Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
[CAJEI] Comunicat de suport als 60 estudiants tancats a la UB
14 nov 2007
Aquesta matinada unes 60 estudiants s'han tancat a la facultat de la UB al Raval de Barcelona en protesta contra l'entrada en l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior. Aquesta acció s'emmarca dins de les jornades de lluita a nivell continental que es van acordar en el Tercer Fòrum Europeu d'Estudiants celebrat l'octubre d'enguany a Atenes.
Aquesta reforma educativa, que s'està aplicant arreu de les universitats dels Països Catalans, fa incompatible al jovent estudiar i treballar a la vegada, encareix moltes titulacions i n'unifica o elimina d'altres.

Amb aquesta reforma, tant la nostra cultura i identitat com els drets del jovent treballador hi surten perdent. Per això, els estudiants tancats a la UB del Raval han redactat unes demandes bàsiques, reproduïdes a continuació, per fer-les arribar al rectorat i a la Conselleria d'Innovació, Universitat i Empresa amb la intenció de cercar solucions per posar fi a la tancada. També han fet una crida a la mobilització dels estudiants per avui i demà arreu del país a través de diferents convocatòries, com la que la PMDUP ha convocat a les 12 del matí de demà a la Plaça Universitat de Barcelona.

A hores d'ara, els estudiants han delegat les tasques de representació exterior al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l'organització estudiantil implantada arreu del territori que lluita per una educació pública, popular, catalana, antipatriarcal i de qualitat a les aules dels Països Catalans.

La Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista donem tot el nostre suport a aquesta iniciativa estudiantil i animem al jovent català a assistir a les convocatòries de protesta contra la privatització de la universitat pública. Convidem, també, a totes les joves a concentrar-se davant de la facultat de la UB, al MACBA, per donar suport als estudiants allà tancats.

En aquests moments, tot i la voluntat negociadora dels joves estudiants tancats, els Mossos d'Esquadra, amb el seu tarannà habitual, estan assetjant la facultat amb la intenció de detenir els estudiants tancats dins del bar. El vicerector de la facultat ha autoritzat a la policia secreta dels Mossos entrar a la facultat.

CAJEI
14 de novembre de 2007







Les demandes dels estudiants tancats són les següents:

Tancats per la universitat pública

Des de fa massa temps, els governs dels Països Catalans i dels Estats espanyol i francès estan duent a terme un seguit de mesures que, lluny d'apropar-nos cap a una universitat realment pública, estan encaminades a la privatització encoberta del nostre sistema universitari i dificulten encara més l'accés a les classes socials més desafavorides. A més a més, la relació creixent entre universitat i empresa a causa dels problemes de finançament de les universitats fan que aquestes passin a estar al servei del sector privat i no de la societat civil. D'aquesta manera, amb l'excusa d'una nova reforma a nivell europeu que unifica tot el sistema universitari, es volen aplicar aquestes polítiques neoliberals que elititzen i privatitzen encara més l'ensenyament superior.

És per tot això, que un grup d'estudiants hem decidit tancar-nos a la facultat del Raval de la
Universitat de Barcelona (UB) per mostrar el nostre rebuig a aquestes reformes i per aconseguir una universitat pública, popular i de qualitat. Així doncs, exigim:

– Que la universitat pública no es financi amb diners de l'empresa privada, per aquest motiu és necessari un augment molt considerable del recursos públics que acabi amb la precarietat imperant. Cal que els postgraus no estiguin subvencionats per empreses privades per evitar que en dictin els continguts i aconseguir així que estiguin al servei dels interessos socials i no dels empresarials.

– Que es garanteixi que el model docent es pugui desenvolupar correctament, és a dir, que les ràtios entre professors i alumnes i les infraestructures universitàries siguin les adequades en cada cas. A més, cal que el professorat conegui com aplicar el model docent, per tant, s'han de fer cursos obligatoris de renovació pedagògica.

– Que la Generalitat s'impliqui fermament en la defensa de llengua catalana en la universitat. D'una banda, doncs, exigim que concreti els apartats de la LUC i la Llei de Política Lingüística que fan referència als coneixements lingüístics del professorat exigint el títol del nivell C de català a tot el professorat contractat, ja que només d'aquesta manera es garanteix el dret del estudiant a poder expressar-se en català. D'altra banda, demanem a les universitats que garantitzin una oferta completa en català, l'utilitzin sense complexos en els postgraus, evitant canviar de llengua per tal de captar més estudiants. Al mateix temps demanem que totes les edicions fetes per les universitats i tot el material imprescindible per seguir cada assignatura sigui, com a mínim, en català.

– Que la Generalitat faciliti els desplaçaments a la universitat amb una rebaixa substancial dels preus dels transports públics pels estudiants, mesura similar a les que ja apliquen la majoria de països europeus.

