujeres, en especial de sectores de menores recursos y adolescentes, que corrían riesgos en el embarazo.

Ortega, entonces candidato presidencial, dio una muestra de su total irrespeto por los derechos humanos y por la vigencia del Estado Laico al utilizar la vida y salud de las mujeres como moneda de cambio para conseguir apoyo de sectores ligados a la Iglesia Católica y a otras iglesias, comprometiendo los votos de parlamentarios sandinistas para aprobar dicha derogación. Una vez en la Presidencia, se negó a vetarla, desoyendo el clamor de la comunidad nacional e internacional que le exigía mantener su legalidad y respetar tratados internacionales que cautelan los derechos de las mujeres. Este año 2007, la Asamblea Nacional, al considerar el nuevo Código Penal, mantuvo su decisión de derogar el aborto terapéutico, una vez más con el apoyo en bloque de los parlamentarios sandinistas.

La transgresión de los derechos humanos de las mujeres no es sorprendente en Ortega. Sobre él pesa una acusación por la violación reiterada de su hijastra Zoilamérica Narváez, desde que tenía 11 años hasta su adolescencia, y existe una demanda pendiente en su contra en la Corte Interamericana de Derechos Humanos.

Por todo ello, rechazamos la presencia de Daniel Ortega en una Cumbre Social cuyos objetivos primarios son la denuncia de las desigualdades históricas y la defensa de la justicia social, la participación y la solidaridad entre los pueblos. Su presencia ofende este espacio ciudadano y ofende los derechos humanos universales de las mujeres. Para nosotras, mujeres chilenas a quienes la dictadura de Pinochet nos arrebatara el derecho al aborto terapéutico, y a quienes esta democracia nos niega su reposición, la causa de las hermanas nicaragüenses también es la nuestra.

Santiago, noviembre 2007.

Articulación 28 de septiembre:

Red Chilena contra la Violencia Doméstica y Sexual
Red de Salud de las Mujeres Latinoamericanas y del Caribe, RSMLAC
Movimiento Pro Emancipación de la Mujer Chilena, MEMCH
Foro-Red de Salud y Derechos Sexuales y Reproductivos
Corporación Humanas, Centro Regional de Derechos Humanos y Justicia de Género
Instituto de la Mujer
Con-spirando
Coordinadora de Feministas Jóvenes
Católicas por el Derecho a Decidir, CDD, Chile
Educación Popular en Salud, EPES
Fondo Alquimia
Isis Internacional
Solidaridad y Organización Local, SOL
Vivo Positivo
Re: Chavez, Ortega, Aznar i Chavez
15 nov 2007
Uribe era benvingut? Els "paras" només maten homes?

Fox era benvingut? Més de 500 mortes a Ciudad Juarez

El reietó espanyol era benvingut? Discriminació de les filles, gran amic de l'Arabia Saudí, ...
Re: Chavez, Ortega, Aznar i Chavez
15 nov 2007
Uribe era benvingut? Els "paras" només maten homes?

Fox era benvingut? Més de 500 mortes a Ciudad Juarez

El reietó espanyol era benvingut? Discriminació de les filles, gran amic de l'Arabia Saudí, ...
Sindicato Sindicat