– La creació d'un salari estudiantil, similar al salari mínim interprofessional, que permeti al
estudiants no haver de treballar durant els seus estudis i que es retorni progressivament un cop finalitzats els estudis en funció dels ingressos que tingui cada graduat. Ni aquest salari ni cap de les beques poden lligar els estudiants amb les entitats financeres privades.

– L'equiparació immediata de les taxes dels últims 10 anys amb l'IPC d'aquest mateix període, així com la seva posterior reducció fins a arribar a la gratuïtat.

– Que es garanteixi l'accés als graus i als postgraus a tots els estudiants que ho desitgin i que s'eviti qualsevol filtre socioeconòmic, com poden ser els elevats preus o la demanda de requisits acadèmics que no es poden aconseguir en l'ensenyament públic. Al mateix temps cal que es garanteixi un nombre suficients de places als postgraus que permeti als estudiants adquirir la formació que vulguin.

– Que es creï una conselleria pròpia d'universitats i recerca que permeti afrontar amb més
garanties els processos de canvi que actualment està vivint el sistema universitari català.

– Que es consultin i es tinguin en compte les propostes i les reivindicacions del moviment
estudiantil en totes les reformes i decrets que facin referència a la política educativa
universitària. Així doncs, exigim que es creï una taula de seguiment de les reformes
universitàries amb representació paritària d'estudiants, rectors i conselleria.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [CAJEI] Comunicat de suport als 60 estudiants tancats a la UB
15 nov 2007
Ã?nimo estudiantes!!!

Vuestra protesta tiene mucho valor en el contexto de encefalograma plano del estudiantazgo universitario.

Los "social"-liberales del PsoE despues de hacer el panoli con la LOU han puesto en marcha la reforma neoliberal de la universidad que promoviera comenzara el PP.

Estos cambios, la desaticulación de la universidad pública masiva, el proceso de Bologna, etc, tienen relación con cambios profundos en la economía, básicamente la desindustrialización de europa occidental y norteamerica; pero eso no quiere decir que no se puedan enfrentar localmente, al contrario, se deben enfrentar ciudad por ciudad.

PERO: Entre vuestras reivindicaciones noto cierta contaminación por los valores neoliberales que el proceso de Bologna trata de transformar en ley. EL PUNTO DEL SALARIO ESTUDIANTIL. Deberia introducirse una modulación en funcion de los ingresos no para devolverlo, si no para cobrarlo. Y ese salario no debería ser devuleto. ACEPTAR EL TENER QUE DEVOLVER LAS BECAS O AYUDAS A LXS ESTUIANTES ES RENUNCIAR AL DERECHO DE UNA EDUCACIÓN PÚBLICA Y GRATUITA.

Aceptar las becas prestamo es aceptar de ante mano la aculturación aburguesante de la universidad, es como si una niña de diez años pidiera a los reyes firmar una hipoteca para el departamento que habitará a los 40.

La lucha que se incia con el desmantelamiento de los sitemas publicos de educación debe ser afrontada desde la más cincera radicalidad teórica. Durante generaciones ha sido un sistema al servicio del adoctrinamiento, pero tambien una medio de formación técnico y humanistico para los sectores mejor posicionados de la clase obrera. El desmantelamiento de la educación publica es una agresión directa a las personas que trabajamos para que otras vivan. En este enfrentamiento nos nos valen unas erramientas que nos obliguen a ceder y aceptar como justos principios que vulneran nuestros derechos, todos los pasos que ahora se retrocedan en nuestra cultura politica costará mucho recuperarlos.

Por lo tanto: beques prestec i una merda!
Becas amplias y rentas mensuales para estudiantes sin recursos, compatibilización de los estudios con el trabajo, para permitir estudiar a las personas a las que "se les pasó la edad".

(m'agradaría escriure catala pero escric des-de la "franja de la franja" alló que diuen aragó)
Re: [CAJEI] Comunicat de suport als 60 estudiants tancats a la UB
15 nov 2007
"els estudiants han delegat les tasques de representació exterior al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), "

Ereu tots de sepc, menys manipular
Re: [CAJEI] Comunicat de suport als 60 estudiants tancats a la UB
15 nov 2007
Yo me lo guiso yo me lo como
Re: [CAJEI] Comunicat de suport als 60 estudiants tancats a la UB
16 nov 2007
mireu-vos les fotografies: hi ha una majoria del sepc, i per aixó s'han delegat tasques, però també hi ha gent del colectiu llibertari, de l'aep, de l'assemblea de facultat, etcètera, etcètra...

ja està bé amb la intoxicació. les critiques estàn bé, però que siguin consructies. per exemple, la tancad de la uab, poria haver estat alguna cosa més seriosa, però és millor fer i equivocar-se que mirar's-ho com fa la gran majoria.

LA LLUITA NO HA ACABAT!

AMUNT EL QUI LLUITEN!
Sindicat Terrassa